Portada » Ciutat Vella

Història gens exemplar

LLOC: Plaça Nova (Ciutat Vella)
DATA: Dimecres, 28 de setembre de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Aquesta història comença a Sabadell, al mercat de flors, brocanters, llibreters de vell i parades de rampoines i coses velles, simplement inclassificables; una mena d’encants que es munten els diumenges al matí al voltant del magnífic Mercat Municipal. Aquell dia jo el visitava amb la meva xicota, que viu a la ciutat vallesana (he de dir que ella és científic, cosa que motivà els fets que relato) i sempre havia manifestat molta il•lusió per tenir un d’aquelles balances de precisió que s’usen als laboratoris, sobretot de les antigues que van tancades en una urna de fusta i vidre, però és un objecte preuat i mai no havia estat en disposició de comprar-se’n una, jo ho havia mirat més d’un cop i la veritat és que sempre em feia enrere el preu.

En una de les parades n’hi vaig veure una força maca, en molt bon estat i amb tots els seus accessoris, em vaig adreçar al venedor aprofitant que ella s’havia quedat ressagada remenant llibres i el preu em va semblar enraonat: quinze mil pessetes (encara comptàvem amb pessetes) i com que no duia tants diners vaig demanar-li que me la reservés tot donant-li cinc mil a compte; va passar-me el seu telèfon en un paper, discretament, per evitar que ella copsés la operació –havia de ser una sorpresa- i vam quedar que el trucaria per recollir-la i acabar de pagar la cobejada balança.

Passats uns dies vaig trucar per anar a buscar-la, però l’home residia en un municipi del Besòs i va insistir en ser ell qui vindria a casa, tal com va fer... però en voler abonar-l’hi el que havia de ser la resta del cost estipulat l’home es va despenjar amb que el preu de la peça era de vint-i-cinc mil pessetes, deu mil més del pactat! Potser el va animar el fet que jo no havia regatejat gens... naturalment em vaig mostrar ofès i davant la meva insistència en pagar el preu previst es va desdir del tracte i tornant-me les cinc mil pessetes avançades se’n va anar amb la balança, argumentant que no hi volia perdre diners. Ja érem molt a prop de Nadal i jo m’havia quedat sense el regal somiat, així que el dijous següent vaig anar al mercat de brocanters que s’instal•la setmanalment a la Plaça Nova, davant de la Catedral –i ara ja som a Barcelona, on culminarà la rocambolesca història- amb la esperança de trobar-hi alguna cosa que em servís per a substituir el regal anhelat. La sorpresa que m’esperava va ser majúscula: en una de les parades hi havia la “meva” balança i l’espavilat que m’havia volgut entabanar! No podia perdre aquella segona oportunitat, però no volia repetir la desagradable situació! I se’m va acudir de trucar un bon amic que té botiga ben a prop, al carrer de Fontanella, com que ja era migdia i l’hora de tancar va acceptar de trobar-se amb mi i li vaig explicar el cas - “Tindràs balances, això deixa-m’ho a mi”, va dir-me amb convicció.

Després de dinar plegats em va dir que tornés a casa amb el compromís de trucar-me més tard. Ho va fer per dir-me que ja tenia la balança a la seva botiga, podia anar a recollir-la quan m’anés bé i l’havia comprat per les quinze mil pessetes que jo defensava. Em vaig quedar amb les ganes de presentar-me davant del venedor amb la balança i posar-lo en evidència per mal comerciant, no ho vaig fer, però m’ha vingut de gust fer-ho públic com a denúncia d’una pràctica deshonesta, tot i que no poso en qüestió la honradesa general del ram, que és qui en conjunt es veuria perjudicat per abusos semblants.

4 comentaris


Quines galtes! Jo l'hi hauria refregat les balances pels morros, segur!

Judith - 30/09/2005 11:04


Aquest desaprensiu enten el "regateig" al revés, per comptes d'ajustar el preu a la baixa l'apuja en benefici seu. Desacredita a la professió.

Marcel - 30/09/2005 17:05


Jo també hauria passat per davant amb la balança a les mans.

Lia <lia166@hotmail.com> - 06/10/2005 22:38


15.000 només? quina sort! Just al costat de casa meva hi ha una anticuari on n'hi ha 4 del segle XIX i fa dos dies vaig preguntar el preu: de 240 a 340 €!

N'estic enamorada. Són una passada aquestes balances. En vaig utilitzar una en unes pràctiques de Química i des d'aleshores que en busco una per a mi. Buscaré pels mercats aveure si tinc sort!!

Salut!

Raquel - 09/11/2007 22:16
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010