Portada » Ciutat Vella

Avinguda de la Llum

LLOC: Pelai / Balmes (Ciutat Vella)
DATA: Dijous, 8 de setembre de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

El temps no perdona i la memòria s’esvaeix... però anar al soterrani d’una coneguda perfumeria del Triangle en cerca de les restes de l’Avinguda de la Llum em va remoure algunes vivències oblidades... aquelles columnes em son familiars! L’encantament infantil i més tard jovenívol amb que vaig viure els passeigs soterranis tornava i no vaig poder evitar un calfred. Aquell escenari màgic d’uns establiments que em proposaven el migrat consum dels anys pretèrits encara existia, ni que només fos en la estructura que marca aquell trànsit inusual. El cine, la botiga dels vins generosos, el sabater, futbolins, llaminadures i alguna barra de bar on semblaven habitar de manera permanent gent ociosa i una mica canalla. En arribar a l’accés del metro (o potser és el tren?, ja no m’hi vaig fixar) m’ha semblat que l’enrajolat de les parets és encara el mateix. He fet la fotografia de l’establiment actual, ben marejat per la fortor d’essències que s’hi sent i que poden ferir l’aparell olfactiu de qualsevol cristià... i que no entenc com les dones poden voler emmascarar la seva olor personal de manera tan agressiva... recordo la vegada que en ple hivern vaig haver d’obrir les finestres del cotxe ofès per la ferum que desprenia ma germana... – “Qui t’entén a tu? Si és Chanel número 5”, em va dir... potser sí, però jo m’ofegava.

Bé, m’he distret del tema, la galeria que podeu veure a la foto sembla que és el tram principal de la nostra avinguda “ de la lus” que deia la mare de Bilhana, de llum ara no en falta, però mai no tornaran els establiments que ens van fer feliços anys enrere.

Per cert, he vist que els cellers que produeixen els vins generosos Monroy, de Pere Masana son de Nulles, una població de l’Alt Camp (Tarragona), però el ninot que vessava vi en una bota a la botiga del les nostres galeries crec recordar que anava abillat de “mañico”. Igual que els que s’exhibien en fires i festes populars de l’època... qui ho entén això?

13 comentaris


Un cop més el sistema de mapes ens l'ha jugat... per que això és dins de la Dreta de l'Eixample, res de Ciutat Vella!

Peret, altra vegada - 08/09/2005 21:00


Recordo aquesta pespectiva de columnes aparellades, però tot era més familiar, entranyable i senzill...

Vianant - 09/09/2005 01:26


Recuerdo vagamente, que también había un comercio donde hacían y vendian a la vista del publico unas galletas muy grandes, en forma de abanico, que se podian pedir solas o con mermelada. Si la memoria no me falla, creo que las llamaban "pampers" Yo era pequeño y me encantaban!! Siempre que podía, intentaba ir a la avenida de la luz a comprar una de aquellas galletas. Alguien más las recuerda? Que tiempos!!

rudi - 09/09/2005 03:13


Aquí es van rodar algunes escenes de Crimen ferpecto d'Alex de la Iglesia. Concretament les de la secció de cosmètics dels grans magatzems on treballava el seu desfortunat protagonista. Aquí teniu el trailer (les imatges surten al principi)
http://www.clubcultura.com/clubcine/clubcineastas/delaiglesia/crimenferpecto/trailer.htm

Nuit - 30/03/2006 20:04


Sí, recordo les galetes que nosaltres en dèiem "de gelat" (que booones!!) però que em sembla que eren semblants als "barquillos". Ens hi portava el pare i pels crios era tota un excursió: viure al Guinardó en aquella època era estar quasi incomunicats. En dèiem “anar a Barcelona”... Ara, que fa anys que no hi baixo, segur que no reconeixeria res.

www.guinarda.com

guinarda - 30/03/2006 22:32


Jo tinc els records una mica enterbolits, recordo, vagament, una tenda de fotografia, el "baturrico" de la bota de vi i més que les galletes, la olor que donava a l'espai la cocció de la pasta, que barrejada amb el fum i la poca ventilació, feia que tingués un ambient molt particular.
Només recordo molt clarament dos coses: el cine, crec que es deia Avenida, on vaig veure Peter Pan i les corredisses fugint dels antiavalots en temps de manifestacions "ramblistes". I quina mala hòstia tenien els del mocadoret de colors!.

Enric - 31/03/2006 00:08


Curiós, l'Enric també qualifica de "baturrico" el ninot que abocava vi, és la mateixa denominació amb que jo el vaig descriure a l'altra història que es va publicar sobre la galeria comercial (8 d'agost de 2005) i el cas és que els cellers que feien i venien el vi eren –i son- de Nulles un poble proper a Tarragona (Pere Massana), mai he entès que hi pintava la referència al país veí...


Pere Castaño - 31/03/2006 09:52


"L'Avenida de la luz", mare de Déu quins records. Era el meu racó de diversses activitats en esser aprenent de Casa Macià, la llencería de la meva familia a la Ronda Universitat.
Jo hi anava al barber, hi jugava al futbolín. A Monroy "Pedro" Massana menjava "frankfurts" veient el "mañico" abocant ví (el cambrer d'allí el vaig veure molts anys més tard a un bar de la plaça Universitat.
També hi comprava cartutxs a Beristain i m'empassava alguna doble sessió al cine Avenida. I fins i tot vaig vendre tovalloles al óptic d'Audiolens.
L'avinguda de la llum va ser protagonista en la meva vida, ensumant l'olor del "barquillos" i fent temps abans d'agafar el tren de Sarrià per tornar a casa.
Gràcies per aquest espai on abocar les nostalgies del passat. Avui tinc 51 anys i ho recordo amb "cariñu".
Joan-Macià Prat

Joan-Macià Prat Casanovas <joanmacia4@joanmacia4.com> - 31/12/2006 12:25


.....i diré encara que el meu escrit no es gaire espontani. Sabeu per qué? Doncs perqué aquesta nit he somiat que pasejava per la Avinguda de la llum, que veia el "baturrico" que menjava neules y que era felíç jugant al futbolin amb els meus amics.

Grans records. Gràcies a tots
Joan Maciá

Joan-Macià Prat i Casanovas <joanmacia4@joanmacia4.com> - 31/12/2006 21:47


Segur que ha estat un bell somni, poques coses son tan gratificants com saber que has ajudat algú a somiar; en aquest web alguns hi aboquen bona matèria primera d’aquella amb la que es fabriquen les il•lusions, els somnis... i paga la pena fer-ne ús i dir-ho, així anem ampliant el cercle dels que imaginem una ciutat més humana, de vegades fins ho somiem desperts!

Gràcies, Joan-Macià, pel comentari.

Pere Castaño - 01/01/2007 02:52


Gràcies a vosté , senyor Castaño, per haver ensetat el tema "L'avinguda de la llum", es com un miracle, els records apareixen constantment. Demà hi aniré, baixaré al sótan de la botiga de perfumería no per comprar cap perfúm, només per tocar alguna d'aquelles columnes. Tal vegada per tocar la que es mes propera al que era Montroy Pedro Masana, on un día m´hi vaig recolzar perque estava preocupat per un episodi trist de la Lencería Casa Macià. Tal vegada gràcies a aquesta web i a l'historia de la Avinguda de la llum que vosté ha posat en la nostra memoria altra vegada, podem estar una estona somrient feliços, perqué vàrem ser joves i ens vàrem protegir del fred i dels problemes moltes vegades an aquella avinguda de sonmi.
Bon any a tots
Joan Macià Prat

Joan Macià Prat i Casanovas <joanmacia4@joanmacia4.com> - 01/01/2007 14:49


Avui he tornat a la Avinguda de la llum. Quína impressió ! He passejat entre les columnes,àra negres i blanques, les he tocat, m´hi he repenjat com feia quan jove per tractar d'esbrinar alguna solució a un problema que en aquesta nostálgica avinguda jo hi abocava.He olorat mil perfums....però cap com aquell decadent i calent olor de la nostra avinguda....els "barquillos", el soroll dels futbolins, l'armería, el cine... com els d'abans, com si fos Cinema Paradiso.
He contactat amb Montroy Pere Masana per si em poguessin enviar algunes fotos de l'establiment que hi teníen amb el "baturrico".
I..oh meravella...he pres unes fotos del darrer "vestigi" de l'auténtica Avinguda de la llum: Una columna original ! en el seu color groguenc que es com si hagués resistit a l'oblit, orgullosa, ferma i forta, encastada entre les rajoles blaques i brillants, suportant el seu bocí d'historia.

Crec haver calculat bé i on estava Pere Masana....àra son els "lavabos"...cóm canvía tot. Després he recordat el cambrer de fácil crit i ulleres de cul de got que hi treballava. El vaig trobar treballant a un bar de la Plaça Universitat. Més gran es clar...però tenía la mateixa veu cridanera!
Per tal de inseriri les fotos, demano permís a l'amable senyor Castaño qui encetà el comentari, per tal d'obrir un altre tema Avinguda de la llum 2 on apareixeríen dites fotos.
Avui estic una mica atabalat però els records ho superen tot.
una cordial salutació.
Joan-Macià Prat i Casanovas

Joan Macià Prat i Casanovas <joanmacia4@joanmacia4.com> - 02/01/2007 19:59


Amic Joan-Macià,

Un cop més li agrairé els seus comentaris, com ja deu haver copsat, en el fòrum obert on participem aquestes notes complementàries poden arribar a ser tan importants com les mateixes històries. Ningú té -ni ho pretenem- cap exclusivitat, per això mateix no cal que demani autorització per encetar-ne una de nova, ni que sigui el mateix tema. Repeteixo: és una mesa de diàleg i només ens limita la bona educació. Les administradores son les que en qualsevol cas podrien actuar en aquest sentit en cas de detectar alguna transgressió inconvenient.

Vostè enviï pel canal normal la seva col•laboració, com fem tots, i si s'escau ja li comentarem amb molt de gust. Jo ja l'espero amb candeletes.

Pere Castaño - 02/01/2007 20:59
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010