Portada » Ciutat Vella

LA COL·LECCIÓ D'AUTÒMATS DEL PABLO ORNAQUE

LLOC: paral.lel (Ciutat Vella)
DATA: Dimarts, 13 de juny de 2006
AUTOR: Mikelet

Ara fa 4 anys, va sortir la notícia a diferents diaris de Barcelona de que l'ajuntament estava negociant la compra d'una de les col.leccions d'autòmats més important d'Europa i que pertanyia a l'empresari Pablo Ornaque. Aquesta col.lecció havia estat durant dècades al parc d'atraccions Apolo del Paral.lel, si no m'erro, i va fer la competència a la que existia i existeix al Tibidabo. Després, part de la col.lecció va anar a parar a la discoteca "La Fira", propietat del mateix empresari fins fa poc més de dos anys, fins que es va treure de les vitrines i, fins i tot hi havia estats, com el francés, que anaven darrera la col.lecció. El fet és que no he tornat a saber res, i s'havia dit que si l'ajuntament comprava la col.lecció la integraria al museu d'autòmats del Tibidabo, per ser un dels museus més importants del món dins el seu gènere. Algú en sap res del que va passar amb la col.lecció? Serà que part de la nostra història, a aquestes alçades s'hagi venut com tantes vegades als diners de fora? Si és així, seria una veritable pena i falta de sensibilitat per part de qui tenia que haver fet el possible per retenir la valuosa col.lecció.

14 comentaris


No se si es veritat però preguntant per casa m'han
explicat que en Pablo Ornaque es el coleccionista
que va comprar la porteria de Wembley... i es veu
que tenia relació amb el museo del Barça, tot i que
era de l'Espanyol.

Nuit - 13/06/2006 22:24


Soc una enamorada de les coses de la nostre Ciutat. Aquest tema es fascinant com pocs i felici-to a en "Mikelet", perque sempre penso amb aquesta col·lecció meravellosa d'autòmats, per mi molt millor que la del Tibidabo, sencillament perque els androides son personatjes universals i de la Ciutat. La vaig veure moltes vegades al "Bar la Fira" on sempre portava els meus amics de fora i al·lucinaven. Però vaig tenir la gran sort de gaudirla al Bulevard d'Antiquaris en una exposició que Inaugura el Genial JOAN BROSSA.

Autòmats com Don Quixot i Sancho, Guàrdia Urbano, Maurice Echevalier i d'altres son unes joies mundials que no disfrutem els barcelonins. Jo tambè em vaig possar contenta quan deien EL PERIODICO que anaven al Tibidabo....Mai mès res. Potser que el Sr. Clos nomès tenia el cap al inexpicable "Fòrum de les Tortures".

El Sr. Ornaque es prou conegut per demanarli informació sobre els autòmats. Com ha dit l'Honorable Pasqual Maragall, es hora de ensenyar les coses tìpiques de Catalunya i aquesta Col·lecció es sencillament meravellosa. Demano públicament que seguim sense defallir aquest important assumpte, ho agrairan els nens i els grans. Barcelona ho mereix.

Barceló - Nina - 14/06/2006 20:27


Els béns de cultura, com és el cas, seran algun dia patrimoni del poble català o seguirem com fins ara, un simple bé de transacció econòmica i d'especulació financera?

Per cada bé cultural públic, ni ha uns quants de privats en perill d'acabar a Samoa al vàter d'algún mafiós.

No es una qúestió de comprar els béns culturals, sinó de que siguin declarats patrimoni dels catalans, depenent de quina sigui la propietat.
Ahir es va votar això, i bé, seguirem com sempre. d'aquí a quatre dies Montserrat estarà a la Xina, com Sant Miquel de Cuixà als EUA.

Talp - 19/06/2006 13:43


Talp, a risc de que m'escridassis, no pots rebutjar de ple la iniciativa privada (que és com dir la iniciativa de les persones) a favor de la iniciativa pública (que és com dir la iniciativa d'alguns polítics). Ni tot el que és privat és el dimoni ni tot el que és públic està ben gestionat (mira sino com gestionen els solars públics els ajuntaments...) He conegut a d'altres països associacions ciutadanes de caràcter privat que restauraven, guardaben i tenien cura del patrimoni del seu poble i he vist com els ajuntaments d'aquest mateix poble especulaven o es carregaven per pura ignorància aquest mateix patrimoni (potser pq no donava vots). D'altra banda hi ha organismes de caràcter privat que compren grans extensions de terreny i boscos percisament per evitar que s'hi construeixi... amb això vull dir que les coses no són tant sencilles com semblen. Ara sí; crida'm ;DDDD

Nuit - 19/06/2006 15:27


Amb motiu d'haver publicat una nota sobre un singular mosaic en risc de desaparèixer ("Pastoral") al carrer Salvà, 42, aquí ja vam debatre una mica el tema de la preservació del patrimoni cultural, històric i fins sentimental. Crec que és molt difícil de conciliar interessos tan variables: privat, públic, corporatiu, etc. En aquella ocasió jo defensava la constitució d'un organisme de vigilància format per experts independents i que actues -aquí sí- com a àrbitre i comissió consultiva obligatòria. I que els seus dictàmens fossin vinculants.

No podem confiar plenament a la iniciativa privada d’igual manera que no podem convertir les administracions en ens plenipotenciaris i omnipresents (una mena de Gran Germà com plantejava Aldous Huxley), que d’altra banda mai donarien abast a la vigilància de tot el que hi ha per vigilar i que també podria estar subjecte a les vel•leïtats partidistes de torn.

I ja que Talp fa esment d’alguns exemples tan sagnats com l’art antic que ha anat a parar a mansions privades i museus americans -per exemple- sí que val la pena de recordar que han estat les pròpies institucions qui les han baratat, molts cops. No fa tants anys vaig participar en el salvament d’un xalet modernista, Can Golferichs, de la Gran Via/Viladomat... doncs les propietàries, unes monges, amb el vist-i-plau de l’Arquebisbat, senzillament l’havien venut a Núñez y Navarro, i condemnat a l’enderrocament, sort del veïnat que vam sortir-hi al pas, tot i que vam anar a petar més d’un cop a la comissaria.

Un altre cas ben actual és el de l’art religiós de la Franja aragonesa, la major part del que reclamen va ser comprat quan era en risc de desaparèixer, i a més, la segregació d’aquell territori de Catalunya es va produir per motius estrictament deutors d’un poder polític arbitrari... Ara, després que les hem restaurat i conservat amb càrrec a l’erari públic català l’autoritat vaticana mana (mana!) que es lliurin a una diòcesi de nova creació, que no les va preservar i sense tenir en compte tots aquests drets adquirits, així com la legítima compra i manteniment. Per això dic que en qualsevol cas aquests contenciosos han d’estar lliures de poders partidistes i s’han de formar amb un consens que li doni total independència i legitimitat.

Potser algú pot pensar que no és comparable un autòmat de fa vuitanta anys amb un retaule gòtic, però com que un dels factors en joc apel•la als sentiments i la història local, tampoc hi ha cap raó per negar-los-hi l’auxili d’una declaració de patrimoni. Em sembla a mi.

Pere Castaño <peretcs@menta.net> - 19/06/2006 16:09


Sobre els autòmats de l'Apolo...

Jo n'he vist uns, altres que els de La Fira, al museu de juguets i autòmats de Verdú (Lleida), no sé si es tracten dels de la col·lecció d'Ornaque, però els diumenges els encenen per poder veure'ls bellugar. Val la pena.
Tb em van explicar una anècdota sobre els autòmats del Tibidabo, que se'ls va voler quedar el Sr. Walt Disney i emportar-se'ls a EEUU, però el director del Parc no va accedir, tot i que li va donar un xec en blanc...

salome - 17/07/2006 19:59


Estem interessades en parlar amb alguna persona
que hagi vist funcionar aquests autòmats de La Fira
i ens ho vulgui explicar a la ràdio. Si us animeu, ens
podeu escriure a info@bdebarna.net.
Gràcies per tot.

Bdebarna - 09/09/2006 12:15


Benvolguts amics.Per agrair la vostra sensibilitat per la cultura tradicional,entro per primera vegada.Conservo el 24 automats de categoria mundial,inclossos els del Apolo(els realment excepcionals representant personatges carismatics catalans y mundials.Si he rebut ofertes de Disny,Madrid,Paris,Nova York etc.Desitjo que no surti de Barcelona per ostentar la nostra ciutat el millor Museo de dáquests magics androides.El Tibidabo ha tractat amb mi 10 anys, sense formalitat.L´Alcalde Clos volia molt pero...Ministre.La empresa municipal BSM Barcelona Serveis Municipals..lamentable estan per altres interesos.He donat facilitas increibles per la cesio y venta.Preu de Riure.De vegades he estat a punt d´afluixar devant les ofertes.La de Madrid molt respetable,pero son tant fantastic que em faria molta pena.Prometo fer el posible perque els pogueu veure y visquin eternament a barcelona.Es molt important la vostra intervencio.Una abraçada entranyable.

pablo ornaque - 20/04/2007 13:01


Sr. Pablo ornaque, ¿existeix alguna possibilitat de veure'ls?

Kim - 20/04/2007 22:42Senyor Ornaque, la meva activitat professional m'ha dut a realitzar gestions molt complexes i estic habituat a projectes que, d'entrada, presenten dificultats remarcables. No m'importaria esmerçar temps i dedicació en una possible solució per a la seva col•lecció, sempre sota la premissa de que és un patrimoni que ha de restar al servei de la ciutadania barcelonina o catalana. Si li sembla que pot acceptar col•laboracions desinteressades en aquest sentit, m’ofereixo per parlar-ne. El meu correu electrònic figura en el meu comentari, pot utilitzar-lo, si li plau, per comunicar-se amb mi.

Pot estar segur de que estic disposat a prendre-m’ho seriosament.

Pere Castaño i Santamaria - 20/04/2007 23:39


D´acord Pere Castaño, pero ja sap que tractar amb els politics es demencial.Hi ha un problema encara mes dificil, es tracta de la Societat Municipal BSM-Barcelona Serveis Municipals un autentic BUNKER d´amiguets que manega el Director Alfred Morales com un aparelll sovietic.Aviat sentirem parlar d´aquesta BSM i denunciada als Estaments Sindics de Greuges i Tribunals per coses molt lletges.Em van venir a buscar diverses vegades per temes diferents.Ni deixan tot gratis.Tot es pel seu CLAN.El meu email a la WEB.Salutacions

pablo ornaque - 23/05/2007 08:00


Hola nois, en un altre lloc de BdeBarna he dit que Barcelona (tot Catalunya?) ha de menester veterinaris que entenguin la mena d'animals que remenen les cireres municipals, diputacionals i autonòmiques.

Un cop aquells profesionals veterinaris entenguin quines bésties son, que procedeixin a fumigar aquesta mena d'alimanyes insensibles que impedeixen que les persones de bona fe, de bona voluntad, estableixin i deixin fixat per a la ciutat (per Catalunya?) les identitats indestructibles que ens reflectin com a poble.

El sr. Ornaque parla d'amiguets, clans burocràtics i capelletes administratives: hi estic d'acord.

Mentrestant els ciutadans del carrer pensem que l'únic perill per la ciutat son les màfies de l'est, els inmigrants i els carteristes...
Ca!

Lletraferit - 23/05/2007 08:54


Yo por suerte pude ver en el año 1999 la colección de automatas del Sr. Ornaque y de verdad que eran una pasada, también recuerdo la gran la cabeza de King Kong que se le iluminaban los ojos y que estava instalada al final de LA FIRA de verdad que era como entrar en el tunel del tiempo y viajar al pasado.

xavi albert - 05/09/2007 16:55


hola bon día,soc una de les netes del Pedro Martínez Costa,creador del autómata del Maurice Chevalier,m'agradaría saber qui fí ha tingut aquesta col.lecció.si algú en sabés alguna cosa,si us plau deixeu algún comentari.

georgina <geoazma.de@gmail.com> - 06/04/2014 12:34
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010