Portada » Nou barris

L'aqüeducte de Torre Baró

LLOC: Passatge de Carreras (Nou barris)
DATA: Divendres, 30 de juliol de 2010
AUTOR: vicent

Aquest aqüeducte, que travessa el torrent de Torre Baró o de la Torre Vella, està situat al costat del Parc Apolo, en un lloc recòndit, difícil de trobar per algú de fora del barri, si no se sap el que es busca i el camí per arribar-hi. Tant l'aqüeducte com el parc estan en un lamentable estat de deixadesa i abandó (*).

Com vaig comentar a les històries sobre l'aqüeducte de Ciutat Meridiana, aquest altre també duia aigua del Vallès a Barcelona. Hi ha un llibret a on es diu que totes les restes d'aqüeductes que hi ha a Nou Barris portaven aigua de Dosrius, però això, de ben segur que no és cert. És possible que la confusió vingui del fet que l'empresa que explotava l'aigua de Dosrius va comprar la que explotava l'aigua del Vallès.

Sobre el lloc on es troba l'aqüeducte, recordem que en la història "La Torre del Baró", s'esmentava el projecte de construcció d'una ciutat jardí a la zona on ara hi és la torre. A aquest projecte van seguir algunes iniciatives menys ambicioses que tampoc van reeixir.

Una resta d'aquests intents era una casa anomenada "Mirador Apolo", construïda l'any 1940 i que devia el seu nom a una estàtua del déu Apolo que formava part de la construcció. Amb el temps, l'edifici, així com el seu entorn, va quedar molt degradat, i l'any 1995, malgrat les peticions que demanaven la seva conservació per donar-li un ús social, va ser enderrocat, construint-se al seu lloc l'actual parc.

Fa anys que es va dissenyar un pla d'actuació, en el que es preveu la rehabilitació de la zona, però, al menys fins l'agost del 2009, no s'havia iniciat cap treball sobre el terreny. Actualment s'hi està duent a terme un projecte de construcció d'habitatges molt a prop, i és possible que aquest fet acceleri l'execució del susdit pla.

I així, després d'un llarg parèntesi, acaba aquest petit cicle d'arquitectura industrial dedicat als aqüeductes supervivents d'una època en la que Barcelona demanava més i més aigua (com ara, si fa o no fa).


(*) La meva darrera visita a aquest aqüeducte va ser durant el mes d'agost de 2009.
Aquell dia hi havia dos treballadors desbrossant el parc. Si no es tractava d'una actuació esporàdica, és possible que, a dia d'avui, el parc estigui en millors condicions.


1 comentari


Pensava que havia acabat la feina, però estava equivocat. Abans d’ahir –de manera accidental i inesperada– vaig veure de lluny un quart tram d’aquest aqüeducte, que espero sigui realment l’últim.

Quan pugui visitar-lo i fer-li alguna foto de més a prop, enviaré la que serà probablement la meva darrera història d’aqüeductes. O potser no...

vicent - 09/08/2010 18:04
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010