Portada » Ciutat Vella

La capella d'en Marcús

LLOC: Carders/Placeta de Marcús (Ciutat Vella)
DATA: Divendres, 2 de setembre de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Fa uns dies en Carles Ferrer encetava un tema (la Marieta de l’ull viu) que ens ha dut a “visitar” i parlar del barri que ens és comú: la Ribera, va esmentar de passada la capella d’en Marcús, un modest i bonic exemple de romànic plenament integrat a la trama urbana. Jo avui us faré avinent una història que pretén explicar-ne l’origen.

Se sap que aquesta capella formava part d’un hospital del segle XII avui desaparegut, també sembla que es va construir a expenses d’un ric veí de cognom Marcús, però el prodigi de la història rau en com va fer fortuna el ciutadà benefactor. Diu la tradició que el bon home somiava insistentment la mateixa escena: un personatge d’aparença celestial li feia sempre una enigmàtica revelació – “Si vas al pont de Narbona, faràs fortuna bona”. Tantes i tantes vegades va somiar el mateix que el nostre Marcús decidí de fer el viatge. Instal•lat a Narbona no feia altra cosa que passejar pel pont, dia rere dia... sense senyal aparent de la fortuna anunciada, tant que va determinar tornar a casa... en aquell precís moment es va atansar un home que se li va dirigir preguntant – “Vos no sou d’aquí, oi?, - “No, i el cas és que he vingut de molt lluny suggestionat per un somni que ha resultat ser una enganyifa! L’altre va assentir amb el cap mentre li deia – “I qui en pot fer cas dels somnis?... Si me’ls cregués jo mateix ara hauria de ser a Barcelona, per que fa temps que, quan dormo, un àngel em ve a dir que hi vagi, cerqui la casa d’un tal Marcús i excavi sota la volta de l’escala, on hi trobaré un tresor en monedes d’or que em farà ric... Us penseu que per somiar faré un viatge tan llarg?.

En Marcús va donar-li la raó insistint en que no s’ha de creure en aquestes fantasies. Va tornar tan de pressa com va poder a casa i, efectivament, el tresor era allí, sota de la seva escala. En agraïment va fer construir l’hospital i la capella que trobem al carrer dels Carders; va ser dedicada a la Verge de la Guia i la placeta que s’hi forma va ser durant molts anys el punt de partida i refresc de muntures dels correus a cavall, la creació d’aquest servei -pioner a tota la península- també se li atribueix a ell.

Algun cronista situa l’encontre d’en Marcús i l’altre somiador a la ciutat d’Avinyó, però el lloc exacte crec que no és rellevant comparat amb la exemplaritat de la llegenda.

5 comentaris


Hola Pere!!! he passat milers de vegades per aquesta capella i no en sabia la història. El que sí he sentit a dir és que hi ha un túnel subterrani a sota (potser és una llegenda urbana). Algú ho sap?

Nuit - 02/09/2005 20:32


Home Nuit, potser que ho deixem en llegenda... "història" sembla excessiu per a un relat tan fantàstic, oi? Per que la poca informació que hi ha -o que jo conec- no certifica que la cosa anés així, sí que es parla de que en Bernat Marcús era un comerciasnt i sembla que una mena de banquer de l'època, diuen que ell va engegar la construcció seguint el mandat del seu pare i la relació amb la institució dels correus a cavall vindria donada per que tenint negocis amb ciutats allunyades i diverses li resultava del tot necessari sistematitzar-ne el contacte i aquell servei incipient va esdevenir públic. I fins aquí el que puc dir, de moment, però és que el que em va fascinar va ser la història, amb resultat tan diferent segons qui era el receptor dels missatges onírics. I respecte al túnel, si pensem que la capella formava part d'un establiment complex, com l'hospital, no deixa deser una possibilitat plausible, a més, també s'hi va fer un cementiri annex, tot plegat justificaria una comunicació subterrània.

Quan ens hi anem a cercar-la, amb pics i pales?

Pere - 03/09/2005 23:35


Hola Pere:He volgut treure informació sobre la capella d´en Marcús i aquest matí he passat per la biblioteca de la Facultat de Dret de la Univeritat de Barcelona, dons havien de tenir una separata de la revista "Analecta Sacra Tarraconensia " vol. 6 pag. 107-126 de l´any 1931.Aquest fulletó és de 19 pagines (o era, dons no el troben)i el títol del capítol era força interesant "La cofraria dels correus:en la ciutat de Barcelona sota la invocació de la verge Maria en la capella d´en Marcús"( sic).De l´autor Josep MªMarch .1930.
Penso cap-girar tota la biblioteca , fins que ho trobi."Estoy en ello"
Carles.

Carles - 04/09/2005 03:22


En aquestes hores de la matinada i amb un teclat que "dona fàstic", surten errades.....El títol correcte del capítol és "La confraria dels correus:en la ......"
He descobert que també tenen un exemplar en el ICC (Institut Cartogràfic de Catalunya)."Continuo en ello"
Carles.

Carles - 04/09/2005 03:56


Carles, noi, no son hores... Ep, no seràs d'aquells que es desintegren si els toca el sol?

Pere - 05/09/2005 12:04
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010