Portada » Nou barris

Pollastre

LLOC: Avinguda de Borbó (Nou barris)
DATA: Dimecres, 20 de juliol de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Dels seus pollastres n’estan orgullosos al Prat de Llobregat, també la bona gent del Penedès... i qualsevol pagès que observant la tradició criï la seva aviram amb bon blat, segó i altres menges naturals... però quan he vist la esvelta silueta d’aquesta au en el maleter d’un taxi m’ha resultat difícil relacionar el conductor amb les pràctiques avícoles i camperoles. Ara tinc una incògnita per desvelar: és el bon taxista un afeccionat a la avicultura fora d’hores?... o ha decidit manifestar alguna reivindicació que ignoro?

Naturalment, estic pensant en la dialèctica que s’ha establert entre el toro hispànic: un animal dissortat, que tot i que rep un tribut en forma d’adhesius als cotxes i alteroses siluetes vora les carreteres ibèriques, els mateixos que el mitifiquen no s’hi pensen gens per sotmetre’l a tortures d’una crueltat primitiva, i s’ho passen d’allò més bé admirant la barbàrie sangonosa. Aquest pobre brau, que ha assumit la representació d’una concepció fatxenda, masclista i folklòrica del món, ha estat contestat irònicament per dues figures d’animals que sovintegen els darreres dels automòbils catalans: l’ase, modest, tenaç i treballador, tossut de vegades, però essencialment bo, i el gat, astut i bell, independent, àgil i d’una indiscutible elegància gestual.

I aquest gall, a quina ètnia el podem assimilar? Tant la veïna França com Portugal el fan anar de símbol nacional, omplint d’andròmines -a manera de souvenirs, en general d’un mal gust proverbial, per cert- amb la seva efígie les localitats turístiques d’ambdós països. Però se m’escapa quina exaltació patriòtica podria voler manifestar un conductor professional –lusità o gal- pels carrers de Barcelona.

No em fa res de demanar als assidus de Bdebarna, que si en treuen l’entrellat m’ho facin saber, que jo amb aquestes coses em capfico i després no agafo el son.

6 comentaris


Doncs pel que he escoltat, ara s'ha posat de moda fer enganxines "patriòtiques" d'arreu, les terres de l'ebre han escollit la cabra hispànica, Lleida, el cargol... el pollastre potser és l'animal del Prat...

Nuit - 20/07/2005 17:06


Qué foto mas bien hecha!, parece de fotógrafo profesional de la vanguardia o del periodico, bien retratada, encuadrada, color y brillo perfectos, llama la atencion lo que tiene que resaltar: el gallo. felicidades fotografo.

emilio <emilio1980@eresmas.com> - 09/08/2005 04:43


En aquest cas, jo crec que més que un pollastre és un Gall. Així doncs, com que no en sabem l’origen ètnic, podriem pensar que la persona que s’dentifica amb aquest animal és d’aquells que diu “aquí mano jo i pobre d’aquell que m’ho discuteixi”. Vaja, qualsevol li diu que no li paga la carrera...

Ginger <saezmr@hotmail.com> - 19/08/2005 10:43


Aquest adhesiu no indica que al conductor li agradin les baralles de galls ni que sigui gall a l'horòscop xinès. Només indica que és del Prat, perquè representa a la raça autòctona del Prat de Llobregat, el pollastre pota blava. Si us fixeu es veu clarament que les potes són de color blau. Al Prat ho venen als quioscos.

Sukiag <sukiag@eresmas.com> - 19/08/2005 14:23


Sí senyor, Sukiag deu tenir raó (què bé escriu el català aquest japonès!)... i de fet jo ja estava convençut de que era un distintiu del Prat de Llobregat quan vaig escriure el comentari que acompanya la meva foto, però em va semblar un tema prou entretingut per desvetllar la curiositat dels bdebarnautes. Per cert, un any volia comprar un d’aquests famosos galls en una fira que hi fan pels volts de Nadal, però com que me’l feien triar a mi, ho vaig deixa córrer en ser incapaç de condemnar a mort cap dels bonics animals que se m’oferien.

Pere Castaño - 05/09/2005 16:50


Hola, l'enganxina que porta aquest taxi de Barcelona, en la qual surt el pollastre, es el pollastre de la pota blava, es una raça caracteristica que crien al Prat de Llobregat, inclús es fan fires agricoles, hi podeu trobar mes informació a la página web : www.pollastredelprat.org

Marta - 28/09/2008 09:57
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010