Portada » Sant Andreu

El Petit Versailles

LLOC: Gran de Sant Andreu, 255 (Sant Andreu)
DATA: Dilluns, 8 de maig de 2006
AUTOR: Marta Pastor

Al bonic barri de Sant Andreu perviu encara un bar ple d’història, el Versalles. Amb gairebé 80 anys de vida al barri, el Versalles va ser i continua sent un dels símbols de Sant Andreu.

El Petit Versailles es va constuir al 1928 sobre una antiga botiga de teixits, Can Trenta (batejada amb aquest nom perque tot es venia a 30 cèntims), situada al carrer Gran de Sant Andreu, davant la Plaça Comerç, més coneguda com la Plaça del Rellotge pel gran rellotge que presidia la plaça i que gràcies a l’acció veïnal es recuperarà ben aviat.

De bon principi el Petit Versailles es convertí en el punt de trobada del barri. Ubicat entre el Casinet Popular i el Casino dels Senyors, les seves taules es nodrien de públic de tota mena, des de rics burgesos fins a modestos proletaris. Però com que aquests dos “estaments” no podien pas barrejar-se es repartien el Petit Versailles en funció del sol. Així, mentre el sol era al cel el Petit Versailles era dels obrers i quan s’amagava passava a pertànyer a la bohème burgesa. Es diu que el dia que més d’hora tancaven el Petit Versailles era a les tres de la matinada. Partides de cartes clandestines practicades amb nocturnitat i alevosia contrastaven amb les partidetes al dòmino, les cartes o els daus que jugaven els obrers després de la seva jornada. Per aquella època les dones no freqüentaven el local i no ho van fer fins als anys 50, i sempre acompanyades pel seu marit o promès.

Però pel Petit Versailles transcorria també la història. De la lluita entre els sindicats de principis dels anys 30 va quedar-ne un client mort. Durant la Guerra Civil els veïns del barri es refugiaven dels bomabrdejos als seus soterranis, on es torrava el cafè. I durant la Dictadura van haver de rebatejar el Petit Versailles com a Versalles. Després de la mort de Franco i en un clima més distès es van fer diverses obres de teatre amb la col.laboració d’amics i clients. Ara, tot això s’intenta recuperar amb programació de concerts de jazz, contes, màgia... fins i tot és un dels punts de bookcrossing més actius de Barcelona.

Aquest local emblemàtic que diuen que va inspirar el del Peris de “El cor de la ciutat”, té un llibre publicat que explica la seva història “Si el Versalles em fos contat”, escrit pel Pere Heredero, el qui ha estat durant tants anys al capdavant del local.Tota la info i les fotos extretes de la web: http://www.versalles.info

6 comentaris


Ahir vaig llegir a La Vanguardia que ara mateix estan fent obres al local per recuparar bona part de la seva essència. Pel que explicaven, estan seguint un projecte de rehabilitació que permetrà que el Versallis torni a lluir com ho va fer en els seus anys daurats. Un altre cafè històric, el Velòdromo, també està essent recuperat. Són esperançadores excepcions al procés d'estandarització de tants altres espais i locals de la ciutat, conquerits per estètica de franquícia.

Lo - 31/10/2006 12:42


Efectivament, des de fa uns mesos el Versalles està de reformes i feliçment per a recuperar l'aparença del "vell" Versalles.

Així, per exemple, recuperaran la seva estructura original i, entre d'altres, el seu espectacular soterrani.

Tot i que ben aviat serà ja una realitat, mereix la pena visitar el seu "traster" per fer-hi una ullada:

http://versalles.info/PORTADA.htm

Marta Pastor <mbarat1982@hotmail.com> - 31/10/2006 17:22


Paso dos o tres cops per setmana per davant del 'Versalles'.

Cada dia l'obra avança una miqueta, però a dia d'avui encara no es 'veu' com quedarà quan estigui acabat.

Personalment m'estic versallejant a sobre... de ganes que en tinc d'entrar.

Lletraferit - 01/03/2007 09:51


Just ara comença el 2010.

El Versalles va tancar desprès d'unes obres faraòniques i a tots els que passem pel davant sens encoixia el cor al veure'l tancat.

Però ahir vaig veure un cartell que diu que aviat el tornaran a obrir. I el cor, se'm va expandir :) 

adela - 09/01/2010 02:07


Ja veus Adela que han passat gairebé tres anys entre la meva frissança per entrar-hi i el teu comentari actual de tornar-hi a entrar.

 

El Versalles era un Cafè, amb taules de marbre per estar-s'hi un parell d'hores amb una consumició mínima.

Aquest esquema, comercialment no es pot aguantar. Els nous gestors potser faran alguna martingala, però no en sóc optimista.

Coneixent el poc gust de la gent bancària que és darrera de tota aquesta operació, de ben segur que faran un nyap que no agradarà i que l'establiment tornarà a tenir les tardes comptades.

 

A no ser que hi posin un Burger o un Mac o un Kentucky.  

lletraferit <joanmarrugat2@gmail.com> - 09/01/2010 07:44


Rectifico!

Desprès de veure el rètol que hi ha, i comprovar que l'antic propietari en Heredero hi participa, penso que faran una bona cosa, destinada a durar.

lletraferit <joanmarrugat2@gmail.com> - 09/01/2010 21:02
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010