Portada » Ciutat Vella

Rellotges per trepitjar

LLOC: Via Laietana (Ciutat Vella)
DATA: Dissabte, 17 de setembre de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

De petit m’encantava contemplant aquest rellotge que trobem encara avui a terra, al tram de vorera que hi ha a la Via Laietana, davant del número 69. Un llum, que es va encenent sota les peces circulars de vidre indicadores dels minuts i hores, ens situa en la hora exacta. Allò de poder trepitjar un rellotge –que en aquella època no era un article de consum com ara- em proporcionava una sensació estranya. Com que era lluny de casa i per la meva curta edat sempre hi passava acompanyat d’algú gran (pare, mare...) calia convèncer-los que ens hi passéssim prou estona per veure avançar un quants cops el llum que assenyalava els minuts i que jo, amb tota la paciència del món, anava seguint posant-m’hi al damunt.

No fa gaires anys, quan he hagut d’anar més d’una vegada a l’ambulatori del carrer Manso en cerca de remei per alguna malaltia o traumatisme, vaig descobrir amb sorpresa que aquell rellotge no era l’únic exemplar a la ciutat ja que al carrer Rocafort, davant del número 4, n’hi un altre gairebé igual, només canvia un mica la ornamentació metàl•lica dels quatre vèrtexs. És clar, com que de menut no vaig freqüentar aquells indrets no l’havia vist; ara vull imaginar que el nens del barri de Sant Antoni –força més popular que la zona alta de la Via Laietana- també s’admiraven del rellotge “de pedra” i com jo, també tapaven amb els peus la rodona il•luminada mirant d’endevinar el moment precís en que canviava a l’altre ull de vidre que encetaria el minut següent; tot sense la pressa que de grans ens empeny a caminar precipitadament pel carrer... encara que més d’una vegada no tinguem cap urgència de consideració!

Avui sé que el “meu” rellotge data de l’any 1935 i que va ser un encàrrec de la Banca Rosés a un mestre rellotger de cognom Cabrerizzo; que va estar espatllat força temps i que torna a funcionar des de finals del 1989, quan el fill del mateix constructor de l’original el va restaurar per encàrrec de la Conselleria de Governació de la Generalitat, organisme que ocupa l’edifici que havia estat seu del Banc promotor.

10 comentaris


Els dos rellotges, el de Rocafort i el de Via Laietana, són del mateix Rellotger, com bé dius, Cabrerizo, i van ser fabricats el mateix any. Són peces "bessones", tot i que és veritat que no són absolutament idèntiques. Els diuen els Rellotges dels Llums (o Rellotges lluminosos). El de Rocafort també estava a les portes d'un banc (de fet ara hi continua havent una sucursal, però d'una altra entitat), així que potser van ser tots dos un encàrrec de la mateixa empresa.
El de Via Laietana el va restaurar, també ho has dit, la Generalitat, però el de Rocafort estava "fatal" fins l'any passat, que es va decidir restaurar-lo. De fet, estava tan malament que més que restaurar-lo el que van fer és posar una rèplica del que hi havia.

Lo - 17/09/2005 11:43


És evident que son l'encàrrec de la mateixa banca, el motiu central -una testa de Mercuri, el déu que simbolitza la activitat econòmica i el comerç- jo el vaig conèixer com a emblema del Banco Condal que havia continuat als llocs on era l'anterior, ja que no tinc consciència d'haver sabut de l’existència de la Banca Rosés, des de que puc recordar.

Pere - 17/09/2005 12:54


Saps que precisament "Bercelona Hermètica" és una exposició que es va fer al febrer d'aquest any, i on justament es va presentar la restauració del rellotge de Rocafort? Jo no vaig poder seguir-la, però sé que la organitzava el Port de Barcelona i repassava els símbols del deu Hermes (per tant, Mercuri) a la ciutat.

Lo - 17/09/2005 14:12


Em va saber greu perdre'm la exposició per que en vaig veure imatges i podia ser molt atractiva, vaig badar. El déu Mercuri (o Hermes, segons facis servir la denominació grega o romana) està profusament representat a Barcelona, precisament per la aceditada vocació comercial de la ciutat i he estat temptat de cercar les imatges i, naturalment, fotografiar-les... em sembla però que aquest i tants d'altres projectes poc rendibles s'hauran d'esperar a la jubilació... o que alguna dama molt rica em patrocini. A veure si alguna Bdebarnauta s'anima!

Pere - 17/09/2005 16:11


Recordo quan van restaurar aquest rellotge! També feiem aturar els nostres pares (el meu germà i jo) tot "trepitjant els minuts" i veient com "s'escapolien" de sota els peus...

Mi K - 18/09/2005 22:54


Aquest rellotge que porta el “logo” de la Banca Rosés, el va fer construir el meu avi, Tomàs Rosés i Ibbotson. No estava col•locat a la vorera, crec que estava al accés de la Banca i la Conselleria al va col•locar al exterior. La Banca va ser venuda cap al 1954.
Salutacions

Josep Lluis Rosés - 22/03/2007 19:11


Fa goig comptar amb la participació d'un descendent de l’impulsor dels entranyables rellotges, benvingut. Però, el que no pot ser de cap manera, és que la Conselleria tragués l'aparell a la vorera, hi és de molt abans que recuperéssim les institucions catalanes de govern -a part que abans que la Conselleria hi eren les oficines dels Bombers de la Generalitat- i quan jo parlo de trepitjar-lo em situo, precisament, cap als anys cinquanta, ben bé. Vol dir que ja l’havien instal•lat on és ara, potser immediatament després de vendre el banc.

Pere Castaño - 23/03/2007 14:43


La meva família sempre m'ha explicat que va ser el meu besavi, Juan Baustista Sales, qui va inventar i patentar aquest rellotge. I de fet la meva mare té els planells a casa seva. El que no he aconseguit de cap manera és trobar cap informació que faci referència a ell. Per tant no sé quina relació tenia el meu besavi amb el tal Cabrerizo.

ruthpita - 01/07/2010 16:48


Com diu En Pere , jo des de la meva infantesa  ( nascut als anys 50) , recordo haver-lo vist sempre en la vorera  , en el seu actual emplaçament.

carles of - 05/07/2010 11:55


Avís,

recordeu el rellotge que hi ha a terra al darrera de la parada d'autobusos banda montanya, davant de la residencia d'oficials, a la pl. Maria Cristina? Sense contemplacions, l'ajuntament hi ha col·locat al damunt un "paravent-anunci" del festival del Grec. Hi la cosa promet durar fins a final del festival; aixó si desprès no n'hi posen un altre.

cio <cio.rigau@ono.com> - 29/07/2010 20:53
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010