Portada » Gràcia

estimar els grafittis amb art

LLOC: Avda. Hospital Militar (Gràcia)
DATA: Divendres, 23 de setembre de 2005
AUTOR: Salvador

Els grafittis artistics són una manifestació i tendència artística que segur tothom agrada pel seu art i per la comunicació real del dia a dia dins de l'art popular. Moltes de les seves obres ara ja fa més de 20 anys, els grafiters han evolucionat molt, el seu art arriba a travessar fronteres nacionals. El barri del Coll, el Carmel han estat pioners a Barcelona. Els altres han anat a remolc, ara, hi han nous grafitters més moderns i amb estudis el que fa que els grafittis peerdin força. El grafitter ha estudiat de forma autodidacta i acostuma a ser un artista del caos, els que no tenen diners, els que no han pogut anar a Belles Arts, aquest són els artistes que han donat nom a aquesta tendencia. Des de fora de les nostres fronteres fa anys que venien els francesos i altres a veure com es pintava a Barcelona, als nostres barris un art que no s'ensenya a les universitats de Belles Arts. Vull manifestar que estic d'acord amb aquest art del segle XX- XXI, quer amb les connotacions artisitco-comunicatives seran en un futur immediat un art , una tendencia malgrat s'hagi d'anar a veure'l a les periferies o als arravals, on existeix la vida de carrer.
Demano als politics una reglamentació perquè els artistes urbans puguin manifestar-se amb llibertat, demano a l'ajuntament de Barcelona que sigui respectuós amb els artistes que moltes vegades ajuden a embellir un carrer i alguns racons de ciutat.
Al mateix temps també demano que es persegueixi als ecriptors ( mal coneguts com grafitters) que embruten parets, cases, cotxes, camions i fan malbé les façanes de cases recent pintades, a més a més aquests escriptos marquen el territori com fan els animals amb el seu orí, la signatura dels "escriptors" és un repte per marcar el territori, i no tenen consideració en pintar on vulguin. Demano que es reflexioni sobre aquestes diferencies que sópn molt importants i tractar a tohom igual seria una injusticia.

7 comentaris


del tot d'acord amb tu, Salvador, i si algunes d'aquestes pintades es poguessin protegir i fer-les durar una mica més, també m'hi apuntaria. En recordo una, llarguissima, a una tapia abans d'arribar al parc Güell, que era genial. Els "marcadors de territori" la van fer malbé.
i un altra al torrent de l'olla.
I la teva fot d'on és?

guinarda <guinarda(arroba)guinarda.com> - 23/09/2005 23:08


Celebro que pensem igual.La foto está a l'avinguda de l'Hospital Militar al començament, anant cap al Tibidabo a mà esquerra una tàpia de 200 m. tota ella està pintada i tots els grafittis valen la pena. Existeix una de semblant a Horta a les parets de l'Escola Sagrada Familia. c/ Llobregos entre Psg. Maragall i Rambla Carmel. Quan pugui els fotografiaré. Salutacions.-

salvador barrau <barrau_yvado@hotmail.com> - 24/09/2005 04:36


Jo ja fa temps que fotografio tots el que puc -sempre que tinguin les condicions mínimes de qualitat gràfica- i ara ja dec tenir algun centenar d'imatges, algunes impressionants. Si més no les conservaré per a mi, encara que això està una mica en contradicció amb la voluntat de creació adreçada al públic sense discriminació. És clar que els creadors ja saben d’entrada que la seva obra neix condemnada a la desaparició, però sap greu. Sé que s’ha editat un llibre amb un recull de grafits força extens i segurament ben documentat, però com tota publicació gràfica imagino que tindrà un preu elevat, que incideix en el que deia: selecciona ela receptors i a més ho fa establint un nivell econòmic, novament traeix l’esperit dels autors i la seva vocació popular.
Potser s’hauria de crear un arxiu obert a partir de fotografies i posar-lo a disposició de tothom, jo ofereixo des d’ara mateix la meva col•laboració. Tinc imatges de Terrassa, Sabadell, Sant Quirze, El Masnou, L’Hospitalet, Badalona, Sant Adrià, gairebé tots els barris de Barcelona...

Pere Castaño <peretcs@menta.net> - 24/09/2005 10:06


Pere, sense preses i sdense perdre el ritme potser seria interessant poder fer un recull i deixar un document a la Biblioteca de Gracia que el novembre s'inaugurarà. Per a poder fer això des de l'AV.Coll-Vallcarca podriem iniciar un projecte que contemplés aquest arxiu, evidentment intentarem que els materials grafics i de divulgació els pagui l'ajuntament. També podriem fer una crida de tots els que estimem els grafittis i fer-ne un punt de trobada. Ho aniré madurant. Gracies per ontestar amb el teu suport.

salvador barrau <barrau_yvado@hotmail.com> - 24/09/2005 11:42


Hola de nou, com que aquest tema ja l'havia tocat en una anterior col•laboració penso que et pot agradar veure-ho, si vas amb el cercador a la història "Art de carrer" veuràs un dels aspectes que m'agrada reflectir en les meves fotos: es tracta de la incorporació de l'element humà, així moltes vegades miro de que apareguin persones, és clar que això m'exposa a que algú se senti violentat en veure que el retrato, però crec que son referències que complementen adequadament aquest art "de carrer" que cada cop em sembla més digne de consideració i permanència.

Pere, altra vegada - 24/09/2005 16:55


Ei gent, per si encara sou per aquí... sóc membre del Consell de Joventut d'Horta-Guinardó i actualment estem fent un projecte juntament amb molts dels "grafitters" del districte perquè es permeti pintar a parets "emblemàtiques" d'aquest districte. Un dels punts del projecte és basa en recollir fotos de murals pintats per mostrar-les a l'ajuntament del districte. Si teniu fotos de grafits d'aquest districte us agrairia que me les enviéssiu per email o si voleu participar en el projecte, aneu al fòrum a www.cjd7.org (enllaços d'interès). Gràcies!!!

Guillem <guillem@guillem.com.es> - 02/04/2006 12:50


Hola company, estic d'acord en que es reservin parets per a pintar, caldria fer-ho amb permisos municipals i del propietari del mur. Els escriptors són ls que s'haurien de castigar. Al passeig Mare de Deu del Coll/ Santuaris/ Batet hi uns murs que es van pintar seguint els requisits que indico i fins avui els han respectat.es van fer al 1992, crec que val la pena preservar aquest art urbà, ja que tenim un precedent al Coll.

salvador barrau <barrau_yvado@hotmail.com> - 02/04/2006 22:04
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010