Portada » Sant Martí

Salvem Can Ricart!

LLOC: Can Ricart (Sant Martí)
DATA: Dimarts, 14 de juny de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

11 i 12 de juny, cap de setmana de portes obertes a Can Ricart, el
conjunt fabril més que centenari del Poblenou amenaçat d’un enderroc
salvatge. Val la pena anar a donar suport a una colla de petits
industrials i un munt de treballadors que son víctimes del menyspreu
d’una Administració massa atenta amb els interessos de les grans
corporacions financeres i els mega negocis. I poc sensible amb el
patrimoni arquitectònic històric.

S’hi fan actes informatius, debats, espectacles i tiberis populars... jo ja
hi he estat!

Trobareu informació a www.entornsriubesos.net i a www.e-
noticies.com.

20 comentaris


Aquest cap de setmana sortia al diari que l'Ajuntament ha aturat, d'urgència, un nou intent d'enderroc de Can Ricart. Es veu que el propietari aprofita qualsevol escull per tirar endavant la destricció de les naus, tot i que l'ajuntament està revisant el pla de protecció patrimonial de la zona. El cas és que, peça a peça, van fent i de moment ja s'han desballestat les teulades de diverses naus.

Lo - 05/12/2005 19:26


Aquesta manera de fer em recorda als propietaris dels edificis vells que no els arreglen durant anys amb l'esperança que caiguin o els declarin en ruina, per vendre després la parcela o fer pisos... en fi

Nuit - 05/12/2005 20:50


Un dels problemes que tenim en la qüestió del Patrimoni Urbanístic és que els mitjans de comunicació -seguint una folla carrera per la audiència- "cremen" els temes ràpidament, el que avui és notícia, demà ja serà una història oblidada. El tema de Can Ricart va merèixer alguna atenció uns dies... fins que algú devia fixar-se en altra cosa. Així, els veïns i usuaris del complex es queden sols davant la força de la especulació i sense altaveus que difonguin les seves reivindicacions; que per altra banda no treuen la son a cap de les persones o entitats interessades en convertir-lo en solar edificable.

Això obliga els resistents a inventar contínuament accions i cops d’efecte, cosa que fatiga enormement i més a mesura que avança l’enderroc; això ho saben els destructors i esperen que quan ja hi hagi ben poca cosa per salvar tindran la partida guanyada... i els defensors del barri només hauran obtingut una xemeneia com a testimoni del que va ser Can Ricart.

El que més greu sap és el paper dels qui, des de l'Ajuntament, diuen que vetllen per que la Ciutat conservi la identitat i els trets històrics que la van conformar.

Pere Castaño - 06/12/2005 10:37


Una bona notícia sobre Can Ricard:

El Punt. 10-03-2006

L’associació Nau 21 neix per crear un centre d’art transversal a Can Ricart

MARIA PALAU. "Barcelona"
Una quinzena d’artistes procedents de diferents àmbits de la cultura emergent de la ciutat han creat l’associació Nau 21 amb el repte d’impulsar un projecte d’art transversal innovador a Can Ricart. Nau 21 vol ocupar una de les naus del recinte (la número 21 és la de Can Font) i crear un centre obert de producció, reflexió i exhibició a l’entorn de l’art, la ciència i la tecnologia. Aquesta proposta s’afegeix a la llarga llista d’usos que han redactat els agents que formen part de la plataforma Can Ricart, els quals encara estan negociant amb l’Ajuntament quins elements es conservaran de l’històric conjunt industrial del Poblenou.

Segueix a: http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=1775736

Lo - 10/03/2006 19:23


Acabo de llegir això a La Vanguardia:

LVD - 04/04/2006 - 14.33 horas

Barcelona. (EUROPA PRESS).- Un incendio arde desde las 13.43 horas en una nave industrial situada en el número 84 de la calle Perú de Poblenou, a escasos metros del complejo de la empresa Frigo, según informaron los Bomberos de Barcelona.

Un total de seis dotaciones de Bomberos trabajan en la extinción del incendio, del que todavía no se sabe si afecta al perímetro histórico del recinto fabril de Can Ricart, cuya construcción se encargó en 1853 a Josep Oriol i Bernadet y continuó Josep Fontseré.

Nuit - 04/04/2006 14:43


Això s'està posant mooolt calent!!! l'incendi a Can Ricart ja està controlat però la policia científica vol investigar si ha estat provocat ja que s'ha iniciat minuts després de la presentació del projecte de conservació parcial del recinte de Can Ricart. Es veu que aquest projecte no havia agradat als veïns...

Nuit - 04/04/2006 17:24


Ai,ai,ai que això fa pudor a cremat!.

Enric - 04/04/2006 20:21


Més notícies sobre can Ricart: En la meva anterior aportació potser deixava entendre que eren els veïns qui havien cremat Can Ricart per no estar d'acord amb el projecte. Res més lluny de la realitat. Els veïns no hi estaven d'acord pq no protegia tot el recinte, de manera que són els menys interessats en cremar-lo. Potser hauriem de mirar cap una altra banda per saber qui ho ha fet...

No tenim a Bdebarna a ninguna persona amb contactes que ens pugui posar al dia sobre les tasques d'investigació?

Nuit - 07/04/2006 14:29


Aclariment absolutament superflu... si algu s'hagués imaginat que els defensors de la fàbrica podien cremar-la es que s'havia trastocat!

Al diari AVUI, la Maria Favà segueix aquests temes amb força dedicació de fa temps... i és que, a més, ella és veïna del Poblenou de tota la vida.

Set-ciències - 07/04/2006 15:29


Penseu malament i l'endivanareu. Mireu a quan està el preu del metre quadrat de sòl edificat, i tachín tachàn, haureu trobat l'ics de l'equació.
Ah! i no es preocupeu que la veritat, veritat, no la sabrem mai.Diuen que entre bombers no es trepitgen la mànega.
Perdoneu, peró és que estic molt cremat, i mai més ben dit, amb aquesta polítca especuladora.

Enric - 07/04/2006 20:40


Til·la, Enric, til·la... que sinó et feriràs! I cap constructor ni cap inversor immobiliari et vindrà a visitar a l'hospital.

Set-ciències - 07/04/2006 21:11


Acabo d'escoltar per ràdio que ha tornat a cremar una altra nau.
Encara caldrà anar a buscar en Horatio o en Grissom i els seus equips per "endevinar" qui cala foc.

Enric - 20/04/2006 00:01


ôndia! Qui dimonis son aquests savis que vols anar a buscar per investigar els focs? Els pots dir que n'apaguin un que s'ha calat a "cap d'any"?

Set-ciències - 20/04/2006 08:33


Dilluns, nit, Tele5, C.S.I., Miami, Las Vegas, una mica de ironía, un molt de metàfora, tot ben barrejat i enigma solucionat.
Lo del "foc" de cap d'any és poc perillós em sembla més un "problema generacional". Temps al temps, ja aniran coneixen la manera de dir i explicar de cadascun de nosaltres. Això si, sempre de bon "rotllo" i aprenent els uns dels altres. Salut, companys.

Enric - 21/04/2006 23:41


Avui ha arribat a les meves mans la publicació bimestral, nº 95, de la FAVB i fan referència a Can Ricart.
Tan l'editorial,"Qui ha cremat Can Ricart", com la crònica, signada per Marc Andreu,"L'especulació i la negligència municipal incendien Can Ricart" recullen una sensació popular bastant generalitzada.
Els podreu llegir,si voleu,a www.lafavb.com

Enric - 08/05/2006 19:49


No m'agradaria deixar aquesta història en l'oblit.
Sap algú de vosaltres si han trobat els piromans?.

Enric - 25/05/2006 00:12


La història de Can Ricart es cada cop més apassionant (transcric les darreres notícies):

Barcelona. (EUROPA PRESS).- Los más de 350 participantes en la manifestación contra el desalojo de La Makabra, que esta mañana se reunieron en el barrio de Poblenou de Barcelona, finalizaron la movilización entrando en el recinto de Can Ricart con el objetivo de 'okupar' esta antigua fábrica y convertirla "en la nueva sede de La Makabra", según explicó la portavoz del colectivo, Gadis Romero.

Romero aseguró que "La Makabra resucita en Can Ricart" y leyó un amplio calendario de actuaciones artísticas y culturales que prevé acoger este recinto durante todo el fin de semana, a modo de celebración.

Los manifestantes partieron de la puerta de 'La Makabra', cerca de la plaza Glòries de Barcelona, y recorrieron las calles de Poblenou portando un ataúd al frente como símbolo de la muerte de 'La Makabra', que iban a "enterrar" en Can Ricart.

Al llegar a la antigua fábrica de Can Ricart, los 'okupas' se unieron a la Plataforma de vecinos que se opone a su derrumbe, y que se encontraba celebrando allí una jornada reivindicativa, con los que entraron en el recinto haciendo a un lado las medidas de seguridad que lo cercaban.

El único guarda de seguridad que vigilaba la antigua fábrica no pudo detener a los manifestantes, que entraron en tropel en el recinto ante la mirada de los agentes de Mossos d'Esquadra que habían custodiado la manifestación y que no tomaron ninguna medida, a la espera de recibir órdenes.

En el recinto, los 'okupas' dieron inicio a su "kabaret-espectáculo" y celebraron una rueda de prensa para informar de su intención de "resucitar" La Makabra en la antigua fábrica de Can Ricart.

Nuit - 02/12/2006 16:48


Més informació (de Vilaweb):

La plataforma de veïns Salvem Can Ricart s'ha solidaritzat amb els memsbres de la Makabra que des de dissabte ocupen dues naus de l'antiga fàbrica del Poblenou de Barcelona. L'entitat ha criticat l''humiliació' exercida per part dels mossos d'esquadra sobre el col·lectiu i ha defensat que l'ocupació ha estat pacífica i amb l'objectiu de recuperar un espai per a l'ús cultural. Els veïns han demanat una reunió urgent amb l'alcalde Jordi Hereu.

La plataforma no accepta que el desallotjament dels ocupants serveixi perquè 'les excavadores enderroquin les naus de Can Ricart'. L'entitat critica que l'ajuntament vulgui fer apartaments en un recinte de valor històric.

(Algun Bdebarnauta té informació de primera mà???)

Nuit - 04/12/2006 19:00


Doncs sembla que s'acabarà enderrocant una part... d'aqui a uns deu dies

Nuit - 15/12/2006 17:10


Una mica mes i no arriben, ja que queda poc aixecat, pro la Generalitat  considera oficialment “Can Ricart” espai protegit com  un be cultural.

La noticia la baig escoltar per radio.

Kim - 25/04/2008 12:06
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010