Portada » Eixample

Abans de l'Eixample

LLOC: Rambla de Catalunya cantonada Diputació (Eixample)
DATA: Diumenge, 7 de juny de 2009
AUTOR: daniel a

Camino sovint per l'Eixample alçant la vista per contemplar els edificis aixecats en pedra, que veuen passar les dècades com si res; camino per la sòlida regularitat de carrers, on sembla arrelada la prosperitat de la ciutat des del seu orígen, i em sembla impossible que fa cent cinquanta anys allà no hi hagués absolutament res edificat. Em sorprèn que hi hagués un temps en què per als barcelonins era d'allò més normal que la ciutat acabés una mica més avall de per on ara passa la Gran Via; i que més enllà hi només hagués un no-res de camps de conreu, masies disperses i camins polsegosos. Per això m'ha encantat trobar aquest gravat d'en Lluís Rigalt dibuixat cap a l'any 1870, que representa una casa pairal del pla que s'extenia de Barcelona a la vila de Gràcia. L'edifici que es veu al fons és el de la Universitat (erigit el 1863). Per la perspectiva diria que aquesta masia devia estar més o menys en el que ara és Rambla de Catalunya cantonada Diputació. El contrast entre la tranquilitat que es respira en el gravat i l'agitació de trobar-se 140 anys desprès al centre de Barcelona sense haver-se mogut del lloc és impressionant.

 

Daniel A

 

http://elsmillorsdies.blogspot.com

http://documentbarcelona.blogspot.com 

 


4 comentaris


Hola Daniel. A mí també m'agrada passejar amb el cap enlairat per l'Eixample i veure el diversos i magnífics acabats de les cases. Tot i que ara visc a la Bordeta, vaig néixer a l'Eixample esquerra i sempre que puc faig un tomb per allí. Crec que la nostra ciutat té molts indrets a descobrir, no li dediquem massa temps a comtemplar-la. Vaigis on vaigis, Gràcia, Sant Andreu, Poble Nou, Barceloneta, Raval...tan se'n dona, qualsevol té quelcom que el fa maravellós i diferent.

Per acabar, tinc un dubte. Situas el gravat a Diputació-Rambla de Catalunya i si el que es veu és la façana principal de l'Universitat (la torre del rellotge està a l'esquerra, carrer Aribau) el carrer Diputació queda situat just darrera del edifici i no davant. No ho veus així?. Fins i tot diría que al fons la montanya que es veu podría ser el Tibidabo. Salutacions.

 

enric j s <ejaras55@hotmail.com> - 10/06/2009 20:07


Gràcies pel comentari.

Respecte a la situació de la masia del gravat, jo he assumit que la façana de l'edifici de la Universitat és la que dóna al carrer Balmes (la torre que es veu és la de la dreta). He interpretat el dibuix així per dos motius:

1) Si la torre que es veu fos la de l'esquerra com tu dius, s'hauria de veure el frontispici de la Universitat (on hi ha l'escut i les cinc finestres) encara que fos parcialment. En canvi, el que es veu és el sostre de dues aigües que hi ha rere el frontispici. La torre del rellotge diria que es veu al fons, més petita.

2) La part del devant de la Universitat (on ara cau la Plaça Universitat, per entendre'ns) ja estava urbanitzada al segle XIX. No sé si hi hagués hagut lloc per a una masia com la del dibuix el 1870.

Si he col·locat bé la masia, la muntanya del fons podria ser Montjuïc?

Potser algú ens podrà ajudar!

daniel a - 10/06/2009 20:42


Per cert, el gravat el podeu veure més gran en el blog (http://documentbarcelona.blogspot.com)

daniel a - 10/06/2009 20:56


Tens raó que el perfil de la muntanya que es veu sembla més aviat Montjuïc, però les torres i la distància que hi ha,(el carrer Diputació està ha tocar),en fan dubtar. De totes maneres no establirem ara una discussió bizantina que malbarati l'història. Ah, i felicitats per la mateixa.

enric j s <ejaras55@hotmail.com> - 10/06/2009 21:09
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010