Portada » Ciutat Vella

ll CV

LLOC: Carrer de l'Argenteria (Ciutat Vella)
DATA: Divendres, 9 de setembre de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

De vegades la nostra pròpia història sembla tornar, se’ns fa present de nou i no podem evitar la evocació, que pot ser plaent o coent, segons com vagi. És el que em va passar fa poc davant de l’església de Santa Maria del Mar. Hi havia aparcat –esperant uns nuvis- un dels cotxes mítics per a mi i que ho és per dos motius, un de ben universal ja que aquest model va representar una fita en la història de l’automòbil: Citroên va iniciar una tecnologia que acabaria imposant-se majoritàriament amb la tracció davantera, va aconseguir un vehicle ràpid, confortable i amb una estabilitat excel•lent. Un cotxe que va obligar a la policia francesa a renovar el seu parc mòbil donat que els gàngsters del país veí feien servir els nous Citroên en atracaments i altres malifetes... així, en cas de persecució, els gendarmes feien el ridícul veient fugir aquells imbatibles prodigis de lleugeresa i seguretat.

Bé, a hores d’ara qualsevol afeccionat al món del motor ja sap que parlo dels 11 CV i els 15 CV “tout avant”, de 4 i 6 cilindres respectivament, i que aquí van ser coneguts amb els sobrenoms de “Pato” i “Stromberg”. A Barcelona també es va popularitzar molt gràcies a la gran quantitat que es van fer servir com a taxis. Van fabricar-se des de 1934 fins al 1957, any en que donaren pas a uns altres models revolucionaris i avui també històrics: els DS, que aquí es van conèixer com a “Tiburón”, hereus del darrers avenços que s’havien incorporat als 11 i 15 CV, com ara la suspensió hidro-pneumàtica que permetia seleccionar l’alçada de la carrosseria respecte al terra, en funció del ferm i la velocitat.

I ara, l’altra raó per la que tant m’emocionà el cotxe en qüestió: un com aquest va ser el primer que jo vaig tenir! El que uns nuvis l’haguessin triat per a iniciar la seva aventura vital en comú em sembla un bon presagi, sobretot pel concepte estabilitat (això no costa d’entendre), quant a la velocitat, si els serveix per passar de pressa les males estones, ja els anirà bé... per que les bones ja se sap que son millor al “ralentí”. Sé que es diuen Paco i Marimar per que vaig recollir uns cors retallats on hi posava els noms i que van llançar-los-hi els convidats a manera de “confetti”, i si mai es deixen caure per aquest web espero que em dispensin la indiscreció.

2 comentaris


Es veu que s'ha posat de moda dur els nuvis en cotxes antics, ahir jo vaig veure una parella en un Bentley que devia ser d'aquells anys, cada dia m'agraden més els cotxes d'època. Hi ha algun museu a Barcelona? M'han parlat del de Sils, però m'agradaria saber si n'hi ha cap a prop d'aquí.

Marcel - 11/09/2005 10:33


Si, n'hi ha un a Barcelona: és el garatge privat per als cotxes dels membres de l'Antic Car Club i que funciona com a museu, per tant es pot visitar. També hi tenen una bona biblioteca temàtica. L'adreça és: Via Augusta, 182, planta A, 08021 Barcelona, i el telèfon 93 209 55 23.

I et puc indicar un altre club que encara que no és a Barcelona, aplega molts afeccionats, també d'altres llocs de l'Estat i fins de l'estranger. Es tracta del Clàssic Motor Club del Bages (tel. 93 875 18 20) és segurament la entitat que aplega més socis i desenvolupa més activitat, té moltes seccions dedicades a les diferents marques o categories d’automòbil, amb sortides trobades, edicions, etc. Ho puc dir per que jo en soc soci, ja que tinc un cotxe històric i hi participo sovint.

Pere Castaño - 13/09/2005 11:42
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010