Portada » Sants-Montjuïc

Les quatre barres de Puig i Cadafalch

LLOC: Plaça de Carles Buigas (Sants-Montjuïc)
DATA: Dimarts, 14 de juny de 2005
AUTOR: Talp

Huertas Claveria ens ho relata així: L'arquitecte modernista Puig i Cadafalch dirigia les obres de l'exposició de Montjuïc i va decidir aixecar quatre columnes de grans dimensions que simbolitazaven les quatre barres catalanes, tot i que mai ho va explicitar. Donaven a la plaça de l'actual Font Màgica i es van construir al 1919. Nou anys més tard, poc abans de la inauguració de l'exposició universal, van ser enderrocades per ordre del dictador anticatalanista Primo de Rivera.

Han passat els anys, ja és hora de recuperar aquest monument que representa les quatre barres de sang de la nostra nació per sobre de l'autoritat de qualsevol estat

16 comentaris


Just avui han dit que pretenen recuperar el monument, i que segurament serà a la Ciutadella, encara que no és del tot segur.

Talp - 27/06/2005 13:03


Això publica avui el Diari de Barcelona (http://www.diaridebarcelona.com/

BCN vol recuperar el monument de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch

Els cinc grups parlamentaris catalans impulsaran una proposició no de llei per "recuperar la memòria històrica" del monument de les Quatre Columnes, de l'arquitecte modernista Puig i Cadafalch. El 1928, el dictador Primo de Rivera va ordenar enderrocar l'obra, que es va instal·lar el 1919 en el vessant de la muntanya de Montjuïc, per "esborrar qualsevol rastre d'identitat catalana de l'Exposició Universal", segons s'apunta en l'exposició de motius de la proposició.

Pere Castaño <peretcs@menta.net> - 28/06/2005 10:11


Hi estic totalment d'acord.
Els que podem gaudir de la democràcia tenim el deure de restablir la memòria històrica en llibertat, començant per les fosses comuns i acabant amb els monuments i les formes d'expressió artístiques ofegades per l'analfabetisme conservador.
El poble al carrer!!!

Evelyn - 21/07/2005 10:20


Cuando vamos a olvidar las bestialidades que se llevaron a cabo durante las dictaduras y la república?. Unos y otros no se quedaron atrás a la hora de destruir familias y momumentos.
Cuándo vamos a aprender que demócratas no sólo son los que piensan y actúan como nosotros?
Da la sensación que únicamente Cataluña y Euskadi fueron las únicas que lucharon contra los fascistas.
Por cierto, la guerra entre españoles empezó cuando el pueblo se echó a la calle, víctima de los gobernantes que se valieron del analfabetismos que imperaba en toda España.
Por favor, vamos a ser sensatos y no nos embelesemos con los políticos y sus discursos fáciles y fanáticos, ya que ellos generalmente se salvan de estas contiendas.
Por favor,si hay que recuperar la memoria histórica, que se recupere, pero con el máximo respeto mutuo y sin salir a la calle, y seguro que no volverán semejantes desmanes.
Y aunque seguro que alguien se sentirá ofendido: UN VIVA POR TODAS LAS COMUNIDADES DE ESPAÑA.

Carlos CN - 21/07/2005 12:19


L'amic Carlos sembla ignorar que l'any mil nou-cents trenta sis a l'Estat espanyol hi havia una República legalment constituïda -votada pel poble i per tant plenament democràtica- i que van ser uns militars feixistes els que van alçar-se en armes contra l’ordre establert, i ho va fer per defensar i enfortir privilegis que reclamaven certes classes socials, nostàlgiques d’unes estructures de poder arbitràries i caduques, també obvia que l’analfabetisme del poble era una expressió més de la submissió a un sistema social oligàrquic i a un ensenyament força influenciat per religiosos, fets que havien portat el país a un endarreriment secular que els plans socials i d’educació republicans es proposaven pal•liar. Els qui van encendre una guerra il•legal -i per tant responsables primers de TOTS els desastres que se’n derivaren, comesos en qualsevol lloc i bàndol- van ser els qui dirigien o abonaven la insurrecció. I han estat els guanyadors d’aquella guerra fratricida els que es van dedicar a reprimir qualsevol signe d’identitat que no se supedités a la idea de la Espanya obscurantista i retrògrada que van imposar de nou sense miraments; aquesta repressió va durar quaranta anys per a vergonya de tots nosaltres. Van ser perseguits i anihilats mestres, metges, científics, intel•lectuals, literats, sindicalistes, polítics, esportistes i tota mena de gent que només havien defensat la DEMOCRÀCIA contra una agressió criminal. Molts d’ells, en haver-se d’exiliar, van ser capdavanters en les seves especialitats a universitats i àmbits professionals de tot el món lliure, on han estat honorats sense reserves, mentre aquí eren proscrits.

Que avui reclamem restituir l’honor dels perseguits i la identitat de les nacions històriques és un deure de coherència i respecte per les víctimes. Si es pot percebre una especial intensitat reivindicativa a Euskadi i Catalunya, és per que la persecució i la voluntat d’anorrear ambdós països va ser molt més intensa i sistemàtica pel fet de tenir signes culturals propis, com la llengua i unes tradicions força diferenciades.

Per acabar: comparteixo el “VISCA” que Carlos dedica a totes les comunitats, però des de la premissa i la exigència que s’han de restituir els drets i el respecte i tot sota una justícia estricta. I entre altres coses, començar a pensar seriosament en la tercera República.

Pere Castaño <peretcs@menta.net> - 21/07/2005 13:01


Las cuatro columnas de Puig i Cadafalsc median 21metros de alto x 6 metros de diametro, estaban pensabas para ser coronadas cada una de ellas por unas estatuas doradas representando doferentes virtudes. No las tiró abajo Miguel Primo de Rivera, sino que fue el mismo pueblo que las destruyó en una revuelta porque estaban cabreados porque el ayuntamiento se gastaba el dinero del horfanato municipal en este tipo de obras de simboligia nacinalista.

emilio <emilio1980@eresmas.com> - 13/08/2005 10:57


A la llegada del General Franco a la jefatura del Estado muy correctamente se le retiró el titulo de arquitecto a Puig i Cadafalch.

emilio <emilio1980@eresmas.com> - 13/08/2005 11:05


Si em punxen, no em treuen sang! ¿Com pot dir l'inefable Emilio que l'assasí, insurrecte i botxí de la democràcia, Franco, va retirar "muy correctamente" el títol d'arquitecte a un dels millors arquitectes del país?

Peret - 13/09/2005 17:52


El senyor Emilio deu haver sofert un deliri, qui sap si provocat per la xafogor o per una indigestió de “nazionalismo” espanyol. Les columnes d’en Puig i Cadafalch van ser dinamitades per ordre del dictador Primo de Rivera el 1928, ja que no podia permetre que els visitants de l’Exposició del 29 es topessin d’entrada amb un símbol català inequívoc. Pretendre que va ser una revolta popular contra la corporació municipal i la identitat catalana és un despropòsit gairebé tan gran com atribuir a l’altre nefast dictador, Franco, la vergonya d’haver desposseït Puig i Cadafalch de la titulació professional; primer per que va ser el mateix Primo de Rivera qui el va destituir del càrrec de President de la Mancomunitat i segon, per que això passava l’any 1924, mentre que l’altre dictador no es va alçar contra la legalitat democràtica vigent fins el 1936. Entesos?

Pere Castaño - 13/09/2005 20:43


Entesos. :)

Pel comportament exhibit en aluns dels punts en aquesta web, jo diria que el que es fa dir "Emilio" és un clar exemple del que en internet es coneix com a "troll". Lo millor sol ser no fer-ne cas i acaben fotent el camp.

Mi K - 14/09/2005 00:45


En el ple municipal d'avui -divendres 27 de gener de 2006- el consistori barceloní ha aprovat una declaració institucional abonant la recuperació del monument que la Generalitat va votar per unanimitat el passat any. Tothom ha coincidit en la observació que el més desitjable fora que s’erigís de nou en un lloc molt proper al primitiu i també s’ha destacat la importància que si aquest emplaçament ha de situar-se en altre indret tingui la representativitat nacional que demana la càrrega simbòlica i la magnitud cívica del seu autor.

Pere Castaño - 27/01/2006 16:09


Per a informar-se  bé del tema recomano la lectura del libre "Les quatre columnes catalanes"

http://vernaclistes.blogspot.com/2007/07/les-4-columnes-catalanes.html

 

En aquest llibre s'expliquen el fets, i el significat universal del 4 pals catalans en relació a la cultura  hel·lènica i la tetraktis de Pitágores

ramon <jordi_1049@hotmail.com> - 14/04/2009 08:30


Trobo molt interessant aquest informació. Gràcies

maruxela - 14/04/2009 16:27


Una nova imatge de les columnes de Puig i Cadafalch, que ens arriba gràcies a la Ció. El monument es pot veure al fons de la fotografia, amb una plaça d'Espanya sense urbanitzar en primer pla. Algú sap de quina data pot ser?

http://www.flickr.com/photos/bdebarna/4132533731/

 

bdebarna <info@bdebarna.net> - 25/11/2009 10:10


Una nova imatge de les nostres estimades columnes de Puig i Cadafalch, gentilesa de la Ció.  Per veure-la, només heu de clicar aquest enllaç: http://www.flickr.com/photos/bdebarna/4542713459/

bdebarna <info@bdebarna.net> - 22/04/2010 15:15


I encara una nova imatge, de part de la Ció. En aquest enllaç hi trobareu també l'àlbum que hem creat amb diverses fotografies antigues de les 4 columnes: http://www.flickr.com/photos/bdebarna/4559690669/

bdebarna <info@bdebarna.net> - 28/04/2010 12:04
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010