Portada » Les Corts

La “Colònia Castells”

LLOC: Colònia Castells (Les Corts)
DATA: Dimecres, 26 d'octubre de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Durant un temps vaig freqüentar el barri de les Corts, a prop precisament d’aquesta romanalla històrica que és la Colònia Castells, com que aquest fet venia donat per qüestions de feina, mai no trobava el moment de fer-hi una visita detinguda...
i prou que em cridaven l’atenció les seves insòlites característiques: un conjunt de carrerons o passatges, cases baixes d’un o dos pisos i moltes amb un minúscul tancat al davant amb quatre testos, alguns arbres escadussers que sobresurten de velles
tanques i que fan intuir algun minúscul jardí o pati... i tot passant veies alguna caseta decorada amb un criteri ornamental d’allò més ingenu. He mirat d’esbrinar-ne l’origen i puc dir que es tracta d’un conjunt de 120 habitatges d’entre 35 i 50 metres quadrats, projectat l’any 1923 en un terreny de poc més d’una hectàrea. Representa un model típic de cases barates de l’època destinades a allotjar els treballadors d’una empresa, en aquest cas la fàbrica de vernissos de l’industrial Manuel Castells.

Bé, ara em trobo que sense voler ja tinc feta la descripció física del recinte i el que vaig copsar en la visita –ara sí, amb calma i deteniment- d’un diumenge al matí va ser la vessant humana. Ja es pot entendre que no hi ha circulació rodada per que al no tenir continuïtat amb els carrers de trànsit obert, no hi passa ningú, de manera que no sorprèn trobar-te amb persones petant la xerrada davant de casa: dretes o assegudes al mig dels carrers havien algunes parelles de veïnes i veïns en tranquil·la conversa i, no caldria dir-ho, nens, gossos i gats campant per tot arreu, algunes finestres eren guarnides amb gàbies i els refilets d’ocells es deixaven sentir de lluny. Tot a dues passes de carrers tan transitats com la Travessera de Les Corts, Equador o Entença!

No em va costar gens iniciar conversa amb dues dones de certa edat i en comentar la placidesa que oferia aquell reducte de cases velles no es van estar d’explicar-me que mentre fa bo el carrer és un espai obert i força utilitzat en les relacions del veïnat, i com a l’estiu aprofiten la caiguda de la tarda per sortir amb les cadires a prendre la fresca; el mateix que al meu antic barri fèiem, només que en tractar-se d’edificis de cinc o sis pisos, pujàvem al terrat després de sopar per fer-hi les postres enmig d’animades tertúlies.

Però deixeu-me tornar a la “Colònia Castells” per que no tot és idíl·lic en aquest racó de món, de les parets, algunes portes i cantonades estratègiques pengen cartells demandant equitat i consideració per als habitants del recinte que es troba al mig d’una operació presumiblement especulativa que posa en perill tot això que he explicat i deixa el futur dels veïns en una situació d’incertesa respecte als seus habitatges. Reivindiquen solucions pactades i es veu ben clar que l’angoixa plana damunt de tota la colònia.

Hi ha qui lluita per salvar-la, atès que representa un testimoni digne de ser conservat des de un punt de vista patrimonial i historiogràfic –considerant, a més, la problemàtica vital que afecta a les persones- però pel lloc on son, atès el preu del sòl i els guanys que hi pot haver en joc, és ben normal pensar que serà una lluita desigual... i el resultat notòriament injust. M’ho temo!

17 comentaris


Us imagineu que, per un cop, guanyés David a Goliat? Que s'aconseguís preservar aquest petit oasi al mig de Barcelona? Que, d'aquí a vint anys, poguem seguir trobant els veïns fent tertúlia al carrer, asseguts a les cadires que acaben de treure del menjador d'una d'aquestes casetes de planta baixa?

Lo - 27/10/2005 15:08


Pere, has pensat fer un llibre de racons de Barcelona? ep, no és conya!
t'imagino amb la càmera "patejant-te" els carrers, ficant-te a tots els passatges, xafardejant totes les botigues... fa goig!!
anima't!!http://www.guinarda.com

guinarda <guinarda(l'arrova)guinarda.com> - 27/10/2005 21:56


No Guinarda, de material així ja n'hi ha de publicat, el que em fa gràcia de participar aquí és la oportunitat que tenim tots plegats de comentar les històries i les troballes, enriquint-les amb una visió o informació plural. A més aquí no patim per la data de tancament de la edició, per tant ens permet actualitzar la informació dia a dia... avui mateix he trobat un serraller que comentaré pròximament i un establiment de material de laboratori que et dóna la oportunitat d'adquirir una "radiografia" en tres dimensions, a alguns els agradarà, segur!... i alguna altra singularitat que ja comunicaré per que també he rebut una lliçó de marketing (fallit) d’una botiguera, en fi que ha estat una tarda fructífera, sobretot per inesperada. Si el llibre fos editat aquests nous descobriments trigarien molt a sortir a la llum, oi?

A més accepteu que per editar s’ha de tenir un cert mestratge en l’ús de la paraula, per això ja tenim els escriptors de veritat.

Pere Castaño - 27/10/2005 22:39


Hola:
El meu germà i jo vàrem nàixer en una caseta d’aquest barri. Fins fa molt poc encara la teníem llogada però, per raons que no venen al cas l’hem tingut que deixar amb molta pena.
El que per tu, es un barri acollidor, per mi es la meva vida, la meva infància i la meva joventut. Fins i tot els primers anys de matrimoni als vaig passat en aquest indret.
Només volia donar-te les gràcies per fer que, durant uns moments, hagi tornat a reviure moltes coses meravelloses.
Una abraçada
Mª. Àngels

Mª Angels <Angels.Martinez@miracle.com.es> - 02/11/2005 16:00


Entre les fotos que vaig fer en la meva visita a la colònia, una va ser a una riallera senyora - de les que em donaren conversa- en penso fer còpia en paper i portar-li un dia d'aquests, crec que també li explicaré que la Àngels Martínez conserva un tendre record del barri, i que m'ha fet content de saber que la meva dèria pels racons amagats de la ciutat és capaç d'estimular la nostàlgia d’algú.

Gràcies pel teu testimoni.

Pere Castaño - 02/11/2005 20:15


Home,Pere,aquesta remembrança de la Colònia Castells m'ha fet rejovenir. Quins temps aquells! Cada cop que desde el carrer Urgell anava al camp de Les Corts a veure al Barça, era gairebé obligatori passar-hi. Més tard vaig tenir un gran client i millor amic,malauradament ja traspassat,en Jaume López que hi va nasqué.
Aprofito per dir-te que hi ha un indret a la Bordeta, concretament al Camí de la Cadena, que en el seu temps deuría ser també un lloc de cases per aixoplugar als treballadors de Can Batlló i que posteriorment ha esdevingut un dels darrers llocs on han anat instalant-se gent immigrant amb pocs recursos. Si vols un dia et acompanyo, a tu i la teva máquina de fotos, al que anomenan Patio 27 i la mesquita que hi tenen. Això també és la Barcelona de disseny.

Enric - 10/01/2006 21:28


Enric, fet! Ja hi pots comptar, per que recordo que me'n vas parlar un dia d'aquest Camí de la Cadena.

Per cert, ara em torno a llegir la cosa , a veure si també em trec anys del damunt...

Pere - 11/01/2006 00:01


Doncs jo he decidit fer un reportatge.
Realment, em sap molt greu que es perdi un oasis com aquest, pero tambe em sap mes greu que milers de joves no poguem accedir a un habitage de proteccio oficial per no haber sol en la nostra ciutat. Si n'hi ha, es com aquest...
Desaprofitat!
No ho se. No em vull mullar mes.
Nomes dir que des de fa un mes fins als proxims 10 anys, un cop al mes, fotografiare aquest petit "llogarret" de la nostra urbe. Espero que d'aqui deu anys hi hagi algun valor historic d'aquelles fotografies.
S'accepta qualsevol suggerència!

A.P.S. <apeguera@gmail.com> - 09/04/2006 19:30


APS, si vols fer un reportatge, corre! L'Institut Català del Sòl ha iniciat la primera fase de remodelació de la Colònia Castells. Les obres començaran el tercer trimestre d'aquest any. Per ara, però, aquesta promoció, que arribarà als 8 pisos d'alçada!, es construirà en un solar a pocs metres de la colònia (Travessera / Morales). La segona fase tirarà per terra la colònia i construirà 450 pisos i zones verdes. La Generalitat i l'Ajuntament ho presenten com un gran avenç... en fi.

Nuit - 05/05/2006 14:14


Ah! el sòl realment desaprofitat de Barcelona són els pisos buits que es deixen caure de vells i que no és remodelen.. al centre històric es conten per centenars, si no milers. Mentrestant, el centre es buida i es deprimeix.

Nuit - 05/05/2006 14:21


Us felicito per aquesta web i en concret en referència a la Colònia Castells. Som gent la que vivim i fem de Barcelona una ciutat de persones , d´història. Si esteu a més a més interessats a conèixer la problemàtica d´aquest barri entreu a:

www.coloniacastells.blogspot.com

Miguel Carrión <A123459876@terra.es> - 19/06/2006 14:08


Jo estic fent recerca de personatges que tenen alguna dedicació a Barcelona. Algú em podria proporcionar un retrat del Sr. Manuel Castells (1843-1904) ?
Grácies per la vostra col-laboració.
JAM

José Antonio Márquez - 18/03/2008 16:02


iio vivoo en estaa coloniaa

Evaaa - 06/09/2008 22:25


keee vonitooo

Lletraferit - 06/09/2008 23:07


 resposta a enric 10-0106.

Hola Enric.Soc en Jaume.Fill de Jaume Lopez.El meu Germà.L´Alex encara viu a la colonia.

Tan a la Marta al Alex com a mi.Els fills dén Jaume,Ens ha agradat llegir el teu misatge. 

jaume <jb.jaume@gmail.com> - 27/08/2010 15:46


Home Jaume quin goig trobar-te per aquest magnífic bloc. M'en alegro que estigueu molt bé. És cert el que dic en el comentari, el teu pare va ser per mí molt més que un client i un gran amic. Encara avui amb la meva dona, la Rosa, encara l'enyorem.

Miraré de posar-me en contacte amb tú en el correu que he vist en el teu comentari. Una abraçada.

enric j s <ejaras55@hotmail.com> - 29/08/2010 11:17


Han posat a la venda una parcela de la Colònia per fer-hi blocs de pisos... http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=226048&idioma=0

nuit - 25/10/2013 14:03
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010