Portada » Ciutat Vella - Barceloneta

Un servei públic

LLOC: Moll de la Fusta (Ciutat Vella - Barceloneta)
DATA: Dimecres, 1 de juny de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

No cal ser poeta per glossar les benaurances que ens proporciona la proximitat del mar, entre les quals aquella sentor salobre que ens arriba per l’olfacte, fins i tot de lluny, i que prepara els altres sentits per a gaudir de la contemplació i el contacte de l’aigua tranquil·la o inquieta, mai immòbil, viva i seductora sempre.

Però a Barcelona, no: si t’hi apropes pel Moll de la Fusta, aquella volàtil aroma que ens faria intuir el Mare Nostrum es converteix en una insuportable pudor a pixums! I és que les rampes helicoidals que comuniquen la terrassa lateral del Passeig de Colom amb el moll s’acaben amb una raconada força oculta de les mirades... un lloc propici per a buidar-hi la bufeta.. i és clar, s’han convertit en urinaris que empudeguen tot el contorn, cosa que fa molt de fàstic!

23 comentaris


Totalment d'acord. Quina llàstima que racons, carrers, entorns que podrien ser idíl·lics no es pugin passejar i s'hagin de creuar a corre-cuita, amb el nas arrufat i contenint la respiració. Passa el mateix amb alguns carrers de Ciutat Vella, a les cantonades de certs parcs... em temo que no falten exemples!

Laura - 01/06/2005 14:21


Ep, Laura, que avui és el teu sant i no hauries d'esmerçar-lo en coses tan desagradables... Felicitats!

Peret - 01/06/2005 14:34


L'has enxampat de ple..! va ser per casualitat o vas estar esperant-lo amagat?

Nuit - 01/06/2005 15:04


No, Nuit, senzillament passava per allí tot fent fotografies –de fet m’agrada practicar el que jo en dic “foto oportunista” copsant moments i actituds una mica inesperats, vius- jo era situat a la rampa que baixa al moll quan vaig veure que anava de dret a la paret... els gestos eren inconfusibles i vaig dir-me: -Té, ara el retrato i ja veuré que faig amb la foto... El cert és que no havien passat ni deu segons que ja hi havia un altre pixaner de cara a la paret, però no em va semblar interessant tornar-hi, no soc cap "voyeur" jo.

De tota manera mentre no hi hagi llocs on alleujar-se, seguirem patint incomoditats com aquesta, calen serveis públics, es ben evident, per que tampoc és cosa de prendre cafès i fantes pels bars tot el dia, oi? El que més sorprèn és que sembla que una de les raons per eliminar els WC públics que havien temps enrera, fou evitar precisament les ullades furtives d’elements que s’hi dedicaven, així com els contactes “comercials” dels que practiquen la prostitució. I no crec que això hagi desaparegut, per que bé que continuen exercint, tot plegat son ganes de no posar-se a resoldre un problema que, al cap i a la fi, està resultant una nosa generalitzada i una causa d’insalubritat per a tots... menys els que viuen als barris “bons”, és clar.

Pere Castaño <peretcs@menta,net> - 01/06/2005 15:55


Ei, gràcies! No sabia que avui era el meu sant. No acostumo a celebrar-lo però avui, ja que l'he enxampat al vol, faré una cervesa sortint de la feina i brindaré a la meva salut, apa!

Laura - 01/06/2005 19:10


Ben fet! A mi no es que em preocupi la litúrgia, però tot el que sigui donar-se un gust, encara que sigui en nom d'una superstició (és com en dic jo a les religions) ja m'està bé. Apart que hi ha tradicions ben entranyables. Bon profit!

Peret - 01/06/2005 20:36


Hola!!..està clar que fan falta WC públics.
Fins on estàn obligats o no els bars o restaurants a deixar-nos utilitzar els seus serveis?
A Holanda hi han un munt de tipus de serveis al carrer. perque aquí no?
Odío pixar al carrer peró hi han cops que no es pot evitar. Crec que es una cosa molt, molt imprescindible...penseu en la gent gran.

joan <jbretohc@hotmail.com> - 10/08/2005 08:15


La cultura d'un país es nota en detalls com aquest. A Gran Bretanya tens un servei públic ben net amb paper, aigua calenta i sabó des del mig de Londres fins al racó més apartat de les Illes Orcades (concretament a la platja de Rackwick, Hoy).

Orcadian Blue - 10/08/2005 09:38


I per què no es veuen doners pixant al carrer?
Jo només recordo haver-ne vist alguna pels voltants de la Plaça Reial, al carrer Lleona, per exemple. Però no em negareu que no és una cosa que es vegi cada dia. En canvi, és força sovint que es veuen homes pixant per tot arreu, fins i tot sense amagar-s'en gaire (suposo que el fet de fer-ho d'esquenes al món, de cara a la paret, els fa sentir-se invisibles).
Quant al tema dels restaurants, hotels, etc., jo tinc entès que estan obligats, tots (TOTS) els establiments d'hosteleria amb WC, a deixar passar qualsevol ciutadà a fer-hi pipi o caca o el que sigui. Sembla ser que és, precisament, perquè no tenim WC públics, i, llavors, hi estan obligats. Una vegada, anant pel carrer sense una puta monedeta, no vaig poder aguantar-me més i vaig entrar a un bar de la Barceloneta per pixar-hi. En sortir, el cambrer em va fotre bronca (jo, morta de vergonya, només havia saludat, vaig dir "buenaaaas" o alguna cosa semblant). Em vaig tornar vermella de vergonya, vaig comentar-li això d'aquesta obligatorietat de deixar-me accedir al seu WC. Immediatament, tot el bar se'm va llençar a sobre. Morta de vergonya, que sóc més covarda que ningú, me'n vaig anar.
Per cert, això ho vaig saber per boca d'un policia, ara no recordo si mosso, guàrdia urbà, policia nacional o què. Devia saber de què parlava, m'imagino.
Ostres, com m'he enrotllat! Si encara esteu desperts, saludeu.
Zzz... fins i tot jo m'he adormitttzzz

Estrella M. Romero <estrella1076@hotmail.com> - 10/08/2005 15:30


pues yo me he masturbado en plena calle

emilio <emilio1980@eresmas.com> - 11/08/2005 08:40


bé, de la neteja al carrer dels anglesos cap comentari, però després perquè són tant bruts i maleducats en moltes altres circumstàncies de la vida, i molt especialment quan venen aquí?? Hi han ciutats netes de gent neta, com holanda, suïssa, Alemanya, Escandinàvia, ciutats brutes de gent bruta i maleducada com els anglesos, i ciutats brutes amb gent neta

Andreu - 14/08/2005 20:28


Es posible que esta situación ocurra por culpa de los bares que no dejan utilizar los servicios si no eres cliente

Nuit - 15/08/2005 02:10


Si es veuen mes homes orinant es simplement perque ho tenim mes facil i generalment (pero no sempre) bevem mes.

Per cert, jo he treballat en el ram de l'hosteleria i haurieu de veure com deixa segons qui els lavabos (tant homes com dones). A l'estar al costat de la platja, entrava tothom. No m'estranya que no vulguin deixar que entri tothom, menys possibilitats que algu l'emmerdi. Els lavabos dels bars son dels bars no de l'ajuntament. Qui el netejara sera el propietari no el servei de neteja de l'ajuntament. Si algu trenca quelcom, no li pagara ningu.

Jaume - 31/08/2005 18:57


A mi em sembla bé que els propietaris no deixin entrar a qui no es client, el bany es un servei més que tenen i l'ajuntament no es ningú per obligar-los a cedir aquest servei, si ho necessites pq no t'hi pots aguantar més, ho demanes i es possible que et deixin anar.

Pixar al carrer es una marranada, es veritat que al ser dona encara es més complicat pero vaja que mai no ho he fet (de petita suposo que sí)

Si tinc ganes de pixar, vaig a un bar i demano un café o una aigua o busco un fastfood que mai no saben qui es client i qui no i ho faig allà.

Si hi hagués wc publics al carrer no hi aniria ni boja, si els banys dels bars estan bruts no et vulguis imaginar com estan aquests.

-Lia- <lia166@hotmail.com> - 08/09/2005 14:25


Penso que el que caldria és tenir unes instal•lacions públiques amb personal empleat que les mantingués en condicions, potser es podria considerar la possibilitat de pagar un preu mínim i raonable per fer-ne ús tot i que això no ho dic gens convençut, pensant en segons quina mena d’usuaris... El que no pot ser és que la brutícia i les pudors es vagin apoderant de tots el racons de la ciutat. Si hi ha països que ho tenen resolt, s'hi va a veure com s'ho han fet. I mentrestant –fins que no ho resolguin- com a mesura de força formar escamots voluntaris que vagin a "alleujar-se" als portals d'on visquin els regidors i consellers, sense oblidar l'Excel•lentíssim senyor Batlle i l'Honorable President, és clar!

Em sembla recordar que els darrers serveis públics que s’han vist funcionant a Barcelona van ser a la plaça d’Urquinaona i hi havia algú encarregat de tenir-ne cura.

En canvi, pel que toca als establiments del ram de la restauració i hostalatge el problema de la higiene als serveis és només qüestió de fer acomplir les ordenances, una campanya d’inspecció i sancions adients hauria de fer que els mantinguessin nets i en ordre.

Pere Castaño - 08/09/2005 16:59


Emilio:
Ahora que está tan de actualidad el tema de las "Narcosalas" podrías iniciar una campaña en favor de las "Masturbosalas" vistas tus urgencias.
¡Serás guarro! Lástima que no pasara tu hermana pequeña en aquel momento.

Asqueado - 12/09/2005 17:01


Diuen que aquest tema ha anat força bé durant la Mercè, gràcies als centenars de cabines sanitàries que s'han instal•lat arreu on hi havia actes que es preveien multitudinaris; estic segur que si dones facilitats com a mínim les aprofiten aquelles persones que tenen un cert sentit de la ciutadania. Però també vaig veure uns bons pares que els treien la tita als nens i ajupien les nenes per que orinessin... al carrer, i ben bé al costat de les dites cabines! A veure qui els farà entendre als infants que això és lleig i antihigiènic, si els seus amants pares i mares es passen per l’entrecuix tot l’esforç i la previsió de la ciutat!

A més d’instal•lacions, manca molta, molta, educació.

Pere Castaño - 30/09/2005 19:35


i encara q sigui fugir d'estudi, això dels amants pares i mares, m'ha fet pensar en la de vegades q he vist aquests progenitors fent correr una criatura fora del pas de vianants, a mig carrer. Després ai las! m'ha atropellat el nen!!!
Hauriem d'educar els nens amb la frase q es diu dels capellans: apren del que diuen no del q fan...

guinarda - 30/09/2005 23:10


Acabo de llegir al diari que l'Ajuntament es proposa fer un urinaris públics a sota del monument a Pitarra, Rambla avall. Ja és hora que comencin a veure que cal actuar! Sembla que en aquest lloc hi havien hagut uns banys públics i encara existeix el local. M'ha fer recordar que al barri de Ribera també havien banys d’aquests, ja que a moltes cases encara no n'hi tenien, ni dutxa tan sols, a Gràcia també n'havia vist i segur que a Ciutat Vella n’haurien més. Quant a urinaris recordo, a més dels de la desapareguda Avinguda de la Llum, uns a la plaça d'Urquinaona i he sentit parlar d'altre al Paral•lel, a tocar del moll. Potser inventariar els desapareguts podria donar alguna pista al regidor que li toqui endegar un projecte tan necessari, de per on començar a fer-ne de nous.

Pere Castaño - 01/10/2005 19:35


No crec que solucioni del tot el problema, per no dir que segur que estaran bruts o espatllats la majoria del temps. Cal educar des de petits que orinar al carrer no és bó, ni per l'entorn ni per nosaltres (potser no pixarem al nbostre portal, pero un altre sí). Crec que ademés de locals públics els barcelonins hauríem de tenir la certesa de poder usar els lavabos de bars i restaurants gratuitament, que per alguna cosa serveixen les ordenaces municipals

Talp - 04/10/2005 23:15


Home, Talp! Ja s'enten que una instal·lació d'aquesta mena ha de comptar amb una neteja i manteniment sistemàtics... Per que molts dels bars no és que siguin un exemple d'higiene, si a més han de suportar l'afegit de tothom qui passi per davant de l'establiment -en molts casos embriacs i sense cap mena de consideració- et pots trobar amb uns serveis inutilizables.

Peret - 05/10/2005 09:50


Ei, Talp, jo treballo a un bar d’una zona on despatxen més cerveses els de les llaunes del carrer que nosaltres a la barra, m'estàs dient que a més d’escombrar les deixalles que abandonen al davant, hauré de netejar el que embrutin els "seus" clients al nostre vater? Per que no et pensis que en facin un ús respectuós i acurat, eh?

En tot aquest debat hi trobo a faltar la veu dels que estem darrera les barres dels establiments.

Cambrera - 05/10/2005 11:00


El civisme es: coger a este tio de la foto y hacerle sentar sobre el pipi hasta que se seque en sus tejanos...

no importa - 27/02/2006 10:34
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010