Portada » Ciutat Vella

La pell

LLOC: Carrer dels Tiradors (Ciutat Vella)
DATA: Dijous, 3 de novembre de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Algun lletraferit pot imaginar que m’endinso en una revisió crítica de la famosa obra de Curzio Malaparte (La pelle, 1944)... ja m’agradaria estar dotat de la cultura i capacitat d’anàlisi que els cal als comentaristes literaris... em quedo amb el meu paperet d’observador de petites meravelles quotidianes i l’eventual plaer de divulgar-les aquí.

Però no divago més, el cas és que fa pocs dies les administradores de Bdebarna em van privilegiar amb la invitació d’intervenir al programa de ràdio que els dimecres al migdia dedica un espai al nostre web preferit; es veu que una història que jo havia “penjat” sobre un suposat barber criminal suscitava la seva curiositat i em van demanar que en fes uns comentaris addicionals. Bé, el tema no pot ser més terrorífic (si el voleu conèixer us remeto a la sangonosa “Un barber del meu barri”, que trobareu a Ciutat Vella) però no és l’únic fet macabre que jo havia trobat en la recerca per el llegendari popular de Barcelona i a les acaballes del programa encara vaig esmentar el fet que un pellissaire del carrer dels Tiradors hauria adobat una pell humana –de dona, precisa la història -, i per culminar el procés de dessecació la tindria ben estesa a l’aire lliure; òbviament no va passar desapercebuda i l’espectacle devia esglaiar al veïnat que interpel·laria al adobador sobre aquella peça tan insòlita, l’home –diu el relat- va justificar-se dient que era l’encàrrec d’un científic que destinava aquella pell a estudis anatòmics, cosa que l’eximia a ell de qualsevol responsabilitat ètica o delictuosa.

Tot plegat ho comentava amb el distanciament que establim respecte d’allò que qualifiquem de llegendes urbanes, acceptant que la fantasia n’és un component notablement superior al rigor històric... però després hi he reflexionat: ambdues històries se situen en els mil vuit-cents!

Vaig recordar les visites que havia fet al museu Darder de Banyoles, en el qual es mostraven algunes peces d’anatomia humana que no et deixaven indiferent. Tothom deu tenir present la polèmica sorgida per la presència al museu d’un guerrer boiximà dissecat (popularment, el “Negre de Banyoles”) i que va acabar amb la repatriació del dissortat indígena al seu país d’origen, on va ser enterrat. Cal dir que la seva exhibició responia a criteris museístics que avui no tenen vigència, per això no em sembla lamentable la retirada d’aquelles restes humanes, però és cert que en la mateixa sala del museu, estesa en un pany de paret, també es podia contemplar una pell... de dona!. Si ens remetem a la història documentada sabrem que el fundador del museu, el barceloní Francesc Darder - veterinari de professió, taxidermista practicant, fundador i primer Director del Parc Zoològic- va viure entre els anys 1851 i 1918 i va muntar-lo mitjançant donació de les seves col·leccions particulars el 1916. No és gens arriscat pensar que la pell humana que els veïns coetanis del pellissaire haurien vist amb esgarrifança, fos un encàrrec de l’investigador Darder i que acabaria exposada a Banyoles com a aportació al patrimoni cultural d’aquella bonica població.

Si fos així, el que explicava a la ràdio com una invenció popular adquireix una versemblança que la transforma en un inquietant apunt històric. Com que tinc força amistat amb l’Octavi Darder - descendent directe del científic- em penso que li complicaré la vida parlant-li d’aquesta peripècia... poc s’ho espera ell!

1 comentari


Collons, aquest tio deu treballar a un ceentiri, quin mal rotllo!

Serafí - 06/11/2005 23:03
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010