Portada » Ciutat Vella

Carrer dels Petons

LLOC: Carrer Petons (Ciutat Vella)
DATA: Dimarts, 26 de juliol de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Sabíeu que al barri de la Ribera hi ha un carrer dels Petons? Ep, ara no cal que hi aneu corrent... no és que us en facin, només s’ho diu!

Hi ha cronistes que justifiquen el nom per l’amagatall que podia oferir als enamorats ja que és un carrer estret i amb algunes raconades que presten intimitat. Jo no m’ho acabo de creure, sé, per que les he vist de petit del terrat de casa estant, que al fons del carreró, darrere la tàpia que tanca el carrer hi havia unes tines excavades a terra i construïdes amb bona pedra: eren les d’una adoberia de pells (de fet hi hagué la casa gremial dels pellaires en aquest indret) i serien un d’aquests elements d’arqueologia industrial (o menestral) que caldria conservar, si és que encara subsisteixen; l’escut que presidia la façana és ara al carrer del Portal Nou, molt a prop. Deia que discrepo de la versió idíl•lica, per que en la seva època de funcionament el lloc devia estar envaït per una ferum força insuportable de les emanacions dels banys d’adobar les pells... a veure qui s’hi estava gaire estona libant les mels de l’amor enmig de pestilències quan ben a prop hi havia espais mes airejats. Cal recordar que això està a tocar del que fou Ciutadella militar i és sabut que els baluards sempre eren voltants de terrenys oberts i expedits.

Això en el passat, per que avui transitar-hi o aturar-s’hi a petonejar fa basarda (és un carreró sense sortida)... Encara que sigui per amor a la cartera, la màquina de retratar i el mòbil...

8 comentaris


Es podria fer un 'nomenclàtor romàntic' dels carrers de Barcelona. També hi ha el carrer Enamorats (dreta de l'Eixample) i el carrer de l'Amor (Vall d'Hebron). S'hi pot afegir el carrer Casanova que, tot i que en aquesta cas el nom ve de Rafael Casanova (darrer conseller en cap de la ciutat de Barcelona i lluitador durant el setge de 1714), també fa el fet i sona a romanticisme. Ah! I, com algú va apuntar en aquest web, el carrer Castillejos també amaga al darrera una història d'amor carregada de dramatisme (la trobareu al barri d'Horta-Guinardó), amb el títol Història d'un nom)

Lo <lluna7@hispavista.com> - 27/07/2005 12:46


T'has deixat el carrer Venus, a Gràcia

Nuit - 27/07/2005 13:39


Una mica pillat això de Casanova...

Peret - 27/07/2005 15:31


No cal agafar pels pèls el tema Casanova, ni dotar d’aurèola amorosa el nostre Conseller, ja que l’il•lustre seductor venecià, Giacomo Casanova –d’ascendència catalana, tot s’ha de dir- potser no té cap carrer a Barcelona (em sembla) però sí que va tenir una relació significativa amb la ciutat cap a l’any 1769. Va viure-hi i freqüentava les funcions d’òpera del teatre Principal relacionant-se amb la noblesa i personatges influents. Però també va festejar a Nina Bergonzi, una ballarina que –vés per on- era amant del Capità General de Catalunya, aquest fet va complicar Casanova en un fet d’armes per el que va anar a petar a la presó de la Ciutadella. El personatge va manifestar que durant la estada a la garjola es va sentir tractat amb humanitat i sembla que aquest relatiu confort li va facilitar la inspiració, per que durant les setmanes que fou pres va escriure un tractat sobre la República de Venècia, que publicaria uns anys més tard.

I si no té un carrer, ara tindrà un lloc a aquest web.

Pere Castaño - 27/07/2005 17:23


Diu el nomenclàtor que és un carrer sense sortida, i un temps fosc, és possible que el poble li donés el nom perquè "era adient a les efusions emotives dels enamorats".

La versió més pragmàtica és la que el nom també és possible que el nom provingui d'un personatge anomenat Joan Pontons que l'any 1651 vivia al Portal Nou, i a qui el poble canvià irònicament el nom pel de "Petons".


Però la versió realment emotiva és la explica la llegenda de que en aquest indret els condemnats a mort de la propera Ciutadella eren autoritzats a acomiadar-se dels seus familiars, els petons no eren d'enamorats, eren de condemnats,.... o és el mateix????

Bilhana <bilhana@msn.com> - 08/08/2005 13:41


D’acord, hi ha algun carrer de nom romàntic,... però com sempre el que venç és el desamor. Aquesta n’és la ruta

Podem anar pel carrer de la Davallada, (Poble Espanyol), passar per un moment pel carrer del Sospir (Sant Martí) i fer cap al carrer de Ja-hi-som, (Vallvidrera).

Tot i que la ruta s’atura una bona estona al Rincón del Triste (Poble Espanyol), hom pensa que segueix camí, ja sigui pel carrer de la Pantomima (a Montbau), o pel carrer de l’Esperança (Sarrià).

L’única sortida és, tot passat pel carrer de l’Amargor (Sant Martí), anar, a poc a poc, cap el carrer de l’Oblit, (al Guinardó)

Bilhana <bilhana@msn.com> - 09/08/2005 12:14


Us porto notícies, cavallers. Acaba de sortir publicada una nova edició del suculent relat del pas de Giacomo Casanova per Espanya, i Barcelona. Es diu Memorias de España. La traducció és d'Angel Crespo i l'editorial, Espasa Calpe. Que us aprofiti, mes amis.

Nuit - 03/05/2006 15:19


A mi em sona molt la versió de Bilhana per haver-ho llegit al llibre de Joan Amades, "Històries i llegendes de Barcelona".Em sembla recordar que els condemnats a la forca era, en aquest indret, on s'acomiadaven dels seus familiars.Segons el mateix Joan Amades sembla ser que el carrer abans es deia d'En Jaume Negre i que encara va canviar de nom un cop més passant a dir-se Fusina,per l'existència d'una foneria de metalls preciosos. Avui també existeix el carrer Fusina(carrer del Rec a Passeig Picasso) però, malgrat que aquí també hi havien foneries, sembla que no hi ha cap relació.

Enric - 03/05/2006 22:34
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010