Portada » Sarrià-Sant Gervasi

La vella dama de Santaló

LLOC: Santaló (mercat de Galvany) (Sarrià-Sant Gervasi)
DATA: Dijous, 26 de maig de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

El carrer de Santaló em resulta particularment agradable, les botigues que hi van florir amb profusió li donen una vivesa especial (cal aclarir que tinc el vici dels aparadors i no sabria viure en un medi urbà sense botigues) i m'agrada transitar-lo. Altres encants son el bonic mercat de Galvany (...també confesso que m'enamoren els mercats) o el restaurant on vaig descobrir la cuina libanesa –fa força anys, i era de doldre que mentre hom assaboria una saborosa "mezza" a Beirut hi queien bombes a cabassos-, altres referències de les seves bondats comercials son una cocteleria acreditada o la botigueta de fruits secs, que es un prodigiós rebost de gust i de bon gust. També els carrers adjacents ofereixen alguna perla i en cadascun hi podem trobar fleques i pastisseries excel•lents, bones fruiteries i altres establiments d'aquells que veiem desaparèixer amb preocupació sota la pressió deshumanitzada de les nefastes "grans superfícies". Entre totes destaca una drogueria barrejada de ferreteria que podria ser un centre de pelegrinatge d'alquimistes de tot el món, si avui n'hi haguessin encara... i si n'hi ha, és que no la coneixen.

Aquest acollidor carrer, però, va patir un cruel atemptat que hauria d'haver fet ressuscitat la pena d'exili per al promotor immobiliari i els infames arquitecte i aparellador que van perpetrar l'edifici batejat amb l'emfàtic nom de "Las Américas" i que s'alça -per a vergonya de l'urbanisme universal- entre el carrer de l'Avenir i Marià Cubí. Bé, un cop obert el capítol negatiu, també cal saber que hi ha una comissaria... això és dolent?... avui potser no, temps enrera, el que és segur és que no era gens agradable!

Fa poc, caminant per Santaló vaig tenir vivències singulars, d'una en tinc el testimoni gràfic i el podeu contemplar al cap de munt del relat. Una senyora molt del barri (vull dir molt senyora, exquisidament vestida, discretament maquillada i impecablement pentinada) mantenia una cordial conversa amb una noia –probablement romanesa- que hi parlava amb una absoluta naturalitat i desimboltura, no es tractava doncs de que hi hagués cap retret per part de la vella dama, ni semblava que li fes cap admonició, ni un discurs tronat i moralitzant. Tampoc la jove semblava voler entabanar-la, tot i que era segur que la noia es dedicava als quefers que acostumen pels carrers de la ciutat: demanar, i eventualment, vendre't La Farola. Per això sorprenia aquell intercanvi de paraules amb placidesa i respecte mutu, una elemental discreció em va impedir apropar-m'hi i copsar alguna frase que m'hauria fet còmplice de les seves raons, la foto la vaig fer de lluny, aprofitant la potència del meu teleobjectiu, i em vaig lliurar a tota mena d'especulacions sobre la conversa: Què es poden dir dues persones ta distants en l'escala social? Quin seria el neguit o l'interès comú que feia tan fluida la conversa? Tant se val, ho prenc com una evidència de que amb respecte i educació es poden esvair moltes fronteres... I ara soc jo el que sembla voler acabar la història amb una moralitat que alguns trobaran tronada, però el cert és que la situació em va plaure, i em ve de gust dir-ho. La escena ja durava molta estona i no vaig perllongar la meva expectació; no se si la senyora va afluixar algun diner, ni si la noia va vendre-li cap exemplar de la revista, això ja no em semblava el més important.

1 comentari


Algunas de estas rumanas son habituales del barrio y reciben ayuda de gente del barrio, por lo que supongo que se deben de conocer de hace tiempo.

emilio <emilio1980@eresmas.com> - 13/08/2005 10:37
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010