Portada » Gràcia

Atraccions Caspolino

LLOC: Plaça de Gal·la Placídia (Gràcia)
DATA: Dilluns, 6 de març de 2006
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Fa unes setmanes s’ha acomplert un aniversari que ha passat desapercebut per a la gran majoria dels barcelonins –tal i com era d’esperar- potser per menor però no pas insignificant, ja que evidencia com la ciutat es va fent inhòspita i dura. Em sap greu fer la crònica d’una altra desaparició que afecta principalment als infants, i és que el dia 6 de febrer de 2005 a la vila de Gràcia li van llevar un dels encants que tenia i que molta canalla haurà trobat a faltar, i encara sort que els menuts tenen la ment oberta i receptiva, això segurament farà que altres interessos se superposin als records recents i creïn noves afeccions. Potser seran els pares i avis qui més recordaran amb nostàlgia les Atraccions Caspolino. Eren fins aleshores a la plaça de Gal•la Placídia, tancant l’extrem de dalt, i tenien la singularitat de ser úniques a Barcelona com a instal•lació urbana permanent d’aquelles atraccions de fira que tan aprecien els infants: uns autos de xoc, els cavallets, futbolins, etc., diversions actives que algunes permetien la participació de la gent gran, o bé compartir-les amb altres nens i nenes. A més, oferien l’avantatge d’estar a cobert de manera que se’n podien gaudir fins en dies rúfols, d’aquells que no surts de casa per que plovent, on vols anar?... doncs el Caspolino t’oferia la mena de diversió de la fira popular però sota taulat! Ja podia fer mal temps, que si la mainada es posava inaguantable a casa tenies un lloc on deixar que s’esbravessin.

A mi sempre m’havia intrigat el nom de la fira, el trobava pintoresc i em feia imaginar algun personatge de conte o dibuixos animats (suposo que influenciat per noms com ara “Pulgarcito” o el “Cocoliso” de les pel•lícules de Popeye) però en revisar les dades que s’han publicat sobre aquest racó de món n’he sabut el significat, que a la vegada informa sobre els origen de la família que l’ha regentat durant tres generacions: és el gentilici dels naturals de Casp -la vila aragonesa on el 1412 es va signar el cèlebre Compromís que marcaria el declivi de la sobirania catalana- d’on la senyora Anunciación Barrachina va venir a Barcelona fa més de vuitanta anys. Va muntar uns modestos cavallets i gronxadors enmig de la plaça i més endavant compraria els quatre-cents metres quadrats de solar de la cantonada, on va instal•lar el parc que hem conegut. La negativa dels fills de l’actual propietària (néta d’Anunciación) a continuar el negoci ha determinat la clausura del mateix, més encara quan ella ja ha complert uns vuitanta-sis anys que legitimen el merescut descans, encara que segons hauria manifestat el més determinant va ser la mort del seu marit. Sens dubte han estat una nissaga de ferma vocació firaire, fins ara.

Era un lloc únic, ja que a l’antic Apolo del Paral•lel –que avui sobreviu com a sala de ball i cinema especialitzat- encara que hi havia hagut atraccions fins a les darreries dels anys setanta i també dins de un local tancat, eren adreçades a un públic més gran, fins i tot adult. D’aquestes ja n’hem fet la crònica sentimental en alguna altra història publicada aquí mateix, inevitablement –i lamentablement- en to de rèquiem. Anem limitant cada cop més el nostre lleure i el dels nostres fills als mitjans electrònics i solitaris, sense contacte humà, vídeo consoles, jocs d’ordinador i televisió ocupen més i més el temps d’oci... i no ho sé si anem prou bé!

8 comentaris


No seria el febrer del 2004? Ho dic per que justament en aquella época treballava just al costat i vaig seguir tot el procés (fins i tot vaig voler fer-li una darrera fotografia abans que tanquessin i no vaig estar a temps).

Nuit - 07/03/2006 18:26


Sis de febrer de dos mil cinc (Santa Dorotea) la lluna en fase nova; la foto està feta a un quart de set de la tarda... i aquell va ser el darrer dia que van funcionar, era un diumenge. Per què n'estic tant segur? Doncs per que les màquines digitals registren algunes d’aquestes dades junt amb la imatge presa.

Nuit, em preocupes, tens un buit d'un any sencer a la teva vida, a veure si et van abduir uns extraterrestres i te l'has passat a Andròmeda o deambulant per l’hiperespai. O potser sigui tot més senzill i et vas oblidar de comprar el recanvi de l’agenda?

Ah! i també tinc un retall de diari que ho certifica.

Pere - 07/03/2006 19:23


No, no, si no dubto de tu... el que passa és que al 2004 imagino que es va dir que es tancaria... per que segur que alguna cosa va passar mentre jo treballava al davant (al 2005 estava en un altra empresa)

Nuit - 07/03/2006 20:11


Pere, crec que estas molt ben documentat i et felicito. Tinc un dubte. Soc fill del Raval i recordo que en el carrer Abat Zafont cantonada al carrer de les Tapies, en els anys 50 a 70 hi havia unes petites atraccions, no comparables a les Atraccions Apolo del seu devant. Sempre he cregut que es deien Caspolino.... 

¿¿tenien un altre nom ??

Una forta abraçada,

francesc - 27/01/2009 20:16


francesc:  mira en la historia autogruta, para.le -apolo, allí podrás leer varias intervenciones que hablamos de estos caballitos de delante del autogruta, en plano tambien está en  para.lel -nou de la rambla, creo lo localizarás.merce leontpodio

merce leontopodio - 27/01/2009 21:12


Em sap greu, d'aquestes no en se res... i prou que vaig freqüentar les properes de l'APOLO (pots buscar aquí mateix alguna història que s'hi refereix, amb força comentaris, per cert). Si en puc obtenir informació, ja la publicaré -o bé em facilites el teu correu i t'ho faig arribar-, sí que puc dir que més d'un membre d'aquesta família es va dedicar a la fira, pot ben bé ser que coexistissin dos recintes amb el mateix nom.

Pere - 27/01/2009 21:12


poner en el recuadro de cercar de la derecha de bdbarna- xavier pérez- es el que inció el autogruta-lloc av.paral.lel (ciutat vella)-data dilluns 27/08/07 autor xavier pérez.tambien clicar el año 2007, pues es el año que corresponde.mercé leontopodio

merce leontopodio - 28/01/2009 16:03


Merce leontopodio ,he seguido sus indicaciones. Muy bien- "xavier pérez- autogruta-lloc av.paral.lel (ciutat vella)27/08/07 " al recuadro .Cliclar 2007 .Lo he probado y salen las historias de ese año.

De pequeña , mi hermana Mª Carmen, me llevaba a los caballitos por las fiestas de San Froilan ( Lugo) .Me ponía una manzana en la mano y a dar vueltas comiendo. Me reía mucho, pue ella se ponía a mi lado para sujetarme , pero de vez en vez , me hacía cosquillas en la cintura y piernas a la vez que me propinaba besos cariñosos. Mi hermana era un sol , muy buena , cariñosa , guapa, fina, educada, en fín era querida por muchas personas .Hasta las monjas del colegio la tenía cariño. Ella no estaba en el mismo colegio que yo, su colegio era  una residencia para señoritas que ellas mismas se costeaban . El carrusel de los caballitos , se parecía mucho a esta foto que hay arriba de la página. Un saludo

Maruxela

MARUXELA - 28/01/2009 22:35
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010