Portada » Sants-Montjuïc

Can Batlló, una reivindicació eterna

LLOC: Constitució (Sants-Montjuïc)
DATA: Dimarts, 18 d'octubre de 2005
AUTOR: Enric J. S.

Desde l'any 1976 el barri de la Bordeta reivindica un espai de 90.000 metres quadrats, ocupts per el complex industrial de l'antiga fàbrica textil de Can Batlló, per encabir-hi els equipaments i zones verdes que manquen a aquest indret,sovint oblidat,de la nostra ciutat. Continuarà...

37 comentaris


Vaja, amic Enric, veig que s'ha animat a participar... I quin tema que ha triat! Pot durar, i durar... Per cert, ja tinc retratats els sants de Jocs Florals.

Peret - 18/10/2005 09:55


Doncs be ,seguint amb Can Batlló i voltants,potser us agradarà saber que, de moment, l'únic lloc que el veïnat ha aconseguit fer d'ús públic és un petit espai ajardinat en el lloc on hi havia una fàbrica on assecaven i adobaven pells i que la família Gatius, propietària d'aquesta, va cedir. Aquesta petita placeta, situada al costat de l'entrada principal de Can Batlló,(Constitució-Amadeu Oller) encara que no té nom en el nomenclàtor municipal, el veïns la hem batejada , com no, amb el nom de Plaça de la Pelleria.

Enric - 20/10/2005 23:36


Ahir vaig estar parlant amb la propietària d'un taller que hi ha dins del recinte i no tenen ni idea de quin futur els espera, a ella l’hi va la subsistència com a industrial així com als empleats el futur laboral, però de moment no tenen cap certesa sobre el què se'ls oferirà i, naturalment, no poden planificar-lo ja que en ser més aviat modest no veuen que puguin pagar enlloc els preus que regeixen avui. És una situació angoixant i molt injusta, si es té en compte que hi son allí de ple dret i mai no han negligit els compromisos amb la propietat. Penso que no es pot jugar amb la gent d'aquesta manera.

Pere Castaño <peretcs@menta,net> - 21/10/2005 06:58


És molt cert el que dius, Pere.Tenim uns administradors als que els importa més fer l'aparador cara al exterior que resoldre els problemes dels veïns. Tot el que no sigui pensar en una ciutat de disseny els rellisca. Fa 28 anys que la gent de la Bordeta i més concretament el que nosaltres anomenem la "L", Constitució -Parcerisa que patim una afectació urbanística que, durant tot aquest temps, ha hipotecat la vida de prop 200 famílies habitants dels edificis que envoltan Can Batlló. Sortosament l'any 2002 es va aconseguir recuperar, amb una modificació del P.G.M. del 1976 per una remodelació de Can Batlló i entorn, la cualificació urbanística i sortir de l'unitat d'actuació el 98% dels habitatges fins aleshores afectats.
Encara ens queda pendent veure que pasarà amb la esl habitatges que resten dins de l'unitat d'actuació, la reubicació de les prop de 200 fàbriques de tota mena que hi ha dins del recinte industrial que donen feina a uns 2000 treballadors i quina solució dona l'administració als veïns que viuen al Camí de la Cadena.
Estem esperant, la Comissió de seguiment una reunió des d'octubre del 2004.Un altre dia ja te explicaré qui són els propietaris de Can Batlló i la seva relació amb l'antic régimen franquista, només t'avançaré que hi ha un a dita popular aquí el barri que diu: "En el Cielo manda Dios y en la Bordeta Muñoz".

Enric - 22/10/2005 00:30


Be, Can Batlló és propietat de l'Immbobiliària Gaudir (abans Lles)i de la que les hereves del Sr. Julio Muñoz Ramonet són les accionistes majoritàries.
Per il-lustrar la figura d'aquest personatge enriquit a l'ombre del franquisme mitjançant l'estraperlo i l'especulació us recomenaré tres llibres:
Històries de la Barcelona oculta. Carles Balagué
Historias de asesinos. José Martí Gómez
Muñoz Ramonet societat il-limitada. Xavier Muñoz
Només avançaros que va estar casat amb una filla d'Iganacio de Villalonga, president aleshores del Banco Central, que va tenir quatre filles i que entre altres propietats va tenir: Unión Industrial Algodonera,Can Batlló, Magatzems El Àguila i El Siglo, Palau Robert (Passeig Gràcia), Palau Marqués d'Alella (Carrer Muntaner) i junnt amb el seu germà Álvaro, l'hotel Ritz.
Va morir a Suissa l'any 1991 i la seva mala conciència el va fer testar a favor de la ciutat de Barcelona alguna de les seves propietats. Les seves hereves van impugnar el testament i establir un contenciós amb l'Ajuntament que encara dura.

Enric - 28/10/2005 00:12


Caram! Sembla ben bé una història de pel·lícula o de novel·la. El problema és que no som a la ficció, i als veïns els toca patir la crua realitat.

Laura - 28/10/2005 15:13


Aquí ens cal un bon cronista d'història "negra" que expliqui la veritat amagada, per que de tema n'hi ha; des dels negrers com l'Antonio López (a qui tenim enaltit amb monument i una plaça al costat de Correus) o als antecessors del senyor Vidal Quadras -que també van explotar captius africans- fins a les grans fortunes emparades de l'estraperlo amb el vist-i-plau franquista. Mercaders de necessitats i de la fam en la postguerra, i que van desfilar al costat dels vencedors insurrectes flanquejats per les autoritats eclesiàstiques.

Quanta gent d’aquesta no alçaria la mirada del terra si se sabessin les seves iniquitats.

Pere Castaño - 28/10/2005 22:53


Avui a l'Audiència Pública del Estat del Districte la regidora Sra.Imma Moraleda ens ha promés que la setmana del 20 de novembre hi hauran novetats. Esperem amb impaciència quines serán aquestes. Ja us en farem cinc céntims.

enric - 10/11/2005 23:55


Sabem alguna cosa de les novetats del 20 de novembre?
Salut

Lluis - 22/11/2005 10:01


El dimecres 16 se'ns va comunicar telefònicament que la reunió del dia 21 que l'Ajuntament tenía amb la Comissió de seguiment de Can Batlló quedava ajornada fins nou avís.La raó donada per la regidora és que no tenen prou documentació per concretar com estan les negociacions i els acords ha que hagin pogut arribar.Com de costum ens cal esperar.

enric - 23/11/2005 22:59


No entiendo muy bien cómo funciona esta página. ¿Existe una historia de Enric sobre C. Batlló o es algo que se va construyendo poco a poco, a base de comentarios?
Necesito escribir un artículo periodístico sobre el tema y ME URGE DISPONER DE FUENTES CALIFICADAS.

Bernardo <bernardo.bejarano@gmail.com> - 28/11/2005 20:58


Ambas teorías son verdaderas. Enric ha escrito una historia sobre Can Batlló, que luego puede ser comentada por los usuarios de la página. Le recomiendo, si lo que quiere son fuentes cualificadas, que utilice los e-mails de los comentarios o historias que más le interesen para ponerse en contacto con sus autores.

Bdebarna - 29/11/2005 09:10


Muchas gracias por la respuesta.
¿Dónde puedo ver completa la historia de Enric?

Bernardo <bernardo.bejarano@gmail.com> - 30/11/2005 16:03


M'esteu fent recordar aquell acudit que s'explicava en castellà:

Entra algú a una botiga de queviures i diu:
- Buenas, ¿tienen manzanas?
- Muy buenas...
- Muy buenas, ¿tienen manzanas?
- ¡Muy buenas!
- Muy buenas, pero ¿tienen manzanas?

Peret - 01/12/2005 10:47


Bernardo, la historia "completa" de Enric seria, en esta página, la primera aportación que nos mandó, más los comentarios que se han ido añadiendo (tanto de enric como de otros internautas). Es decir:
en Bdebarna se publican, tal como nos las mandan, las historias o aportaciones de los internautas. El texto destacado que encuentras al principio de la página es lo que envió inicialmente Enric. Luego, como sucede con cualquiera de las historias del web, se pueden hacer comentarios, que son los que van a continuación.

Bdebarna <info@bdebarna.net> - 01/12/2005 18:31


Vegem si puc aclarir quelcom a Bernardo.Lo de Can Batlló és una història, com diu ell, que difícilment es pot contar tan esquemàticament com permet aquest espai. Vora de 30 anys de lluita per desafectar uns habitatges i després prop de 10 per tirar endevant un projecte urbanístic, tan complex com aquest, per tal de proveir al barri de la Bordeta dels equipaments i zones verdes necesaris per dignificar la vida dels veïns que allí hi viuen poc es poden resumir en quatre paraules. S'han fet prop de 300 reunions de treball de tota mena, amb polítics, técnics, industrials i veïns; instàncies i cartes; escrits a la premsa, entrevistes a ràdio i tele, al-legacions i modificacions;de tot i més i si algú li interesa, tan la "Comissió de veïns afectats de Constitució-Parcerisa", com la "Comissió de veïns de la Bordeta" o el "Centre Social de Sants" tenen documentació suficient per mostrar a qui en vulgui fer ús.
Peret, muy buenas las manzanas, ¿Golden o Reineta?.

Enric - 01/12/2005 21:15


Ai, Enric, de reineta ja no se'n troba, el seu conreu és poc rendible i gairebé no han quedat pomeres, tot i que és la millor en qualitat gustativa. Son les lleis del mercat -més ben dit el mercantilisme, un concepte que campa per Can Batlló també- de tota manera, d'una o altra varietat, sempre van en caixes de fusta, oi?

(Em sembla que els possibles lectors acabaran pensant que hi ha un codi secret a aquesta pàgina...)

El Peret - 01/12/2005 22:53


L'ajuntament a adquirit les Naus i les vivendes obreres del recinte industrial de Fabra i Coats (St Andreu de Palomar) per vora de 50 milions, pagats mitjançant cessions de sòl públic a Diagonal Mar.

Can Fabra ha tingut sort, però sembla que aquest serà l'últim complex industrial que se salvarà, ja que les possibilitats d'adquisició s'esgoten.

Tot hi que desitjaria que recintes com Can Batlló o Ricart se salvessin de la voràgine especuladora, sóc un xic pessimista, per això crec que la Moraleda va donar llargues, eren conscients de que l'operació de Fabra i Coats era prou gran com per a què se'n fessin més. Ara segurament la Bordeta haurà d'esperar 4 anys més.

Talp - 14/12/2005 12:05


N'oblido la promesa d'informar de les novetats que vagin sorgint.A la darrera Audiència Pública del Districte la regidora Sra Imma Moraleda va anunciar, un cop més,que aquest vegada sembla que podrà convocar als veïns dins de 10 dies. Ràdio Macuto diu que sembla que la Generalitat ja ha arribat a un acord amb la propietat del complex industrial per la compra de la nau central, operació inispensable per desencallar el projecte.

Enric - 20/01/2006 23:53


Tot just acabo d'arribar a casa després d'haver assistit a una llarga reunió entre técnics municipals , de la Generalitat, representants polítics del Districte, industrials de Can Batlló, veïns afectats i representants de les diverses associacions de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.
El més rellevant de la reunió es que sembla que la Generalitat a tancat , o está a punt, un acord amb la propietat majoritària de Can Batlló,Immobiliaria Gaudir, per la venda de la nau central per encabir-hi la seu de la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge i que, conjuntament amb el canvi d'ús del front de la Granvia (Camp de futbol Magòria), permetrà desbloquejar un projecte tan complex com aquest. Aixó si incrementant l'edificabilitat i allí on tenien que fer 571 habitatges ara hi aniran 1106.Aquest tripijoc sembla que ha estat possible per la transformació del espai destinat a terciari (hotel) a terreny destinat a habitatge, a disminuir la superficie dels pisos pactats anteriorment(571)i lògicament edificar al front de la Granvia, abans esmentat, "pisets per a gent pobre".
Els industrials també sembla que tenen encarrilat el seu reallotjament,sense calendari concret, en uns terrenys a la Zona Franca cedits per el Consorci.
En el que respecta als equipaments s'ha presentat una proposta inicial en el que cal destacar ; una biblioteca, un Centre Cívic, dues escoles bressol, un CEIP, un IES, un Area Bàsica de Salut, un Casal per Gent Gran i un altre per a joves, un centre d'acollida, una residència assistida (173 places),un centre de día (40 places), habitatges tutelats (40), residència per a disminuits físics (40) i psíquics (40)i un centre de desitoxicació.
Entrem per tant en un període de negociacions i caldrá convocar als veïns a una assemblea informativa per tal de conèixer el seu parer.

Enric - 06/02/2006 23:14


Just la darrera frase va per allà on volia preguntar... la sol·lució o el que sigui que s'ha trobat sembla prou complex però... qué en diuen els veïns? I, al final, la ubicació de la conselleria de Medi Ambient implicarà conservar el complex industrial? S'han compromés a fer una reforma respectuosa?

Gràcies Enric, per anar-nos informant del tema!

Lo - 08/02/2006 19:51


Les diferents associacions de veïns de la Bordeta tenim per costum plantejar reivindicacions que els veÍns en assemblees,reunions i enquestes ens fan arribar. Malauradament la participació ciutadana no és la que destjariem, però aquest és l'únic camí que ens apropa a la realitat.
La gran majoria de veïns consultats, després de les darreres notícies, estan força contents encara que fins que no es vegi moviment no acabaran de creure.
Del complex industrial només es conservaran algunes peces catalogades con la nau central, la torre d'aigües, la xemeneia, la porta de la Granvia
,dues naus i potser una mica del mur. La resta de naus desapareixeran per fer un gran parc de 5 Ha, equipaments, i habitatges de nova construcció al front dels carrers Constitució, Parcerisa i Granvia.
Reforma respetuosa?.Depèn del que s'entengui per tal.Es faran els equipaments i zona verda que demanava el barri i s'han desafectat prop de 190 habitatges del entorn de Can Batlló
,però s'incrementa l'habitatge pactat (de 571 es passa a 1377), els industrials no es consideran tractats amb justícia, falta saber que passarà amb els veïns afectats que restan dins de l'unitat d'actuació i amb els que viuen al Camí de la Cadena (la gran majoria d'ells sense titols de propietat).
Com podràs veure això no s'ha acabat.

Enric - 08/02/2006 23:49


El dia 20 de març tinguérem una reunió de treball per tal d'intercanviar opinions sobre la proposta presentada per l'Ajuntament i fer alguns suggeriments aportats pels més de 200 veïns a l'assemblea informativa que es va celebrar el dia 15 al teatre de Sant Medir.
- No estar d'acord amb la supresió d'un dels camps de futbol on practiquen esport prop de 300 nois.
- Estudiar l'excesiva alçada dels edificis de la Granvia (PB+14).
-L'incompatibilitat de ficar una escola prop de l'antena de la Telefónica.
-Reservar el 50% de l'habitage construit a protegit.
-Reservar un 80% de l'habitatge protegit a gent de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.
-Estudiar seriosament el crear places d'aparcament soterrànies.
-Tractar amb dignitat i justícia als industrials en la seva reubicació.
-Demanar una moratòria als industrials que finalitzen contracte en el període que duren les negociacions.
-Estudiar el reallotjament dels habitants del Camí de la Cadena.
Esperem amb impaciència l'aprovació del projecte inicial per tal de veure avançar els acords i compromisos entre la Generalitat i la propietat majoritària.

Enric - 27/03/2006 23:11


A l'informació que la periodista Patricia Castán d'El Periòdico dóna el dia 11 de maig, hi ha una data preocupant respecte al nombre d'habitatges que se faran a Can Batlló.La documentació entregada per l'Ajuntament a les associacions parla de 1377 i la periodista fa referència a 1656.O és una errada de la periodista, cosa que em estranya,o bé ja tenim un altre cop una infomació fraudulenta per part de l'administració que torna ha intentar colar un gol amb trampes.Estarem a l'aguait.És que no tenen remei.

Enric - 16/05/2006 21:33


Estic llegint l'inmens patracol que l'Ajuntament ha presentat per la modificació del planejament urbanístic i crec que un altre cop ens volen fer passar per el boc estret de l'embut.
Vàrem demanar, en el seu dia, que l'habitatge,de nova creació, fos protegit en un 50%."Cap problema", ens va dir.Efectivament no han tingut cap problema per intentar engatusar-nos un cop més; sobre terrenys qualificats d'equipament encabiran 200 habitatges dels que ells en diuen dotacionals, que lógicament per estar considerats com equipaments no generan cap reserva de zone verda ni d'equipaments i si elevan el tant per cent d'habitatge protegit.Tot plegat una vergonya, tenim un Ajuntament que està en mans de les immobiliàries i dels especuladors.
No cal dir que estem preparant al-legacions,però sense cap mena d'esperança, ja que qui té de decidir és part implicada.

Enric - 18/06/2006 20:22


El darrer comentari d'en Pere a la seva història "Ruïna" ha vingut al pèl.
El Districte de Sants-Montjuïc ha convocat pel dimarts, dia 18 de juliol(quina data!),a les 19 hores una Audiència Pública Extraordinaria per debatre el MGPM de Can Batlló-Magória, potser distret i calentet el debat.Us convido ,a tot aquell que l'interessi el tema o bé senti curiositat de com funcionen aquests sistemes participatius, ha assistir-hi.

Enric - 08/07/2006 12:26


Els magatzem el aguila, que va adquirir Julio Muñoz RAmonet, de qui era abans, i ell a que ho dedicava?
gràcies, guapos!

elvia - 06/05/2007 12:50Un autor, Xavier Muñoz -que s'afanya en el pròleg a aclarir que no pertany a la saga dels Muñoz estraperlistes-, té publicat un llibre a manera de biografia del personatge, es diu "Muñoz-Ramonet, societat il•limitada", potser hi hagi alguna referència a El Aguila. També n'ha escrit alguna cosa en Juan Marsé, tot i que potser estigui més documentat en referència a l'assassinat de Carmen Broto -una amant del subjecte- per que es va perpetrar pels seus barris.

Pere Castaño - 06/05/2007 20:35


Si heu llegit els comentaris a aquesta història, veureu que en el que faig en el del 28 de octubre del 2005 assenyalo tres llibres editats que tenen com a protagonista al esmentat Julio Muñoz Ramonet.
Dels magatzems El Àguila només puc recordar el seu incendi el dia 6 de juny de l'any 1981,sortosament sense víctimes,i que estava destinat a un tipus de comerç molt variat (roba de vestir, roba de casa, sabates, esports etc...
Sempre m'ha quedat el dubte si l'incendi va ser provocat, per requalificar els terrenys per habitatge, o no. Misteri habemus.

Enric - 06/05/2007 23:23


Perdoneu vaig dir que signaria, a partir de la trobada, com Enric J.S. i m'he oblidat.

Enric J.S. - 06/05/2007 23:35


Això és un joc de boixos. El diumenge per B.T.V. l'alcalde Sr. Hereu anuncia amb bombos i platerets que s'ha arribat, per fí, a un acord amb els industrials pel seu trasllat al consorci de la Zona Franca i s'ha signat l'ementat acord. Avui la premsa(El Periódico, l'Avui) difon unes declaracions dels representants dels industrials desmentint dit acord. El que fa estar en període d'eleccions municipals. Per llogar-hi cadires.

Enric J.S. - 08/05/2007 21:18


No tinc més notícies que les que publica "El Periódico", però confio que aquesta vegada, l'acord entre industrials, administració i l'immobil'ària sigui definitiu.

Ja n'hi ha prou de marejar la perdiu.

Els veïns, i si m'apureu la ciutat, necessiten una ràpida transformació urbanística d'aquest indret.

Enric J.S. - 06/07/2007 17:28


Tot i que el projecte va tirant endavant molt lentament les perspectives socio-económiques no són gens esperançadores per que es compleixin els terminis d'execució.

Avui a la pàgina 34 d'El Periódico surt la notícia que l'Audiència de Barcelona ha ratificat que en Julio Muñoz Ramonet  va deixar a la ciutat ,en herència, el palau de marqués d'Alfarràs (C/Muntaner-C/Avenir) amb tot el seu contingut d'objectes i obres d'art. Testament que mai va ser acceptat per les seves hereves que van fer desaparèixer nombrosos quadres i col-leccions que ara tindran de tornar o compensar.

Mala notícia per aquesta familia accionista principal d'Immobiliària Gaudir propietària majoritària del complex industrial de Can Batlló per tan responsable de les indemnitzacions dels habitatges i industrials afectats.

Si a això hi sumem la davallada en la construcció, principal font d'ingressos  dels mateixos, molt ens temem que hi pugui haver serioses dificultats per tirar endavant.

De totes maneres , cap pena, ja han estat prou temps especulant els d'ara i fent estraperlo els d'abans.

Enric J.S. - 05/02/2009 19:16


Feia temps que no comentava res a Bdebarna malgrat segueixo sent un fidel seguidor, però ara no m'en puc estar de posar un comentari ,a la primera història que vaig penjar,ja que s'ha produït un fet que fa molts anys els veïns de la Bordeta estàvem esperant: entrar dins del recinte de Can Batlló. Això va ser possible el passat dimecres dia 29, quan en companya de l'alcalde i altres autoritats es va inaugurar un espai habilitat, provisionalment, per aparcament d'àrea verda en compensació a les nombroses places desaparegudes amb motiu de diverses actuacions urbanístiques als carrers del barri.

Ja hi tenim un peu a dins. No obstant segueix en peu la intenció, tal com vàrem dir en una reunió de seguiment, que si el dia 1 de juny del 2011 no si veuen avenços en la urbanització (habitatges de protecció oficial, equipaments, etc..) els veïns hi entrarem, si cal, a cop de mall.

enric j s <ejaras55@hotmail.com> - 31/12/2010 18:25


Hola Enric! doncs si voleu un cop de mà... us podem entrevistar per al programa La ciutat, on tenim una secció setmanal... petons

nuit - 02/01/2011 15:58


Moltes gràcies Nuit, no estaria pas malament aprofitar la teva oferta. Aquesta història fa massa anys que dura i des de la Comissió de veïns de la Bordeta i del Centre Social considerem que és bo esbombar aquesta manca de voluntat demostrada fins ara per dur a terme un projecte urbanístic imprescindible pel barri.

Aprofito per felicitar-vos l'any. Una abraçada.

enric j s <ejaras55@hotmail.com> - 03/01/2011 16:55


Set anys desprès de penjar aquesta història, el passat divendres 24 al Ple de l'Ajuntament es va aprovar desencallar el projecte. Han calgut 36 anys de lluites i malsons per començar a fer-se realitat una necessitat del barri de la Bordeta.

enric j s <ejaras55@hotmail.com> - 26/02/2012 23:41
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010