Portada » Sants-Montjuïc

Una bella història

LLOC: Sagunt (Sants-Montjuïc)
DATA: Divendres, 24 de febrer de 2006
AUTOR: Enric

Moltes vegades, la por a les coses desconegudes ens fa perdre l'oportunitat de gaudir de noves i gratificants experiències.
El meu amic Just mai no podia haver imaginat com canviaria la seva vida, i la de la seva esposa MªTeresa, per culpa del seu caràcter solidari.Arrel de la tancada,l'any 2001, a diferents esglésies de Barcelona, de grups d'immigrants desesperats per la manca de papers que els permetés legalitzar la seva situació, molta gent es va mobilitzar per tal d'ajudar a aquestes persones. El meu amic, ATS de profesió, totes les nits anava a visitar als tancats a l'església de Sant Medir(La Bordeta) i els donava, junt amb una metgesa també voluntària, l'assistència sanitària que necessitesin.Fins i tot en va acollir a casa seva a algún que necessitava una atenció més seguida i més seriosa.Un d'ells, en Joguinder, un noi de 20 anys hindú del Punjab i per tant de cultura i religió Sikh, o Sij,ja no va abandonar mai la llar dels meus amics; la comunió, malgrat la diferència de cultura i costums, ha estat impressionant, fins el punt que el tracte es el mateix que si fossin pares i fill.Uns han trobat el fill que mai no han pogut tenir i ell els pares que va perdre.
Aquest estiu van anar a l'India a casar en Joguinder amb la Raig i a revisar les obres de la casa que allí s'estan fent, en aquests moments estan esperant rebre la documentació per portar la noia a Barcelona.
Tornant a les pors del principi la foto mostra l'entrada del temple d'oració que el Sikh tenen al carrer de Sagunt i que com deia ,la gent quan, els veu tan barbuts i alts i amb aquests turbants tan espectaculars, no es pot imaginar que darrera d'ells hi ha una cultura i unes tradicions força interessants de les que potser tindriam que aprendre quelcom. Per exemple, el respecte a la gent gran i al valor de la familia.
Una curiositat és que tots els homes tenen de cognom Singh i les dones el cognom Kaur i els noms igual serveixen per a homes com per a dones.

12 comentaris


Un cas evident de predestinació: dient-se ell Just, i ella Teresa... per força havien de donar testimoni de bonhomia.

Set-ciències - 25/02/2006 18:57


Jo he assistit a la Gudwara una vegada, convidada per la meva amiga, que es Sikh, i puc dir que son gent molt acollidora i que en cap moment em vaig sentir incómoda i vaig gaudir molt de l'experiencia de compartir un dia de Gudwara i el langar amb ells.
Kaur vol dir lleona, segons m'han explicat, de la mateixa manera de Singh es lleó.

Suskiin - 26/02/2006 15:57


Ai,Ai!, amic Set-ciències, tu i el teu humor tant irònic. No el perdis mai, però, alguna vegada deixa d'agafar el rave per les fulles.

Enric - 26/02/2006 19:33


Amiga Suskiin, efectivament Singh vol dir lleó,però Kaur significa princesa.
El Langar que vol dir "cuina gratuïta del Gurú" és un costum que es regeix per la no discriminació, i encara que les dones seuen a un costat i els homes a l'altre, hi té cabuda tothom, el pobre seu al costat del ric,el noble al costat del plebeu i tothom menja el mateix sense privilegis ni discriminacions.
Tanmateix, al contrari del que passa a altres cultures i religions, els homes i les dones tenen els mateixos drets.
Tampoc, com passa a la resta de l'India, al Punjab no existeixen les castes.

Enric - 26/02/2006 22:55


L’amic Enric
sovint em renya
per que me’n ric
i no s’emprenya
que sap del cert
com cal l’humor
i anar despert
obrint el cor
copsant la gràcia
quan tot va bé
estovant desgràcia
quan s’esdevé
i potser burxant
si és que convé
algun bergant.
Jo me la bitllo
Pepito Grillo.

Set-ciències - 27/02/2006 10:33


Amic Enric, m'encanta poder parlar d'aquestes coses!
Jo també pensava que Kaur era princesa, perque segons la religió Sikh, els homes son lleons i les dones princeses, però la meva amiga em va dir que no, que Kaur es tradueix per lleona (de totes maneres, aquesta tarda ho confirmo, a veure que em diu).
El Langar es la costum de compartir el dinar plegats, a lo llarg de una catifa. Tot es vegetarià i acompanyat d'un deliciós té de llet. I, ben cert, gratuit i per tothom.
En quan a les discriminacions, malahuradament no es tan maco com sembla. Encara que la religió Sikh no reconeix les diferents castes, el problema d'aquestes està present. I també la desigualtat entre homes i dones, encara que no ho sembli. La meva amiga no es lliure de fer el que vulgui, per molt que tingui igualtat. Diguem que tot plegat -per no enrrollar-me massa- es un pel més complicadet del que tindria de ser. La meva amiga i jo em gaudit de llargues converses envers la seva religió.

Suskiin <sus-kiin@mixmail.com> - 28/02/2006 09:34


Tens raó Suskiin, res, enlloc, és tan maco com sembla,de totes maneres jo només volía fer palés que, moltes vegades, rebutgem el desconegut pel sol fet de ser-ho. No pretenia ni aprofundir ni filosofar massa, però no em negaràs que tot i no ser l'estadi social ideal, respecte a altres cultures i religions la diferència és notable. Millorable?, per suposat.
La teva amiga coneix el Gurdwara del carrer Sagunt?.

Enric - 28/02/2006 21:50


Set-ciències, amic, una pregunta sens cap mala intenció: on ficas bitllo, no volias dir guillo?.
Ah! i bergant com ho tinc que considerar: pillet, brétol, malcriat, bordegàs, murri, astut, viciós, indigne o sagaç ?.

Enric - 28/02/2006 22:15


Guillar? mai de la vida
admiro la gent lletraferida
jo et seguiré llegint
si continues escrivint
tan oportuns sinònims
i àdhuc els antònims
amb desimboltura
i florida parla madura.
Tu ets massa gran
per dir-te bergant
(gran de grandesa
que no pas de vellesa)
altres perdularis
son els destinataris
del meu improperi...
i no he perdut el senderi!

Set.-ciències - 28/02/2006 23:25


Enric, es clar que no podem aprofundir, només queria comentar que hi ha coses bones i dolentes, igual que a tot arreu (i que res es del color del somnis, encara que ja estaria bé, de vegades). Per cert, jo tinc molt d'interés en aquest tipus de coses: coneixer i compartir coses d'altres cultures i fins ara sempre han estat molt enriquidores les meves experiencies.
El Gudwara del c/ Sagunt no crec que la meva amiga hi hagi anat. Jo vaig anar-hi a Sta. Coloma, perque van celebrar la festa (era una festa especial) a un poliesportiu i necessitaven més espai. Tinc curiositat per anar-hi al Guwara que hi ha al carrer Hospital. Salutacions.

Suskiin <sus-kiin@mixmail.com> - 01/03/2006 15:17


Avui, a casa,estem contents.En Joginder i la Raj han estat pares, i per conseqüència els nostres amics Just i MªTeresa han estat avis, d'un nadó de 3,630 kgs i 51 cms de llarg, al que han ficat el nom de Dilgit Singh.
Personalment ja tinc un motiu més per lluitar i aconseguir dignificar el meu barri, la meva ciutat i la vida de les persones que hi vivim en ella.

Enric - 14/01/2007 19:18


Felicitats! Em sembla un molt bon motiu... Brindo perquè el petit Dilgit Singh tingui la oportunitat de crèixer en una ciutat plena d'històries i en un barri on hi hagi lloc per les històries de tothom.

Lo - 15/01/2007 13:15
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010