Portada » Ciutat Vella

Bàlsams!

LLOC: Plaça de Sant Cugat / carrer Carders (Ciutat Vella)
DATA: Dijous, 19 de maig de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Fa un grapat d'anys -jo en tenia pocs, per tant en fa un bon grapat- pels voltants del tan traginat Mercat de Santa Caterina i concretament a un solar ruïnós grotescament anomenat “Plaza de San Cucufate” (coses del franquisme, que va prohibir els rètols comercials, noms de carrer i qualsevol manifestació pública en llengües estrangeres, entre les quals -ves per on- el català, que "nunca fue impuesto") i que abans es deia de Sant Cugat, bé, deia que per aquell barri de la Ribera s’hi podia veure tot sovint una paradeta ambulant que vindria a ser com la que avui m’ha cridat l’atenció i us mostro aquí fotografiada. Aleshores s’hi venia un producte en llaunetes de petita mida i que estava fet –deien- dels greixos o qui sap si les freixures o altra peça anatòmica d’uns pobres animalons: serps i tortugues! I és que el producte guaridor de no-se-quantes plagues i nafres es deia SERPTUGA, el nom ho diu tot, oi?

Ultra la més que probable repugnància que la composició de l’ungüent podia ocasionar, la parada tenia un atractiu fascinat per a mi i la canalla en general: exhibia les dues bestioles en viu i en directe (de moment, aquelles s’havien salvat de l’escorxador, pensava jo i això m’alegrava) i més encara: un mico menut i -com tots els micos- bellugadís i simpàtic. M’hi hauria estat tot el dia mirant-los però la meva iaia sempre tenia pressa per arribar a casa i engegar el dinar.

Ara mateix, pensant-hi amb la perspectiva dels anys, em venen al cap un munt d’idees, però dues en particular em preocupen intensament.

Una: no serà per culpa del maleït ungüent SERPTUGA que avui les tortugues estan en risc d’extinció i son objecte d’una protecció vital per a la seva espècie?

Una altra: si el remei d’avui s’anuncia com a bàlsam del Tigre, vol dir que els fan a bocins per fabricar pomada?... si el pobre tigre és una de les espècies animals més amenaçades del planeta!

Algú sap quina autoritat competent hauria d’investigar aquest possible cas flagrant d’agressió ecològica? Hi haurà un lector/a que em faciliti la pista a seguir per estalviar als pobres felins l’holocaust que els amenaça?

Es clar que, superada la natural alarma que m’ha trasbalsat, no puc deixar de pensar com a professional del marketing i la publicitat (ja em dispensareu, és el meu ofici) i m’agrada imaginar com augmentaria el poder de convocatòria –i l’inherent èxit de vendes- si la senyora de la actual paradeta es decidís a fer-se acompanyar d’un vistós exemplar de tigre de Bengala, tal com feien els remeiers de quan jo era petit amb la serp, la tortuga o el mico eixerit. És una idea!

13 comentaris


Estaria be!!! però em sembla que l'Ajuntament no ho veuria amb bons ulls... el que sí m'ha cridat l'atenció és la paradeta antiga (amb la tortuga, la serp i el mico)... no sé si és la fascinació de les coses que no has vist (que només imagines) però la Barcelona de la Serptuga té més encant que la del Fòrum, em sembla.

Nuit - 20/05/2005 15:56Em dirigeixo a “Nuit” amb la intenció d’ampliar la nota que acompanya a la meva foto “del tigre” i matisar la visió que s’hagi pogut formar de la meva intervenció.

Ai, dolça amiga (no se per què vull imaginar que ets dona... això de Nuit em resulta suggeridor d'una bella i pàl•lida jove contempladora d'astres, estels i supernoves) ja ho pots ben dir: l'inconegut té elements de fascinació, però també és cert que una bona part es fan fonedissos quan accedeixes a la crua realitat; l'època que retrato amb la imatge de la pomada de rèptils i quelonis, amb les domesticades salvatgines, no era pas una bassa d’oli, governada per feixistes altius, ignorants i especialment malèvols per les cultures perifèriques, no l’enyoris, doncs!

Però no vull aigualir el teu ensonyament i et podria explicar d’altres amenitats de carrer que ens delectaven als nens coetanis, una d’elles era l’home dels coloms que muntava un modest espectacle, en espais prou oberts, amb una colla d’aquests ocells tan familiars que se’ns caguen al damunt sempre que volen (noteu l’ambivalència del mot: ens caguen per que volen i mentre volen, el llenguatge té unes coses...), deia que l’home tenia ensinistrats uns coloms que feia evolucionar a voluntat enmig de la natural admiració de la canalla i els adults que es resistien a abandonar la condició d’infant. El rendiment econòmic de la exhibició devia ser suficient, per que aquest bon home va exercir força anys. La indumentària del nostre personatge també era singular: s’abillava amb sahariana caqui i guarnia les cames amb bandes o polaines, a la manera de les imatges dels exploradors que la literatura romàntica havia divulgat.

Per sort, aquest singular artista no ha caigut en l’oblit ja que ha estat immortalitzat en forma de gegant i ara forma part de la imatgeria festiva popular de Barcelona, concretament al barri de la Sagrada Família i es pot veure a les seves manifestacions festives i quan es fan festeigs barcelonins o amb participació plural d’altres indrets.

Pere Castaño <peretcs@menta.net> - 20/05/2005 17:44


Tengo a mi izquiera un botecito de SERPTUGA, fabricado, seguramente, aun en tiempo de franco. Unguento serptuga, farmacia c.suaña, escudellers, 8, telefono... dolores reumaticos, llagas, forunculos, picaduras de insectos, hemorroides...

"La mente que te da muerte y dolor
Es la misma mente
Que te da alegria y vida."

gracias pere

luis <luisjaume@hotmail.com> - 29/11/2005 15:33


tinc un pot d'aquest bàlsam "miraculós" i fastigós, i voldria saber si encara avui s'en fan, ja que el vaig trobar fa un parell de mesos en una fira.

noguera - 02/12/2005 20:24


Noguera, els qualificatius que empres em semblen precipitats... i potser injustos, ningú no ha dit fins ara que aquests ungüents no sigui efectius; que encara se'n fan és ben evident, la meva foto és de fa uns mesos (11 de maig d’enguany), però és que fa pocs dies n'he fet una altra que mostra -al mateix lloc- una altra paradeta que ven ungüent "de la serp", claríssima hereva de la de la meva infantesa. Només cal que vagis al lloc adient (carrer Hospital amb Canonge Colom), per que em sembla que cada dia hi ha una o altra mestressa venent els "miraculosos" remeis – Tigre o Serp- que he relacionat a la meva crònica. Per cert, a la meva estimada ciutat de València tenen també algun remei popular que s’hi pot equiparar, son els productes de la acreditada Farmàcia Cañizares, ben a prop de la Llotja gòtica i el magnífic mercat Central, una mostra d’arquitectura modernista que ens hauria d’enorgullir a tots els que formem part dels Països Catalans... a desgrat dels Putrefactes Populars.

Pere Castaño - 02/12/2005 22:55


hace mas de 30 años que uso serptuga es fabulosa y ahora mediante la persona que la conseguia fallecio y esearia como puedo conseguirla pues la uso para toda yo vivo en galicia gracias

dolres - 18/10/2007 22:41


Estoy seguro, dolres que si alguno de los bdebarnauticos localizamos dicho ungüento, el cual cura tus males, te lo haremos saber.
Ya buscaremos el modo y manera de que te llegue.

Kim - 19/10/2007 01:05


Yo la estoy utilizando y la e encontrado en una herbolisteria.
Soy de Bsrcelona, pero me imagino que te la pueden conseguir desde la misma tienda si no te daria el tel. de donde yo la compro haber si te la pueden suministrar v

cristina - 31/10/2007 10:22


Me gustaria saber las indicaciones de este ungüento y como poder usarlo correrctamente; y tambien donde lo puedo comprar. gracias

yolanda - 09/11/2007 14:56


Jo estic convençut que el remei que ven la senyora de la foto, si fa no fa, és el mateix que el mític "Serptuga", poc se’n deu diferenciar, en composició i efectes; de manera que només cal anar al lloc que indica el plànol, preguntar quins dies s'hi instal•la l’apotecaria ambulant, i firar-se'n un potet... I si no cura, potser fa lluent!

També és cert que, al mateix lloc, de vegades s’hi posa una altra venedora que ven un altre ungüent, aquest dit de “La Serp”, que encara ha de ser més semblant: Malauradament, no recordo quins dies l’he vist allà.

Un altre recurs pot ser un periple pels acreditats herbolaris de Barcelona -que n’hi ha uns quants, encara- i si algú vol adreces, que ho digui, i amb gust les facilitaré.

Pere Castaño - 09/11/2007 19:09


Hola bona tarda, fa molts anys que compro Pomada de la serptuga (després va la de la serp), em vaig anar a viure a Bilbao fa 5 anys, i ara el meu germà que viu a Barcelona, ha anat a la plaça on era sempre (c/hospital) i no la l´ha trobat, ha preguntat a varies persones i li diuen que fa gairebé un any que no la veuen.  Algú em podría dir si ha cambiat de lloc la parada que posaba cada diumenge? o be sap algú on puc compra-la? Moltes gracies.

tonibilbo - 14/11/2010 20:31


Jo la vaig comprar farà cosa d'un any al mercat que posen algunes tardes a la plaça de la Catedral. Tb tenien unguent de serp :)

nuit - 15/11/2010 18:53


Hola!!!! JO vaig comprar la pomada la serp, ara fa dos mesos. Al ultim divendres de cada mes, a la plaça Rovira, a Gracia, hi ha una paradeta al carrer. 

solasoleta - 05/01/2011 09:20
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010