Portada » Ciutat Vella

El flassader innocent i la imatge de Santa Maria del Mar

LLOC: Absis de Sta Maria del Mar (Ciutat Vella)
DATA: Dissabte, 1 de gener de 0000
AUTOR: Dani

El flassader innocent i la imatge de Santa Maria del Mar


Encetem l'any amb una llegenda:

Era un vespre tranquil, just abans de tocar la queda, com es feia en aquells temps. No havien apagat encara les llums del Carrer Flassaders quan un parell de lladres van acostar-se a casa d’un veí vell del mateix carrer conegut per la seva fama de garrepa i hi van entrar.
Un cop a dins, el van apunyalar amb un coltell i es van fer amb tot allò que van poder arreplegar. Tot seguit, van marxar enduent-se l’arma del crim.
En aquell mateix moment, un flassader jove, sentint els crits del seu veí, va córrer a veure que havia passat. En arribar al pis va trobar el vell tirat a terra en un bassal de sang i es va ajupir per veure si encara era viu. Però ja era massa tard...
Espantat, el flassader va tornar a casa i impactat per l’escena es va quedar parat amb la llum encesa sense poder aclucar els ulls.
Moments més tard, passà per allà la ronda que feia la vigilància nocturna i en veure la porta del vell oberta va entrar-hi trobant-se amb l’escena del crim: El cos d’un home madur sense vida, una bassa de sang, i unes tisores de flassader, (que deurien haver-li caigut del davantal al veí en intentar socórrer-lo).
La llum casa el flassader era oberta en aquell precís moment. Tot apuntava a el mateix sospitós. Davant aquelles evidències, l’home va ser condemnat a pena capital.
Quan el portaven a morir al Pla de les Forques (actual Pla de Palau), baixant pel Carrer Montcada, el flassader cridava i plorava desesperat defensant la seva innocència.
En aquell precís moment la imatge de la Mare de Déu que es troba sobre l’entrada del absis de Santa Maria del Mar, es girà cap al carrer Montcada mirant amb cara compassiva el condemnat i li mantingué la mirada.
Davant això el poble es va esvalotar i el flassader va ser perdonat. Altres versions diuen que en aquell precís instant, la corda es va trencar (motiu d’absolució com ja vam explicar parlant dels corders). La imatge segueix allà, encara mirant el carrer Montcada. No és aquest però l’únic cas d’imatges miraculoses movedisses, el cas més conegut és el del Crist de Lepant de la Catedral.

Aquesta i més històries a altresbarcelones.com


6 comentaris


Rebuscando por las historias antiguas, encontré esta, me ha hecho mucha gracia ya que he estado muchas veces en la calle flassaders ya que allí vivía mi abuela y actualmente vive mi hermano. Recuerdo ir muchos domingos a su casa a comer, recuerdo la carn d´olla que estaba buenisima y las croquetas que hacía con lo que sobraba de hacer el caldo, estoy escribiendo esto y me parece estar oliendolo, tambien recuerdo cuando desayunabamos en la cocina, cuando acababa de hacer las tostadas en una carmelita, la dejaba un rato más  en el fuego muy lento para que se calentara la cocina y no tuvieramos frio, funcionaba ehh!!

Elena - 21/02/2009 20:35


Me encantaba desayunar en esa cocina, las tostadas nos las haciamos poderosas, recuerdo que muchos días eran de sobrasada calentita ummmm!!! Tambien recuerdo unas sabanas antiguas que me gustaban y me las regaló, hoy aún las tengo conmigo.

Elena - 21/02/2009 20:56


Alguien sabe por que se llama así la calle?? Es que hacían o vendían mantas o algo así, yo no recuerdo ver ninguna tienda, seguro que debió ser muchos años atras.

Elena - 21/02/2009 21:02


Ja no hi ha fabricadors de flassades Les últimes flassades del carrer flassaders les vaig comprar jo, fan joc amb uns llençols de franela calentitas que em va regalar el meu amic l'advocat, com record d'una nit boja .Calle flassaders , ve pel mateix de la flassada

 una salutació

Maruxela - 21/02/2009 21:33


Hola guapa, en aquella zona hay muchas calles que llevan nombres de oficios, pues ellas se congregaban los artesanos de un mismo oficio.

En la de Flassaders que conocemos bien alli se confecionaban flassades "mantas", en la calle Argenteria "plateria" estaban los orfebres y asi en muchas calles mas.

Besitos

papá

Joan - 21/02/2009 22:19


Elena, et recomano el llibre "Històries i llegendes de Barcelona" d'en Joan Amades.

És el millor que pots fer per saber, entre d'altres coses, els origens dels noms dels carrers de la Barcelona més antiga.

Enric J.S. - 21/02/2009 23:02
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010