Portada » Ciutat Vella

Primo de Rivera a la Catedral

LLOC: Façana de la capella de santa llúcia (Ciutat Vella)
DATA: Dilluns, 31 d'agost de 2009
AUTOR: dani <danicortijo@altresbarcelones.com>"Primo de Rivera a la Catedral".

Avui us parlaré d’un cas que ve a ser l’antítesi del d’en Miquel Pedrola. No és ni més ni menys que una pintada ja borrosa dedicada al fundador de Falange, José Antonio Primo de Rivera, que es troba a la part dreta de la façana de la Catedral de Barcelona. (Podeu fer clic sobre la imatge per veure-la amb més resolució)
Aquestes lletres les he descobert gràcies a un comentari perdut de la Maria a l'entrada sobre els Víctors Universitaris temps després que jo l’hagués publicat.
En aquest, em comentava que encara es podien llegir unes lletres a la part dreta de la façana de la catedral, prou esborrades però que es podien veure sobretot des del primer pis de la Casa de l’Ardiaca, dedicades a aquest personatge i em preguntava si sabia per quin motiu eren allà.
Doncs bé, després de guanyar la guerra civil, els falangistes es van dedicar a fer multitud de monuments i pintades en honor al que ells denominaven els “caídos por Dios y por España”. En alguns pobles, de fet bastants, encara se’n poden veure.
En el cas de les pintades el costum solia ser posar els noms dels soldats del bàndol feixista del poble caiguts en combat o afusellats sobre la paret de l’església, sota el lema “caidos por Dios y por España” encapçalats sempre per José Antonio Primo de Rivera, conegut amb el sobrenom de “el ausente”, després d’haver mort en plena guerra. Finalment la tirallonga de noms acabava amb un enèrgic “Presentes!”.
Aquest és doncs l’origen també d’aquestes lletres, que en aquest cas no crec que anessin acompanyades amb tota una llista de morts franquistes, tot i que no ho puc confirmar del cert.
De moment, la gent amb la que he parlat sobre el tema i que van viure durant el franquisme a Barcelona, diuen que no els sona haver vist aquestes lletres pintades de vermell viu en aquella paret.
Jo suposo que segurament van ser esborrades pel propi franquisme després de la Segona Guerra Mundial, quan Franco va començar a eliminar la simbologia més netament feixista per tal d’acostar-se a les democràcies occidentals, les noves aliades de conveniència en un context bipolar de guerra freda contra el comunisme.
Tot i això, si algú recorda haver vist aquesta pintada en el seu màxim esplendor i me’n pot donar més dades, ho agrairia.

Moltes Gràcies Maria!

 

Aquesta i més històries a: altresbarcelones.com


Cap comentari
 
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010