Portada » Ciutat Vella

Informació del carrer de les Sitges

LLOC: Carrer de les Sitges (Ciutat Vella)
DATA: Divendres, 16 de setembre de 2005
AUTOR: Judith

Hola, fa temps que estic buscant informació sobre el carrer de les Sitges de Barcelona. Sé que un d'aquells edificis era un antric convent i que per allí passava una de les muralles que envoltaven la ciutat, m'agradaria documentar-me sobre el tema, ¿em podeu ajudar?
Si em podeu donar algun tipus d' informació o dir-me on puc trobar-la...

Moltes gràcies,
Judith

6 comentaris


Probablement el carrer de les Sitges limitava per la dreta el convent de les "Siervas de María" de la plaça del Bonsuccés, quant a la muralla em sembla que ben a prop hi devia haver el baluard dels Tallers, però la fortificació medieval corria al llarg del costat dret de la Rambla (mirant a muntanya) i la tercera muralla que subsistí fins al XIX anava seguint el traçat de les actuals Rondes, no hauria de poder coincidir en cap cas amb aquest carrer.

Pere Castaño <pe> - 16/09/2005 17:11


Completament d'acord amb el comentari sobre les muralles. De convent de "Siervas de Maria", no en tinc cap notícia. El qué hi havia a la placeta del Bonsuccés era l'esglèsia dels Pares Mercedaris (actualment hi ha els Serveis Municipals). Hi havia també una caserna de Sanitat Militar.

El lloc ocupat per l'Ovella Negra, era un safareig públic on les dones del barri anaven a fer la bugada.

L'entrada, gran i fonda, ens servia als vailets del carrer com a lloc de reunió i eventualment de joc, fins que el Sr. Pere, l'amo ens feia fora.

Obviament aixó era abans de la guerra.

Joaquim <JOAQUIM.MELLA@terra.es> - 19/09/2005 16:50


He trobat això a un volum d'en Joan Amades, espero que ajudi:

CARRER DE LES SITGES

Comença a la plaça del Bonsuccés i surt al carrer dels Tallers.
L’any 1444 aquells verals pertanyien a un tal Messeguer, que devia ésser un hortolà que va donar nom a aquest carrer i al de les Elisabets. Més tard fou conegut per carrer del Sitjar, perquè s’hi van construir unes sitges, destinades a guardar grans, possiblement el blat de Barcelona, que tan gelosa era del que obtenia per proveir i que tostemps tant i tant d’esforç li ha costat.
A primeria del segle passat encara es veien, al nivell del carrer, alguns forats i llosanes pròpies de les sitges típiques. Les sitges eren, dones, de propietat del comú de la ciutat, i s’hi guardava el gra.
A mitjan segle XVII aquest indret era conegut per carrer del Sitjar vell.
Aquest carrer havia anat des de la muralla que passava per on avui s’estén el carrer de Pelai fins davant de l’església de Betlem enllà de l’edifici de l’Acadèmia de Ciències. En la part compresa dels Tallers a la muralla hi havia, doncs, el sitjar... graner de la ciutat; corresponia al punt on hi ha el número 11 del carrer dels Tallers.
Va ésser construït durant el segle XVI; estava format per un seguit d’edificis petits i baixos, que s’aixecaven a dreta i esquerra del carrer; quan el sitjar passà a propietat particular, en un dels edificis es va instal•lar un safareig i en un altre tingué el taller el famós pintor Martí Alzina.
Possiblement, el sitjar passà a mans d’un tal Solà, puix que el carreró que formava al mig i que era una continuació, des dels Tallen fins a la muralla, darrerament s’havia anomenat carrer d’en Solà.
En la documentació antiga es troba citat diverses vegades “el sitjar dels Tallers”, que va subsistir fins a primeries del segle passat com un desembaràs del Municipi.

Pere Castaño <peretcs@menta,net> - 28/09/2005 18:32


El que esmenta en Pere,surt a la pagina 564 de l´obra "Històries i llegendes de Barcelona"(Vol.1) de Joan Amades ,editat per "Edicions 62" amb ISBN:84-297-2144-4.(Obra força interesant)

Carles øƒ - 29/09/2005 10:03


Voldria donar les gràcies a tots els que heu contestat al meu comentari, i deixar-ne un altre.
Seguint fent recerca sobre la història del nostre local ( Ovella Negra c/ Sitges 5 ), hem trobat la següent informació:
NOTA:aquest comentari està relacionat amb l' anterior.
Entre 1989 i 1991, va haver-hi una exposició al Museu d' HIstória de la Ciutat, de pintures, dibuixos i litografies, en una de les quals es veia la masia del tal Messeguer (
hortolà ), sabeu com puc fer-m'ho per aconseguir una còpia d' aquesta litografia ????

Moltes gràcies. Judih

Judith <Judith_ovellanegra@hotmail.com> - 29/09/2005 11:09


Dona... jo el primer que faria seria dirigir-me al Museu, que bé deu tenir informació de l'orígen de la dita exposició, i anar estirant fils...

Pere - 29/09/2005 11:57
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010