Portada » Ciutat Vella

L'enderroc del barri de la Ribera i la casa partida pel mig

LLOC: Passeig del Born nº 16 (Ciutat Vella)
DATA: Dilluns, 31 d'agost de 2009
AUTOR: dani <danicortijo@altresbarcelones.com>


Era l’estiu de 1717 al barri de la Ribera de Barcelona. Els veïns encara tractaven de recuperar-se de la terrible guerra i destrucció que havien patit durant la ja perduda Guerra de Successió de 1714.
Sota un rígid control militar que arribava fins el punt de prohibir a tots els catalans tenir més d’un ganivet de cuina que hauria de ser lligat a la taula amb una cadena amb amenaça de pena de mort si s’incomplia, la gent del barri intentava tornar a la normalitat.
La repressió era dura, tan dura com ho fou la resistència d’aquell veïnat contra les ara noves autoritats tan sols tres anys abans, fins al punt de despertar-los la por.
L’enginyer militar borbònic Pròsper de Verboom, va arribar a escriure en acabar la guerra:

“por lo experimentado de sus continuas sublevaciones, se ha de considerar que no puede haber en ellos [els barcelonins], á menos que S.M. mantenga siempre en Barcelona un cuerpo considerable de tropas, ó que se lebante una Ciudadela para ponerlas un freno capaz de conenerlos en todos los tiempos en la debida obediencia”


Fou així com, aquell estiu de 1717 es va decretar finalment l’ordre d’aixecament de la Ciutadella, que havia de situar-se on ara hi ha precisament el Parc de la Ciutadella i que no tenia tant l’objectiu de fortificar Barcelona contra l’enemic exterior si no dominar la seva població d’una manera brutal.
Per dur a terme aquest nou projecte, no hi van haver contemplacions. Per raons de seguretat, es feia imprescindible no només enderrocar un gran nombre de cases si no també anar més enllà, i es va calcular fer una gran esplanada que, calculant a la distància a la que podia arribar un fusell de l’època, no permetés als possibles assetjants al nou recinte militar tenir cobertura per parapetar-se a les cases.
El projecte que Verboom havia dibuixat en un mapa el 1715 era descomunal, i més encara tenint en compte que aquesta era aleshores l’àrea més poblada de la ciutat.
Els Barcelonins creien que l’amenaça no es compliria, era impossible que amb una economia de postguerra el nou govern pogués assumir una empresa tan costosa.
Tan era així que molts dels veïns afectats pel pla s’esforçaven en reconstruir els desperfectes que l’artilleria borbònica havia causat a les seves llars.


El que no sabien és que la solució financera vindria de la ma d’un “donatiu” al qual tots els catalans estarien obligats i part de la força de treball vindria de l’obligació també forçosa dels propis veïns d’enderrocar les seves llars i fornir en part amb les seves pedres la nova fortalesa.
La demolició de la Ribera i la construcció de la Ciutadella doncs, van començar a avançar ràpidament.

Les restes més ben conservades de l’antic barri de la Ribera, es troben actualment sota l’estructura del Mercat del Born, però només cal fer un cop d’ull a googlemaps per captar encara el canvi en la morfologia dels carrers de la zona enderrocada.
Però per als més detallistes hi ha una curiosa casa Al passeig del Born nº16, un edifici datat dels segles XVI-XVII que sembla ben bé amb les finestres escapçades per la meitat. Bé podria ser que l’altra meitat de l’edifici es veiés afectat pels enderrocs del projecte Verboom, ja que coincideix perfectament amb el límit de la destrucció (que podeu veure al mapa del web).
Per tal de mostrar-vos aquest procés amb més claredat us deixo amb un recull d’imatges del documental “El Born. un vincle amb el passat”, del qual ja n’hem vist altres escenes anteriorment.
Per cert, questa anècdota és una de les que he preparat per una nova ruta (amb efectes sonors inclosos i tot) que m’han encarregat ara que s’acosta l’11 de setembre.

 

Aquesta i més històries a: altresbarcelones.com
L'enderroc del barri de la Ribera i la casa partida pel mig


Cap comentari
 
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010