Portada » Sants-Montjuïc

Calendari

LLOC: Plaça d'Espanya (Sants-Montjuïc)
DATA: Divendres, 7 d'abril de 2006
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

La foto que il·lustra el meu comentari mostra el recinte de la Fira de Mostres en construcció, encara hi manquen elements prou significatius com ara les dues torres venecianes que avui emmarquen l’avinguda central i també destaca l’absència de la monumental font de la plaça d’Espanya. Al fons s’hi veu el Palau Nacional a mig edificar i gairebé imperceptibles a causa del dilatat camp focal de la fotografia, podem veure com al pla on hi ha la font lluminosa d’en Buïgas s’alcen les grans columnes amb que Puig i Cadafalch va simbolitzar les quatre barres de l’escut català.

Aquest tema (les Quatre Columnes) és recurrent i cada cop més sovint se senten veus demanant-ne la restitució, va ser el dictador Primo de Rivera qui les va fer aterrar, precisament pel seu significat identitari nacional... i ja fora hora de que la nova democràcia fes justícia recuperant-les. També a Bdebarna hem debatut aquest fet i penso que no hauríem d’afluixar en la seva reivindicació.

Però això no és el que m’ha mogut a escriure, sinó el suport de la fotografia mateixa que ve firmada per un mestre del fotoperiodisme, Pérez de Rozas i duu al peu una breu descripció: Plaça d’Espanya 1927. (Obres Expo. 1929). Aquesta imatge és la portada d’un calendari d’enguany i dóna pas a d’altres sis paisatges urbans, com ara la Gran Via amb el Coliseum en primer terme; la Plaça Nova; la Plaça de Sant Jaume amb el Palau de la Generalitat en primer pla; el Port, centrat per la Torre de Jaume I; el Passeig de Colom, mostrant edificis desapareguts en la seva totalitat i la Via Laietana, on el text al peu destaca en majúscules LA CAIXA.

Les fotos son d’excel·lent qualitat i gran format (30 x 40 cm.) i tots els textos indicadors estan en català (també els dies i mesos de l’any), però el que m’ha cridat més l’atenció -i faig avinent a tothom- és que aquest almanac procedeix d’una empresa que es diu Forjas Estilo Español S.A., dedicada a la fabricació de “alumbrado público clásico” i “mobiliario urbano”, amb domicili a Arganda del Rey, Madrid. Curiosament, la impremta que signa aquesta nostàlgica edició d’imatges barcelonines és francesa (Lavigne) i en el darrer full, a peu de pàgina, hi figura “Printed in France”.

Ja ho veieu: tot un còctel de llengües i nacions conjuminades en un homenatge a la nostra ciutat. No em direu que no mereix gratitud el gest d’amistat del fabricant madrileny, enmig del desolador panorama d’insídies i rancúnies exacerbades per la caverna espanyolista, casposa i uniformista. Ara mateix, si m’hagués de comprar una dotzena de fanals i bancs d’estil clàssic, potser em decantaria pels que fabriquen a Arganda.

Cap comentari
 
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010