Portada » Ciutat Vella

Un cau d'art

LLOC: Sant Pere més Baix (Ciutat Vella)
DATA: Divendres, 21 d'octubre de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Aquest edifici és força amagat, de fora res no el fa intuir i cal entrar per un portal del carrer de Sant Pere més Baix per trobar-lo al fons d’un passadís, forma part del que havia estat una fàbrica tèxtil dels Vilumara, un cognom lligat a la indústria que un dia va ser vaixell insígnia de la nostra economia... i que ha fet aigües sota la pressió de societats i mercats basats en la explotació i la misèria.

Però res no mor del tot i aquests locals avui tenen una nova existència que recolza en les belles arts. Els amples espais disponibles a l’antiga factoria i la llum que els inunda gràcies als grans finestrals conformen l’ambient ideal per al conreu de la plàstica: pintura, obra gràfica i escultura tenen aquí un cau en mans de tres excel•lents artistes que no demanen presentació, son en Francesc Artigau, Jordi Aguilar i Xavier Serra de Ribera. Ells han convertit una romanalla industrial en un gresol d’art i jo tinc el privilegi d’haver freqüentat els seus tallers amb una certa assiduïtat... M’agradarà explicar com vaig anar a parar a l’estudi de l’Artigau, per que ho vaig fer de la mà d’un bon amic i gran professional de la fotografia publicitària, en Jordi Gómez, que va morir prematurament, massa jove... així que vaig perdre un company i un magnífic col•laborador.

En Jordi tenia l’estudi ben a prop, a les Basses de Sant Pere, i jo n’estava molt content d’això, per que em permetia tornar sovint al meu barri de naixença quan ens citàvem per a una de les sessions fotogràfiques que li encarregava. Era a un edifici prou antic com per mostrar a la façana una finestra trilobulada pròpia del gòtic tardà, tot el local estava impregnat d’una màgia i un pòsit històric que ell podia captar i encomanava a les seves fotos. Així, aconseguia efectes que ara en diríem “especials” amb una inventiva sorprenent i amb mitjans d’una senzillesa radical, i a mi m’encantava treballar-hi per que, a més, era prou modest per acceptar i incorporar suggeriments que potser altre hauria rebutjat amb la pruïja d’una superioritat professional, vaja que no li queien els anells i estava sempre obert a les idees.

Un bon dia em va dir que anava a dinar amb l’Artigau i que m’hi podia afegir si em venia bé... no calia dir-ho, només el coneixia per la seva obra i n’estava encantat! Però la sorpresa va arribar en pujar a l’estudi del pintor, imaginava que sortiríem per anar plegats a algun restaurant de per allí a prop... però no, el dinar s’estava cuinant a l’estudi, que tenia muntat com això que ara en diem “loft” –era un precursor!- i em vaig assabentar que l’artista tenia per costum fer-se’l “a casa” cada dia del món –vigilava la cassola mentre il•luminava les teles o guixava els papers- i a més li agradava menjar acompanyat (també vaig constatar que era molt bon cuiner!) així que tenia una mena de club d’amics que sovintejaven el taller i compartien taula amanint-la amb converses que podien assolir nivells d’interès de molta consideració i bon humor. No calia citar-se prèviament ni s’establien torns, i era admirable com per algun misteriós mecanisme regulador el nombre d’autoinvitats variava poc al mateix temps que els comensals s’anaven rotant, i no em consta que mai posessin l’artista en el compromís de no tenir prou teca per a tots.

Canvis professionals, però sobretot la dolorosa desaparició de l’estimat Jordi Gómez, van fer que deixés d’anar per aquell temple dels sentits i no puc assegurar que avui encara sigui el lloc de trobada que vaig conèixer, però contemplar de nou aquells finestrals em va emocionar de debò; eren quarts de dues i vaig decidir de fer-li una visita un altre dia... però no a la hora de dinar, per que no voldria provocar un equívoc poc discret.

Cap comentari
 
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010