Portada » Sants-Montjuïc

Tres pics i repicó

LLOC: Finlandia (Sants-Montjuïc)
DATA: Dimarts, 25 d'abril de 2006
AUTOR: Enric

Tot els dies són bons per passejar però el de Sant Jordi té un no sé que especial,i més si cau en diumenge.Després de complir amb la tradició de la rosa i el llibre, la meva santa i jo, anàrem a recórrer alguns carrers del barri pels que feia temps no hi passàvem a veure quina troballa descobriem, i mira per on aquesta porta amb picador ens va portar a recordar els temps de festeig ja que a casa d'ella, al carrer dels Metges, estava en ús.Tres pics i repicó i apa, el nen cap amunt.Malauradament el picador,i la casa,han desaparegut gràcies a l'especulació del nostre Ajuntament, avui hi ha el que els veïns anomenen Forat de la Vergonya.No us en reieu si us dic que vàrem repassar tot el codi que s'emprava per poder accedir a que t'obresin la porta.
Tots aquells que avui tingueu menys de 25 anys potser no haureu conegut aquesta rudimentària però pràctica manera d'obrir la porta d'entrada de las casas desde el replà on era el pis al qual es volia accedir.Aquest precursor del porter automàtic consistia en una corda que baixava pel forat de l'escala guiada per unes politges i que al final de la mateixa hi havia lligada una balda que era la que tancava o obria la porta, al tirar de la corda la balda s'aixecava i permetia obrir la porta.
La manera de comunicar el visitant al pis on volia anar consistia en donar,amb el picador,tants pics com l'alçada on era el pis on desitjava anar si era la porta primera i, si era la segona porta,hi afegia un repicó.Aquesta mena de sistema de Morse era comú per totes les cases que en disposaven.Segurament avui el sistema o no funcionaria o caldria modificar-lo ja que pocs són els edificis que només tinguin una o dues portes per replà.
Com podeu imaginar el manteniment era força econòmic i els talls de llum no l'afectaven.
Ah! m'oblidava per trucar a l'entresol calia fer un repicó per la primera porta i dos repicons per la segona.

9 comentaris


Vés per on m'has decobert d'on venia, això dels pics i repicó! Gràcies!!

Lo - 28/04/2006 16:23


No hi ha perquè,Lo. Jo també m'assabento de moltes coses amb algunes de les històries que escriviu tots el bdebarnautes.Aquest és l'encant d'aquesta pàgina i pertant és que caldrà felicitar-nos col.lectivament.

Enric - 28/04/2006 17:03


Tres pics i repicó corresponia al 3er 2ona actual i normalment l'ús d'aquest sistema s'emprava a escales de veïns que no tinguéssin portera,i potser no totes les escales el tenien el picador.
Per accedir, per exemple, al 2on 1ª feia fata fer dos pics.

Enric - 28/04/2006 17:26


Ostres! doncs al barri del meu avi (que es troba a badalona) també hi ha portes d'aquestes i ningú feia lo dels tres pics i repicó... què era cosa només de Barcelona?

Nuit - 28/04/2006 19:12


Ai, aquesta canalla!... El més probable, Nuit, és que no haguessis nascut encara quan s’emprava el sistema de percussió, per que aquest codi de trucada era generalitzat: allà on hi havia més d'un pis en alçada, amb els replans corresponents i més d'una porta per replà, només es podia indicar la casa on trucaves d'aquesta manera. L'Enric ho diu ben clar, i potser si costa d’imaginar és a causa de l'exotisme que representa per als que només heu conegut timbres elèctrics i porters automàtics d’obertura amb comandament electrònic.

I algú dirà: - Redéu! Quina pèrdua de temps aquests ximplets, parlant de la prehistòria tecnològica... Doncs no! Per que al pas que anem, i amb la crisi energètica, potser haurem de tornar a les pràctiques antigues... per no dir si enceten una altra guerra mundial (aquest cop serà nuclear) que ens devastarà el planeta i totes les instal•lacions electro-mecàniques quedaran fetes tapioca de la fina.

Peret - 28/04/2006 23:22


Ei! bdebarnautes, confio i espero que els que vàreu fer alguna excursioneta aquest pont hagueu tornat sans i estalvis.
Entenc molt bé que l'història pugui ser inversemblant però, com diu en Pere, això només questió d'edat.Tantes coses que es feien servir abans, siguin d'ús domèstic o industrial, han desaparegut o estan en desús!, que si, els que en tenim certa vivència, en féssim un llistat, potser no acabaríem. De totes maneres no estaria malament de vegada en quan recordar perqué servíen algunes coses. Que em dieu si us preguntés que són i perqué servíen una gúbia,un guilleume,un garlopí,una garlopa o una centenella?.Espero no tenir que fer.les servir per la raó que diu en Pere.

Enric - 02/05/2006 21:01


Més val que parlis amb el Bush...

Serafí - 02/05/2006 23:16


Ni somiar-ho!.Fa temps que vaig refusar el parlar amb idiotes incults.

Enric - 02/05/2006 23:48


Podeu estar trankils ara el responsable d'allo es segon alcalde de solsona, ja no us tocara mes els collons; ara el problema es que els toca alla.

david - 09/10/2008 11:30
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010