Portada » Ciutat Vella

Torna l'estació de França

LLOC: Estació de França (Ciutat Vella)
DATA: Dijous, 13 d'octubre de 2005
AUTOR: lo <lluna7@hispavista.com>

L'Estació de França recuperararà, si més no temporalment, aquell paper de gran porta d'entrada a Barcelona en tren. I és que aquest preciós edifici tornarà a rebre un bon nombre de passatgers, de línies tant regionals com de llarg recorregut, mentre es fan obres a Sants per a l'arribada de l'AVE. Relament, arribar a Barcelona per aquesta estació del segle XIX, que ens deixa als peus del parc de la Ciutadella, és una bona entrada a la ciutat. Els nostàlgics, però, hauran d'afanyar-se a aprofitar-ho perquè el 2007 en teoria s'han d'acabar les obres a Sants i el futur de l'Estació de França com a terminal ferroviària no és gens clar. Probablement, després d'aquesta darrera revifada deixaran de passar-hi trens de forma definitiva, perquè en aquesta zona hi ha un projecte per fer-hi la biblioteca provincial (en un edifici annex), i també una nova zona verda que ampliaria el Parc de la Ciutadella i el connectaria amb la Barceloneta. Per fer aquesta ampliació del parc, que planeja l'Ajuntament, s'hauria de cobrir la platja de vies que ara separa la Ciutadella de la Barceloneta.

4 comentaris


És molt estrany, i molt trist, l'ús que en fem a Barcelona de les instal·lacions centenàries, ja siguin estacions o colònies industrials... a d'altres ciutats és continuen utilitzant les estacions de sempre per agafar trens (que és pel que serveixen) i no per allotjar biblioteques. Sembla que s'hagi de fer tot nou... a Lisboa es pot entrar per tren fins una estació tota blanca de metall que és una delícia, a Edimburg l'estació també és antiga i a Glasgow la Central Station és una obra d'art de l'arquitectura industrial del ferro... Aquí aquest encant acaba per convertir-se en una façana turística buida de contingut.

Nuit - 14/10/2005 15:23


Tot és relatiu, a París n’han convertit en museus, amb uns resultats força interessants... En canvi es van carregar el mercat de Les Halles, mentre aquí vam saber conservar el Born. Unes vegades l'encertem i d'altres ho esguerrem, en el que estaria d'acord és que qualsevol actuació d'aquestes hauria de tenir més participació pública i consens en la fase de projecte, però en aquest país tenim un problema greu i en puc aportar testimonis personals: He vist en plens de l’Ajuntament senyors “populars” fent un abrandat discurs -en to de progressisme accelerat- contra un projecte del Consistori amb l’únic objectiu de minar-ne la imatge pública; també per part d’algun dels partits “progres” carregar contra propostes plausibles... només per que la proposta original venia de les files conservadores; he vist mentir als convergents sobre temes de finançament en els quals m’hi havien implicat i en seria testimoni directe de la falsedat... i he constatat força vegades que moltes decisions s’han pres contra tota lògica, sempre que reforcessin el partit corresponent, de manera que l’interès públic s’ha vist marginat moltes vegades. Amb tot aquest batibull sembla que el difícil és que totes les actuacions siguin assenyades i convenients.

Si a tot el que he dit hi afegim una evident desmobilització de la ciutadania, ja tenim servit el problema. De tota manera crec que sí, que hauríem d’engegar un debat sobre la Estació de França, per que la ubicació de la dita Biblioteca Provincial, a hores d’ara, ja no està tan clara i més d’una veu autoritzada n’ha qüestionat el projecte, fins hi ha qui diu que el més convenient seria una xarxa descentralitzada... per què ha de venir a consultar-la un ciutadà de Mataró?.

I ja que hem començat parlant d’estacions, tampoc està gens clar el traçat d’aquell tren que havia de córrer tant, però com que tot el projecte el van fer els savis centrals, sembla que ens faran empassar qualsevol calamitat... i ja veieu que la gent no piula!

Pere Castaño - 14/10/2005 18:43


No és cert. De les 9 grans estacions de París, Només Orsay s'ha convertir en museu. Y montparnasse se la va carregar la febre especulativa dels 60 per construir-ne un gratacels.

A Barcelona han caigut totes menys França, que pel que sembla també caurà. A Catalunya i a espanaya el cúmul de barbaritats que es fa amb el patrimoni industrial i ferroviari no té limits, coses que n pasen a altres països d'Europa (ja que parlaven de Portugal, encara es manté amb bona vida, per exemple, San Bento a Porto, una estació preciosa que dins dels plans dels bohiguians segur que no hi tindria lloc.)

Don Toni - 31/10/2006 11:57


Pero porqué caray tenemos que gastar el dinero de los contribuyentes,en hacer una nueva estación en Barcelona, si ya tenemos la mejor estación del mundo para nosotros los Barceloneses,estos cambios creo que a alguien le debe de beneficiar llenándose los bolsillos de pimpirrines,y sobre todo a esa gente que tanto les dá 15 como 45 con tal de conseguirlo,amiguetes y gentes que se ponen medallas y destrozan todo lo que sea necesario con tal de conseguir esas enormes obras que no son amores sino el interes puro y duro, el dinero para sus bolsillos a ver cuando sale alguien con ganas de mandar y hacer las cosas como Dios manda hombre ya.

Roberto Alsina - 27/04/2007 21:09
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010