Portada » Sants-Montjuïc

Canaletes?

LLOC: Plaça del Fénix (Sants-Montjuïc)
DATA: Dilluns, 13 de febrer de 2006
AUTOR: Enric J.S.

Doncs no, aquesta font tan idèntica a la de Caneletes es troba a la Plaça del Fénix. Em sembla que a Barcelona n'hi alguna altra, però ara no recordo on.
Aquí es celebra la Festa Major al final de l'estiu i s'hi fa un espectacle singular:el Play Back que consisteix en que veïns del barri imiten i caracteritzen cantants, cosa que van assajant al llarg de tot l'any. Treball digne d'encomi.

39 comentaris


Si no vaig errat, al Portal de l'Àngel mateix, a pocs metres de la font de canaletes (seguint el carrer de Santa Anna), n'hi ha una altra. :)

Mi K. - 14/02/2006 16:49


Joan Torras contonada amb Gran de Sant Andreu també n'hi ha una.

Potser n'hi ha una per districte

Talp - 14/02/2006 17:50


Potser la culpa és d'un motlle de fundició (tot s'aprofita). Estaria be ferb una petita investigació, no?

Nuit - 14/02/2006 18:07


No li doneu tantes voltes, de fonts se'n van fer "edicions" més o menys nombroses de cada model, la més comúna de columna baixa amb una aixeta, una que mostra una atzavara al cap de munt... i com la de Canaletes jo n’he vist fins a altres ciutats; de la mateixa manera que es fa i s'ha fet sempre amb altres elements del mobiliari urbà (fanals, bancs, papereres...) seria antieconòmic fer motlles de foneria per a un únic exemplar.

La llàstima ha estat la pràctica desaparició d’una de fabricació anglesa que es trobava ben escampada a la ciutat i avui només en recordo algun exemplar a la Rambla, a la Gran Via i potser al Parc de la Ciutadella, va ser un obsequi a la ciutat de Richard Wallace, un filantrop i col•leccionista, i com que em sembla recordar que la història és interessant, em penso que us enviaré més dades. Naturalment, aquesta -molt ornamentada- s’havia fet en sèrie també.

Pere Castaño - 14/02/2006 18:13


"Mi goso en un poso".Jo que creia haver descobert la sopa d'all!.Definitivament estic poc viatjat.

Enric - 14/02/2006 20:20


En Pau Claris esquina Gran Via hay otra... Contarlas es una bonita iniciativa!!
¿Cuántas llevamos?

Un_barcelones - 15/02/2006 13:22


DOncs amb la original de Les Rambles, portem cinc!!!

Nuit - 15/02/2006 15:44


Pere, parles d'una font per beure que té també una part ornamental al capdamunt amb quatre mosses aguantant una cúpula, oi? Em sona haver-ho llegit en alguna altra banda y ara no recordo on. Sempre m'ha fet gràcia quan n'he trobada una per d'altres ciutats europees. :)

Mi K - 15/02/2006 15:50


Passeu-vos per la plaça de Sant Agustí Vell, i em sembla que per la plaça del Sortidor del Poble Sec, també...

Pere Castaño - 15/02/2006 16:17


Si, Mi K, ja en tinc imatges, però m'estimo més fer jo la foto i explicar el que he pogut trobar; té història, certament.

Pere - 15/02/2006 20:59


Va, una altra: al saló/jardí central que hi ha a la Gran Via, entre Passeig de Gràcia i Rambla de Catalunya.

Per cert, la de Pau Claris/Gran via és davant d'una magnífica farmàcia que avui era tancada en hores de venda, això i alguns grafits maldestres sobre les persianes metàl•liques m'han fet témer que hagi plegat. Si es així Barcelona haurà perdut un altre establiment dels que donaven categoria a la ciutat. R.I.P.

Pere Castaño - 16/02/2006 19:48


Apunteu-ne una més: Ronda de Sant Pau, cantonada amb Paral·lel, al lloc que s'havia conegut com a Bretxa de Sant Pau i que probablement es devia a algun fet bèl·lic relacionat amb el setge de Barcelona per les tropes borbòniques o bé amb la gerra del 36 contra els sediciosos franquistes... en qualsevol cas, mala gent!

Pere Castaño - 21/02/2006 14:20


Això de la bretxa em sembla que era perquè a les muralles n'hi havia una per on acaba el carrer Sant Pau i la gent entrava i surtia per allà, ja que les portes restaven lluny (una mica d'aquell indret).

Si no vaig errat a Horta n'hi ha una altra, no sé si a les Santes Creus o a la Eivissa.

Talp - 22/02/2006 18:11


A la plaça de la Barceloneta (davant de l´església de Sant Miquel del Port),podem trobar una altra i com moltes coses que tenim en la nostre estimada Ciutat està mig abandonada ,dons el terra de ferro fa molts mesos que te trencat un tros i cercat amb una tanca metàl·lica , sense que ara per ara ho hagin arreglat.

Carles ؃ <socdaqui@hotmail.com> - 06/03/2006 10:42


Acabo de llegir que a la Plaza Cataluña de La Habana hi ha un rèplica en petit de la font de canaletes cortesia d'Aigües de Barcelona... sembla ser que les ciutats del món estan unides per les mateixes fonts... curiós, no?

Nuit - 06/03/2006 16:08


Mes curiositats: Barcelona també li va regalar a Lloret una rèplica de la font... Ara està a la Rambla de Les Palmeres d'aquesta "bonica localitat turística".

Nuit - 06/03/2006 16:09


Però ningú parla de l'antiga font de la Plaça Fènix. Pels que hi vivim i organitzem l'esmentada festa major, era com una icona. De cop van remodelar la plaça i la van convertir d'uniforme com totes les places de la ciutat. Més viatjats o menys. La font no te cap mena de mèrit. Demaneu informació de l'antiga. Val la pena. Encara l'anyorem...

Francesc Mir - 18/06/2007 23:46


Benvingut, Francesc. A mi també , com a veí del barri, m'agradaria saber noves històries i aquesta de la font antiga estaria bé la divulguèssis.

I no esperis a que floreixin les mimoses.

Enric J.S. - 18/06/2007 23:56


M'agradaria molt poder parlar d'on va anar a parar aquella entranyable font. Us he de penjar alguna imatge perquè un en feu el càrrec de com era de collunuda.. Només tenia un broc. I una columna rematava un fanal..Un fanal que tantes vegades jo vaig dibuixar com a símbol de la festa , allò que ara se'n diu un anagrama.
Aquesta any encara hi haurà festa. No sé si serà la darrera, per cert podrieu venir a ballar a la placeta, us agrada ballar?
Recordeu que és pel setembre del 6 al 9. Jo us hi espero.
El que en aquesta època no floreixen les mimoses...

6Qmir - 23/06/2007 00:22


Llorenç, l'història on vas llegir el que comentes es titula "Canaletes?", i tot que jo també recordo aquesta font, qui realment pateix l'enyorança és en Francesc Mir.
Has fet bé en recordar aixó perqué és una tasca que tinc pendent: la de cercar a l'Arxiu Històric de Sants una documentació gràfica de l'abeurador que hi havia al carrer Gavà, davant de cal Isidro, i d'aquesta font.
Gràcies a aquests comentaris vaig poder trobar una altra font emblemàtica a Sants que estava a la desapareguda plaça del Niño,o Niñu com li deien molts santsencs, (encreuamnet carretera de Sants amb rambla del Brasil), i que va ser reubicada al jardins de Can Mantega.

Enric J.S. - 24/10/2007 20:58


Doncs ja et passaré la informació que trobi, quan hi vagi. De fet als arxius encara es pot trobar bastant materials

Anònim - 27/10/2007 12:40


La d'horta està a la plaça de Santes Creus, i n'hi ha una altra a la plaça de la Infància, i em sembla que no havíem comptat les de gràcia ( a la plaça trilla una i a la placeta de sant miquel l'altre). En total n'he comptat 13; 14 si comptem la de lloret. Aquest estiu vaig estar a Calaf, i allí, a la plaça barcelona, tenen també la font de canaletes, però amb l'escut de calaf, en comptes del de bacelona.
Vaig anar a l'arxiu de Sants i tenen fotos de l'antiga font de la plaça del fènix; la van substituïr el 94!: tinc dues imatges, però no sé com publicar-la en aquest blog.

llorenç - 17/11/2007 01:05


Ets ràpid i eficient amic Llorenç.
El que faig quan la foto no la he fet jo(Lazlo Kubala, Doctor Robert, Puig i Cadafalch...), és escanejar-la i passar-la al arxiu desde on després puc penjar l'imatge a la història escrita.
Intenta-ho, tinc ganes de veure (reveure) la font original de la plaça del Fénix.

Enric J.S. - 17/11/2007 09:51


Hola a tots;
no he pogut enviar les imatges que tinc de la plaça del Fènix; ho sento. Mentre, us escric el link de la pàgina on he penjat un article sobre les fonts tipus cananletes; es una mica llarg i aquí no hi cap...algún dia organitzaré una visita guiada a les tretze fonts, perquè expliquen diferents tipus de trames urbanes i polítiques urbanístiques...en fi, espero que l'article us agradi.

http://w10.bcn.es/APPS/gmocataleg_monum/CambiaIdiomaAc.do?idioma=ca&pagina=welcome

o podeu anar a
www.bcn.es
cliqueu sobre "Art Públic"
i cerqueu "font tipus canaletes"

llorenc - 10/01/2008 16:09


Jo en tinc localitzades unes quantes: dues a Gràcia, una a Sant Andreu, una a Horta...Hauria de fer un inventari. Quina gràcia veure aquest tema reflectat aquí, ja que fa temps que em vaig fixar en què n'hi han la tira de còpies!

metring - 24/03/2008 23:23


Ostres quina casulitat!, avui m'ensopegat amb dues a Gràcia, que suposo que són les que diu en metring.
Una al carrer Gran de Gràcia-Pça de Trilla i l'altre a la placeta de Sant Miquel.

Enric J.S. - 14/04/2008 20:04


La font que esmenta en Pere Castaño, si és aquella que Mi K diu que tenia 4 dones aguantant una cúpula, jo recordo haver-la vista a diversos lloc de la part baixa de la Rambla cap als anys 60. Sempra m'havia semblan incongruent doncs el raig sortia del mig i l'espai entre les escultures era tan estret que no hi podies passar el cap. L'única manera d'aconseguir beure era omplint un got i veure-la després, però no crec que hi haguès gaire gent que fos tan previsor de portar un got. Recentment la he vist en algun lloc de BCN però no recordo on.

Ció R. - 15/04/2008 00:12


En un altre lloc d'aquest meravellós BdeBarna he deixat dit:

"El que ningú no diu enlloc, perquè ja s’ha perdut la motivació primicial del disseny de la font -i cap seglar de la ciència creu prou important la noticia- és que l’aigua de les fonts Wallace cau per un tubet vertical i fa de mal beure, si no és prenent l’aigua amb un vas.

I això és fet així expressament perquè cap animal de la ciutat -un gos, un gat, un cavall o un humà brètol- puguin morrejar el broc de la font i aquesta limitació la mantingui neta i en perfecte estat d’higiene pels humans assedegats."

Lletraferit - 15/04/2008 08:12


Ció R i Lletraferit,"amigüitos" que l'història "Font Wallace" és una altra, la va penjar en Pere Castaño el febrer del 2006 i està força documentada i comentada. Busqueu-la i veureu que no us enredo.

Enric J.S. - 15/04/2008 09:46


la meba haportasió hera per aklarir a la Ció que preguntaba com hera que a les fonts Ballace costaba tan de veure i nomás se podia veure hamb un got.
Sin o to creus mira mesa munt.

Lletraferit - 15/04/2008 12:05


Lletra sento dir-te que estàs equivocat ni hi ha unes que tenen al costat un pi-torro que pixant-lu surt l'aigua i amb semble recordar la que està a gran Via quasi passeig de Gracia també raiga sempre pel costat.

Kim - 15/04/2008 13:56


Lletraferit, no entenc la teva reacció. De veritat que m'he quedat de pasta de moniato.

Enric J.S. - 15/04/2008 14:27


És el què em passa quan em diuen 'amigüito', tal com ho feia el gran Fofó.

Lletraferit - 15/04/2008 14:39


Aaah...ara estic molt més tranquil. No et preocupis que no tornaré a caure en aquest error.

Enric J.S. - 15/04/2008 20:26


Enric, mirem de no perdre l'humor i el sentit de la bona ironia... hi ha vespres en que se m'enfosqueix el cel.

Lletraferit - 15/04/2008 20:37


A darrera del Parc de Cervantes, a la Gran Via amb Pau Claris... si no vaig errat. Estan totes bes escampades per la ciutat.

G-e-r-y - 27/07/2008 17:24


Segons fons del propi Ajuntament de Barcelona hi ha 16 fonts del model Canaletes repartides per tota la ciutat. A més, en podem trobar a Lloret i al poble de Calaf. Més lluny, també tenim fonts del mateix model a Buenos Aires i Montevideo. Adjunto un enllaç al meu àlbum de fotos per del de poder veure-les totes ( encara falta la de Lloret, tot arribarà  ;)  ).

http://picasaweb.google.es/LUORMED/LESALTRESFONTSDECANALETES#

luormed - 21/08/2010 11:20


Falta afegir un altre localitzada a la Plaça Fontiveros de Granada.

luormed - 21/08/2010 11:26


Falta afegir un altre localitzada a la Plaça Fontiveros de Granada.

luormed - 21/08/2010 11:26
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010