Portada » Ciutat Vella

Més sobre les Atracciones Apolo

LLOC: Paral·lel / Nou de la Rambla (Ciutat Vella)
DATA: Dissabte, 24 de setembre de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Avui m’agradarà ampliar la història que va aportar en Julio sobre les Atracciones Apolo amb alguna vivència personal. Pel que sembla la meva experiència és anterior a la d’ell en el temps, però no en tinc una percepció infantil ja que vaig freqüentar-les a partir de l’adolescència. Recordo que hi anava amb “la colla”, un grup d’amics que havíem anat al mateix col·legi i que vam estendre les nostres relacions més enllà de l’escola, fèiem excursions plegats i els dies de festa a ciutat també ens ajuntàvem per anar al cine o a llocs d’esbarjo com el que comentem ara... això quan disposàvem de diners, cosa que no sempre s’esdevenia.

Jo –a diferència d’ell- sí que vaig veure en funcionament l’atracció exterior que esmenta com a “tiovivo” i vull matisar que es tractava de “cadiretes voladores” aquelles que pengen de cadenes i que a mesura que s’acceleren van atenyent alçada per la força centrífuga. El que les feia més impressionants era el fet d’estar instal•lades en una terrassa damunt de l’entrada del Paral·lel, de manera que en incrementar la distància radial voleiaven per fora del límit de la terrassa i et trobaves a una alçada considerable del terra del carrer; avui, que s’estilen artefactes amb un risc aparent de tanta consideració, segurament no farien efecte ni als infants, però aleshores et provocaven sensacions força intenses.

Un altre atractiu del lloc no era la fira mateixa, sinó un bar situat a l’esquerra que muntava uns taulells a la vorera on s’exhibien sengles estibes piramidals d’entrepans a la manera com exposen les fruites als mercats, i classificats en funció del farciment –formatge, llonganissa, truita...-. Recordo que aquelles veritables muntanyes d’entrepans (encara en dèiem “bocallidus”) tan ben amuntegats ens feia imaginar que la mítica terra de Xauxa havia de ser una cosa semblant; gairebé sempre acabàvem calculant la possibilitat de renunciar a alguna de les atraccions, ja que rarament el diner disponible bastava per berenar i gaudir mínimament de la variada oferta lúdica. A més, en el nostre cas que veníem de lluny -del barri de Ribera- calia descomptar el preu del tramvia d’anada i tornada... tot plegat massa per a les nostres pobres butxaques. Molts nanos d’ara podrien restar estupefactes davant aquestes especulacions econòmiques, però les setmanades que disposàvem també els deixarien astorats per la seva migradesa.

La descripció que l’amic Julio fa de les instal·lacions és correcta i jo n’afegiré una que m’agradava molt particularment, era una màquina de caçar óssos, calia disparar a les feres que desfilaven davant teu i, a diferència dels tirs al blanc convencionals, aquest funcionava amb un sistema òptic que si encertaves la pobra bèstia et puntuava. No tinc ni idea del premi, ni si n’hi havia, per que el que feia gràcia era la reacció de l’ós en rebre l’impacte: rugia, s’alçava sobre les potes del darrere i cridava frases com ara “¡Ay, me ha dado!” o “¡Qué puntería!” i potser altres que no recordo... mentre s’exclamava girava en rodó i posant-se de quatre grapes altra vegada, emprenia la fugida en el sentit contrari. Em semblava sensacional!

També crec recordar que per obtenir fitxes o moneda fraccionària per als jocs, o per activar els autòmats, t’havies de dirigir a una mena de garita elevada, al bell mig de la zona on eren les màquines, allí un empleat et feia el canvi. Seguint cap a dins arribaves a la zona més propera a la entrada del carrer Conde del Asalto (avui Nou de la Rambla) que és la que encara existeix i dóna accés a la sala de ball, inaugurada el 1946, onze anys més tard que la fira i que us mostro en una de les fotos. Al solar de la part desapareguda s’hi ha construït un hotel.

Per acabar i completar la informació del nostre col·lega puc dir que és cert que una bona part del material que havia a l’Apolo, així com elements de decoració, ha anat a parar a un bar –jo no hi he estat mai, tement un atac de nostàlgia- però sé quin és i també us faig present la foto, és al carrer Provença, entre Muntaner i Aribau (potser aquest exercici de memòria em decidirà a entrar-hi). També puc dir que alguns dels autòmats que hi havia son ara al Museu de Joguets de Verdú (Urgell) i que és una visita altament recomanable.

5 comentaris


Senzillament dir-te que m'has fet memòria perquè he reconegut l'os que disparaves amb una escopeta electrica,però ho recordo a l'AVda. de la Llum, sota la plaça de Catalunya. I també després de visitar el museu de Verdú i veure les joguines en el seu Museu que farà un anys que s'ha inaugurat vaig poder veure un duplicat dels autòmates mecànics de principis de segle, idèntics als del Tibidabo. Per cert el museu de joguines de Verdú " una maravella"

salvador barrau <barrau_yvado@hotmail.com> - 25/09/2005 18:13


Com que veig que t'agrada fer memòria i ja que esmentes l'Avinguda de la Llum, et recomano -per si no les haguessis llegit- que visitis un parell d'històries que han passat per Bdebarna, trobaràs algun testimoni de primera mà i molt evocador sobre aquell món subterrani.

Es titulen: “Avenida de la Luz” i “Avinguda de la Llum”... a veure si hi aportes alguna dada més, que serà ben rebuda.

Pere Castaño - 25/09/2005 20:22


Felicitats per l'article ja que m'ha estat molt útil. Us passo l'enllaç a l'article que he fet sobre el cartell anunciador de les atraccions:

http://piscolabislibrorum.blogspot.com/2008/08/el-cartell-dautopark-de-ferran-texidor.html 

Galderic - 22/08/2008 01:15


És curiós que a la porta de la botiga hi han posat el cartell esguerrat per la censura.

Es veu que no coneixien l'original -més antic- molt més bonic i més 'net'.

Lletraferit - 22/08/2008 07:45


Amic Pere, avui he llegit el teu article de les Atraccions Apolo, de tant bon record.

L'establiment que anomenes dels "bocadillus" era la Bodega Apolo.

Una vegada passaves les muntanyes dels entrepans arrivabes a la sala que gaudia d'una petita pista, on artistes de segona categoria (amb alguna excepció) entretenien al personal.

francesc - 05/02/2009 21:53
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010