Portada » Horta-Guinardó

Un Sant Jordi diferent

LLOC: Plaça del Guinardó (Horta-Guinardó)
DATA: Diumenge, 23 d'abril de 2006
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Avui he entrat en contacte amb una manera alternativa de viure la Festa del Llibre... si puc estar plenament d’acord amb que cal promoure i estimular la lectura, en canvi em produeix una certa desconfiança una part del muntatge comercial que endeguem per a la Diada d’avui, en poques paraules: No caldria esmerçar un esforç permanent per tal que la lletra impresa obtingués més audiència? No seria lògic desgravar de càrregues i impostos un vehicle de cultura? Per què es permet que hagin de plegar llibreries tradicionals i acreditades, incapaces de pagar altíssims lloguers o resistir la pressió de les grans superfícies de venda? Fa l’escola tot el que hauria de fer per tal de crear afecció?

Bé, potser aquestes qüestions les coneixen a bastament els entusiastes del “bookcrossing” i per això fan una guerra pel seu compte que només aspira a difondre i atiar l’hàbit lector. Com bé sabeu es dediquen a “alliberar” llibres de la immobilitat i d’aquell son improductiu que pateixen als prestatges un cop llegits; així, els entusiastes divulgadors es dediquen a fer circular els llibres sense cap cost afegit, senzillament el lliuren a qui els pugui interessar.

De fet hi ha una mecànica en el procés que fa força rica la experiència i evita la sensació d’abandonament que podria produir una donació impersonal, per que si entreu de ple en el joc podeu arribar a obtenir pistes de la trajectòria que segueix el llibre “lliurat”... i pot ser apassionant. Jo n’havia sentit a parlar –en bona part a Bdebarna- i he anat a ficar el nas a la paradeta muntada aquest Sant Jordi per els militants del barri, a la plaça del Guinardó (l’anunci de l’acció també l’havia vist aquí) i naturalment l’experiència ha resultat positiva, he obtingut uns volums d’indubtable interès i alguna conversa gratificant. També he conegut un cas d’autèntic altruisme, ja que la llibreria que hi ha a la plaça (CAT Guinardó) i que ha de finançar-se amb la venda dels llibres -com és lògic i natural- resulta que dedica un espai a aquesta amistosa modalitat de difusió cultural. No em direu que no té mèrit!

Em penso que només em resta divulgar, l’adreça web on podeu trobar els detalls de funcionament del “bookcrossing” que jo encara ignoro: www.bookcrossing-spain.com/phpBB2/viewforum.php?f=8

Animeu-vos!

8 comentaris


Gràcies Pere, per l'article. I per haver vingut de tan lluny!
Espero que "ens" facis servir!

guinarda - 24/04/2006 22:20


oh! pere! el Cat Guinardó!
el ferran, el pere, l'aran! aquí hi compro llibres jo i hi vinc a esmorzar alguns matins!
quina il·lusió veure-ho per sorpresa!

apa!

Pau Vodaixa-Estanislau Verdet <pauvallve@gmail.com> - 25/04/2006 00:07


Aquest és el segon any que muntem la paradeta de Boocrossing i estem molt contents de celebrar sant Jordi així, la veritat és que si no hagués estat pel Ferran de Cat-Guinardó segurament no hauria sorgit la idea. Hem de dirdoncs que cal tenir "coratge" per seguir amb nosaltres una iniciativa com aquesta tot i gestionar una llibreria. Gràcies company!!!

núria hostau <nhostau@guinarda.com> - 25/04/2006 17:05


Es veritat que veu portar al darrer brigadista gal·les viu? quin llibre va signar? d'on va sortir la idea?

Nuit - 25/04/2006 19:13


Em penso que jo el vaig veure, i ho vaig comentar. Li costava anar dret i és d'admirar la seva enteresa i col•laboració. Mai no haurem fet prou per la gent que va lluitar contra el feixisme... És dolorós que alguns encara el justifiquin i vulguin ressuscitar-lo.

Pere - 25/04/2006 20:04


Sí que va venir. Es diu Alun Menai Williams i té 91 o 92 anys!
No és per autobombo, però al meu web hi ha un munt de fotos d'ell:
( www.guinarda.com ) signant el llibre "I vaig tornar a creuar l’Ebre", que és curiós però està editat al país de Gal·les i va organitzar l’esdeveniment, si no vaig errat, l'associació d'amics d'aquest país, que va muntar la paradeta a la plaça. El que porta americana fosca i camisa blava és en Ian, que va estar-hi tot el dia.....

guinarda - 25/04/2006 20:21


Ep! Això què és? Que jo surto a la foto!

intratable - 25/04/2006 20:36


No et sàpiga greu "intratable", que tots fan molt de goig!

Set-ciències - 25/04/2006 21:01
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010