Portada » Sants-Montjuïc

'La bellesa'

LLOC: Plaça del Dante (Sants-Montjuïc)
DATA: Dimecres, 29 de març de 2006
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

És el títol de l’escultura i aquesta fotografia la publico per que m’agrada; m’agrada la serenor que desprèn el racó de paisatge, el gest indolent i delicat de la noia, el geni del escultor, l’atmosfera de la plaça que l’emmarca... em va impressionar i vaig fer unes quantes fotos, aquesta la prefereixo pel contrast entre el blanc del marbre i els arbusts retallats; em fascina que la intervenció de la mà humana pugui expressar tants sentiments a través dels materials que la natura li brinda: en aquest cas mineral i vegetals, dos elements que essent un viu i l’altre inanimat semblen dialogar amb secreta complicitat.

L’autor, Josep Llimona (Barcelona, 1864 – 1934), és considerat per molts el més gran escultor del modernisme. Si per més gran acceptéssim el més sensible hi estaria totalment d’acord. Però també cal reconèixer-li ofici, el ritme que imprimeix a la pedra, i una immensa capacitat de plasmació d’emocions, potser sí que és el més gran i sortosament la ciutat és beneficia d’un bon nombre d’obres seves que irradien gràcia i eleven l’art català a una dimensió universal. En aquest cas és una obra en marbre que es va instal•lar l’any 1925 al bell mig d’un estany a la plaça del Dant, a Montjuïc.

Per tot això m’ha semblat que havia d’oferir aquesta imatge a tots els que visiten el “nostre” web.

2 comentaris


Aquesta història m'ha portat a la memòria una obra de Josep Llimona, monumental obra, que sempre m'ha intrigat: el monument al Doctor Robert.
Tinc entés que aquest estava situat a la plaça Universitat i que durant els primers anys del franquisme va ser desmontat i desat en un magatzem municipal. La versió que jo he escoltat,la causa per la que va ser desmontat és que es deia que pesava masa i podría enfonsar la llosa del metro. Aquí hi ha quelcom que no quadra, ja que el metro portava construit, com a poc , uns 7 o 8 anys.
Jo em penso que el marcat caràcter catalanista del doctor Bartomeu Robert(1842-1902) i el fet de que com alcalde de Barcelona(1899-1900), colaborés i defensés la Lliga, fou raò suficient perquè el règim,tan donat a fer desaparèixer tot signe català, decidís "amagar-lo". Si algú de vosaltres té una altra versió us agrairia la donéssiu.
Voldría esmentar altres obres de Josep Llimona que em sembla que també són molt boniques i populars:Ramón Berenguer, el Gran(plaça del mateix nom); Desconsol(Parc de la Ciutadella); Sant Jordi( plaça del mateix nom)i (escala de l'Ajuntament) i em sembla recordar que alguns dels relleus del monument a Colom tembé són d'ell.

Enric - 12/04/2006 20:20


enric : el almacen municipal que dices era bastante grande, dentro se encontraba el monument del dr. robert, por piezas,  tambien había un solar que por la noche iban los barrenderos a dejar sus pequeños carritos de recogida hasta el día siguiente, tambien había un cuartelilllo ,esquina a pujadas, que hacian pasar la noches a personas que detenian, no sé el porque? a  lo mejor era por la proximidad de los juzgados, no sé?, donde estaba el gran almacen ahora hay un campo de deporte de asfalto, delante hicieron un edificio calle llul y otro en wellington nº 52- de 126 viviendas , se entregaron las llaves de estos  pisos en el año 1973,  se conserva la placa en el vestibulo del interior de la entrada principal de wellington del día de la entrega, este edificio es de gran magnitud y altura y se puede ver desde varios puntos de barcelona, desde la plaza san jaime, mirando hacía el parque ciudadela ya se ve, en los turones o castillo tambien se ve el edificio y una zona bastante grande de color verde  que pertenece al parque de la ciudadela y zoo, tambien esta el parlament y delante un pequeño lago, que se encuentra otra escultura de mujer,  de nombre desmayo o desconsol, tambien puede coincidir del mismo esculturor, antes dentro de los laterales del parlament se encontraba un museo con cuadros y tambien esculturas y algunas del sr. llimona, todas de gran belleza, ahora en la actualidad, no sé si han sido trasladadas a otro museo, me falla la memoría y hace tiempo no paseo por allí , justo delante se encontraba un cuartelillo de bomberos, una escuela y la capilla castrense. un saludo.mercé leontopodio

merce leontopodio - 23/02/2009 13:34
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010