Portada » Ciutat Vella

La primera fotografia

LLOC: Pla de Palau (Ciutat Vella)
DATA: Dimecres, 14 de setembre de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

La primera foto feta a l’estat espanyol es va impressionar a Barcelona, un 10 de novembre de 1839 i l’autor va ser el gravador Ramon Alabern que acomplia un encàrrec de l’Acadèmia de Ciències i Arts. Al Pla de Palau, prop del punt des d’on va ser presa hi ha una placa commemorativa, instal•lada en complir-se el 150 aniversari.

La tècnica d’aleshores era la del daguerreotip, que fixava la imatge sobre una placa de coure argentada i no permetia fer-ne còpies, per això era usual que després es reproduïssin dibuixant-les amb la certesa que responien a la realitat física dels llocs o els objectes. He anat al lloc indicat i, amb un puntet d’emoció, he mirat d’imitar el millor possible el punt de vista d’aquella imatge històrica que he trobat reproduïda en un llibre sobre la Barcelona científica, la perspectiva difereix una mica per que segurament l’original va ser feta des de una certa alçada que jo no he pogut assolir (hauria d’haver-hi anat amb un artefacte d’aquells de reparar els fanals i penjar banderoles...-, però l’enquadrament és pràcticament idèntic. La meva fotografia vol ser un petit homenatge a un fet que va iniciar una fecunda activitat artística i documental en la que els fotògrafs de casa nostra han excel•lit.

3 comentaris


Quin és aquest llibre?

Setciències - 14/09/2005 19:52


Al respecte he trobat aixó:

El primer ciutadà que féu una fotografia a Barcelona, Ramon Alabern, s'ha hagut de resignar a una simple làpida que assenyala l'indret que emmarcà la gesta. Alabern era deixeble de Daguerre i des d'un terradet de la plaça de Palau, el dia 10 de novembre del 1839, davant de nombrosos i selectes invitats, alguns d'ells escèptics, obtingué la nostra primera fotografia. Operació laboriosa. La planxa, degudament preparada, romangué vint minuts dintre la cambra obscura, i en sortir-ne, delicadament revelada, deixà al descobert la reproducció gràfica d'aquell paisatge urbà. Un testimoni, Josep Coroleu, escriví: "Excuso ressenyar la sorpresa i entusiasme dels circumstants, que no es cansaven d'encomiar el zel del senyor Alabern, importador de l'aparell, i el dels socis de l'Acadèmia de Ciències Naturals i Arts, que l'havien adquirit". Alabern donà al cap de pocs dies un curset pràctic de fotografia i també és de Coroleu l'afirmació que a Barcelona va propagar-se com una epidèmia l'afecció als daguerreotips i que tothom es consumia per veure reproduïda en el vidre la seva figura. "Dicha
fotografía fue un daguerrotipo dels pòrtics d’En Xifrè, en la actual plaza Palau de Barcelona"
El llibre podria ser "Introducció a la Historia de la fotografía a Catalunya" de Lunwerg Editores, però no he pogut confirmar-ho.

Suskiin - 14/09/2005 21:01


Ara podem rescabalar al nostre pioner de l'oblit, encara que en el moment de fer la seva feina no fos conscient de la importància que duia aparellada, de tota manera reivindico la normalitat que els avançats -en qualsevol disciplina o ofici- han mostrat sempre en moments crucials, per als creadors la feina és la feina, i la fan sense demanar res a canvi que no estigui dins els contractes o les naturals circumstàncies contemporànies... és per això que vaig voler retre l’homenatge de la meva minsa aportació al coneixement de la evolució de la fotografia. No ens hi capfiquem, fem fotos i escampem testimonis contemporanis, que és el que volien els precursors.

De tota menera difereixo del cronista, per que els porxos d'en Xifré gairebé no apareixen a la "nostra" foto...

Pere Castaño - 14/09/2005 23:03
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010