Portada » Ciutat Vella

Font Wallace

LLOC: Rambla de Santa Mònica (Ciutat Vella)
DATA: Dimarts, 21 de febrer de 2006
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Fa uns dies ocupava la portada d’aquest web una referència a les fonts de carrer, un tema que sempre m’ha fascinat, i a partir d’un comentari que jo mateix hi introduïa un altre “tafaner” habitual (Mi K) va interessar-se per el model de font que un súbdit britànic va donar a Barcelona: es tracta de la que es coneix (bé, avui ja no gaire) com a font Wallace.

Sir Richard Wallace va néixer a Londres el 1818, era fill il•legítim de Lord Richard Seymour-Conway i va esdevenir un cèlebre col•leccionista d’art que dedicà molt de temps i gran part dels seus cabals a obres filantròpiques, sobretot durant la guerra franco-prussiana s’esmerçà en tasques de salvament i ajut a les víctimes del conflicte. Sembla que el drama bèl•lic li va fer concebre un projecte d’agermanament entre pobles que es va concretar en la producció d’aquesta font a que em refereixo. Va encarregar a Charles Lebourg aquest model amb quatre cariàtides que sostenen una cúpula d’on cau l’aigua i més enllà del valor ornamental havia de servir per a compartir aquesta aigua com a símbol de vida. Per això va distribuir-les per ciutats significatives com si es tractés d’un vincle d’amistat, entre les quals Barcelona que en va rebre dotze exemplars essent alcalde Rius i Taulet, però mentre que a d’altres llocs n’han tingut cura -com París, on s’han mantingut impecables, esdevenint una icona més de les que identifiquen la ciutat- aquí han anat desapareixent i caldria veure quines resten en bon ús.

Puc dir que a una publicació datada l’any 1986 ja només es parla de cinc existents: una a Gran Via/Passeig de Gràcia (avui desapareguda), dues a les Rambles (davant de l’Hotel Oriente, que no raja, i del Museu de Cera, que subministra aigua encara), una altra al Parc de la Ciutadella de la qual que no n’he verificat la supervivència (és, o era, la que jo freqüentava de petit) i la darrera, que també havia visitat assíduament ja de més gran, al jardí de la que ha estat fins fa poc seu social de la Societat General d’Aigües de Barcelona, al Passeig de Sant Joan/Diputació (també desapareguda).

Val a dir que beure d’aquestes fonts tenia una dificultat inesperada en un element concebut per a aquesta finalitat, ja sabem que l’aigua queia verticalment de la cúpula que la corona, però l’espai que deixen les figures femenines entre sí no permet que s’hi fiqui el cap per entomar el rajolí a galet, només pots captar-lo amb un got i per això s’hi van instal•lar uns vasos de metall subjectes amb una cadena, tots van anar desapareixent i jo no els vaig arribar a veure quan era menut, sortosament la meva iaia no deixava mai de dur a la bossa la solució... i aquí ens trobarem amb un petit giny que va fer-se popular temps enrere: un got plegable, es composava de diferents seccions de cilindre que augmentaven de diàmetre progressivament i al desplegar-lo s’ajustaven entre ells, així podia rebre el líquid sense que s’escolés. El més petit era solidari d’una base que feia de fons al recipient i a la vegada encaixava amb una tapa fent que el conjunt es tanqués formant un estoig rodó. Molt pràctic, primer van ser de baquelita, un material precursor del plàstic, però era fràgil i car. L‘adveniment del plàstic modern va resoldre la trencadissa, però jo fa temps que no veig que es comercialitzin els enginyosos adminicles... d’altra banda, si pretens que un infant d’avui accepti beure altra cosa que no sigui qualsevol producte industrial, elaborat amb tota mena d’artificis químics, aromatitzants sintètics i envas
at amb materials d'allò més contaminants, vas llest!

13 comentaris


Així que de les dotze inicials només en queden tres (amb sort)... dóna que pensar...

Nuit - 21/02/2006 15:03


Unfortunately... com diria Sir Richard Wallace, si alcés el cap.
Lamentablement, no és l'únic exemple d’incúria administrativa en aquest tema, un altre dia insistiré amb altres exemples.

Pere Castaño - 21/02/2006 15:27


Efectivament, és a París on recordo haver-ne trobat més d'aquestes fonts! :)

Mi K - 21/02/2006 19:26


Crec que una periodista amiga meva sap on ha anat a parar una de les fonts desaparegudes, l'he invitat a dinar la setmana que ve per tal d'esbrinar-ne alguna cosa més. Continuarà...

Pere - 25/02/2006 18:59


Doncs avui he vist una font molt, molt similar a aquesta a Gran Via de les Corts / Passeig de Gràcia (cantonada tirant a Pau Claris). Això, sí; era una mica diferent ja que tenia a un costat una petxina d'on tambè s'hi podia fer rajar aigua... potser van fer desaparèixer l'antiga i han posat una de similar... no se...

Nuit - 28/02/2006 14:41


No, Nuit, ha de ser la mateixa, la que jo freqüentava de petit al parc de la Ciutadella tenia petxina i m'hi entretenia espiant els ocells i coloms que hi anaven a beure, això és que vaig badar el dia que les buscava. No sempre puc comptar amb la neurona, que de vegades va a la seva... de tota manera ho aniré a comprovar.

Pere - 28/02/2006 15:32


Acabo de veure un exemplar d'aquesta font a l'encreuament de Roger de Flor amb Diagonal, és pujant a mà esquerra, banda de mar. Em dol no haver progressat en la localització d'una que sembla que és als jardins privats d'un antic prohom de la ciutat i que hauria estat president de la Diputació... i fins aquí puc dir, que no cal caure en maledicència si no se'n tenen proves fefaents; és clar que si algú pot donar-ne pistes li estaré agraït.

Pere - 29/05/2006 20:14


Jo totes 5 les tinc comptades i sé on són. Crec que són les originals. Ara han pintat les figures de daurat, a més d'algunes faroles del voltant.

1) Diagonal-Pg de Gracia

2)Ciutadella

3)Gran Via-Pg de Gracia

4)Rambla

5)Pg de Sant Joan

G-e-r-y - 27/07/2008 17:19


ahir acasa d'uns amics vàrem fer un sopar tipic d'estiu, a la fresca, per cert una  "fideuà" d'allò mes bó. Doncs les hores anaven passant i la tertulia va anar donant tombs por tot tipus de temaris, fins que algú ens va parlar de les fonts Wallace que havia vist a París fa uns dies, aixi va resultar que teniem entre nosaltres un comensal vinculat a Aigües de BCN que ha vist que n'estan restaurant una amb l'intenció de plantar-le ben aviat. Ja en tindrem una altre.

llsanchez62 <llsanchez62@telefonica.net> - 12/08/2010 10:34


Ostres! bona notícia! i et va dir on?

nuit - 13/08/2010 10:21


Ni hi ha un altre a Gran Via/Marina, al biaix de la Monumental.

Pregunta-li al comensal vinculat a Aigües de BCN, per cert sembla que es francesa avui, la companyia, ¿que han fet de la que tenien en el pati del edifici, al Passeig de San Joan?.

kim <joaquim1946@hotmail.com> - 14/08/2010 01:55


Ja fa anys que anava al darrera d'aquest tipus de vasos de plàstic que pesen molt poc i, un cop plegats, ocupen poc espai. Us puc dir que ja en tinc dos, un que fins i tot té a la tapadora un petit reservori tapat, accesible per la part de fora, on hi caben un parell d'aspirines efervescents i un altre de més senzill, que és nomès el vas. Els he comprat en cases que venen coses de plàstic.

cio <cio.rigau@ono.com> - 24/09/2010 23:23


El primer cop que vaig sentir parlar de les fonts Wallace va ser l’any 1999 en un article publicat a La Vanguardia i signat per Lluís Permanyer. Em va picar la curiositat i des d’aleshores jugo a trobar els emplaçaments on estan situades ja que l’ajuntament les canvia de lloc cada cert temps. La meva dona de petita jugava al parc de la Ciutadella i recorda que hi havia una al costat del pipí-can situat darrere la Quadriga de l’Aurora. Fa un temps la van traslladar a l’entrada de la Ciutadella a tocar l’Estació de França. De les 12 que inicialment va donar Sir Wallace a Barcelona només en queden la meitat o menys. No obstant, la ciutat que més en va rebre fos Paris gràcies a l’acció solidària d’aquest filantrop. Actualment i segons l’ajuntament de Paris hi ha 119. En podem trobar 4 tipus diferents: model gran (com les de Barcelona); model “doble columnata” i que és semblant a la gran però en comptes de cariàtides hi ha 4 columnes d’estil clàssic per abaratir costos (a Paris només en queden dues d’aquest tipus); model “adossada a la paret” i per últim model “petit” semblant a les fonts públiques que hi ha arreu de Barcelona. De fet el model gran (el de Barcelona) el podem trobar a moltes ciutats del món com per exemple Macau, Amman, Montreal, Nova Orleans, ... Valgui aquest missatge perquè l’ajuntament de Barcelona prengui conciència de la importància d’aquest tresor que ens ha arribat als nostres dies i no caigui en l’oblit per culpa de decisions preses en despatxos lluny de la memòria col·lectiva...

xavi - 21/01/2012 13:25
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010