Portada » Eixample

La Gallina Imperial

LLOC: Barcelona (Eixample)
DATA: Dimarts, 4 de gener de 2011
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

     M’ha vingut a mans aquest bonic pasquí, difós a Barcelona en temps que molts ens escarrassàvem per assolir la tan esperada democràcia, ha estat rescatat d’entre altres vells documents propagandístics, i duu una data: 1979; també un peu d’impremta, tot i que no revelaré el nom del taller –per que mai no se sap...- només que l’adreça el situa al carrer de San Romualdo, a Madrid. Mirant-me’l, evoco el vell tango “A pesar del tanto tiempo, desde entonces transcurrido...”; efectivament, passats més de trenta anys, encara tenim que suportar els anacrònics esgarips, els insults, la mediocritat, les mentides i la esperpèntica exigència de privilegis a que s’aferren els conspicus –i combatius- “no nacionalistas” .

     Quan es va difondre aquest paperot, ja feia quatre anys que havíem soterrat al dictador, l’instigador d’aquella criminal sublevació antidemocràtica que varen perpetrar sota el nom  de “Glorioso Movimiento Nacional”, però alguns còmplices de la sedició militar seguien ocupant llocs públics. Ara en queden menys, però els seus hereus –biològics o ideològics- segueixen maldant per la  sacrosanta “unidad de la Patria” en perill, amenaçada pels perifèrics. Segueixen ignorant realitats culturals i històriques, i encara branden banderes amb la efígie de la funesta àguila, guarnida amb consignes i icones feixistes, curiosament, en aquest fullet barrejaven dos idiomes: català (una llengua que tan denigren, per dissolvent i artificial) i castellà, potser amb la il·lusa intenció de sensibilitzar per a la causa als catalans ingenus, així que no dubten a emprar el “dialecto” que tant odien, la seva incoherència els retrata prou bé.

     Ara bé, aquesta fòbia cap als drets històrics aliens, que concreten en una contumaç bel·ligerància cap a “los estatutos”, sembla no tenir data de caducitat, avui mateix renoven sempre que poden les seves tronades campanyes –algunes tan forassenyades, que insten als espanyols autèntics, a rebutjar bons productes gastronòmics nostres- i fins patim la incompetència una alta instància jurídica, disfressada de Tribunal Constitucional, que, maldestrament, dóna alè a tota la bèstia cavernícola, aferrada als caducs dogmes imperials.

     En algun lloc conservo altres fullets semblants, a diferència d’aquest, anònim, estan rubricats per un partit (casualment, simbolitzat per un altre ocell) que va fundar un dels diplodocus del franquisme, i que encara belluga entre els mantenidors de “las esencias patrias”.


1 comentari


...i com el dictador es liuraran de ser jutjats pels seus crims...el TOP actual ja procura esvandir els que poden cercar problemes. ..

joanguinarda <joanguinarda@gmail.com> - 08/01/2011 10:23
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010