Portada » Sants-Montjuïc

Antiga estació Magòria

LLOC: Granvia-Moianés (Sants-Montjuïc)
DATA: Dilluns, 3 d'abril de 2006
AUTOR: Enric

Després de sis anys de reivindicacions veïnals sembla que per fi va de bo, l'antiga estació de Magòria no sols ha estat recuperada arquitectònicament, sino que també aixoplugarà a entitats de gent gran i de joves.
Aquesta estació, fora d'ús des de l'any 1974,va ser construida al 1912 amb motiu de l'inaguració de la línea Martorell -Barcelona servint de transport de passatgers fins l'any 1926, data en que va ser inaugurada l'estació soterrada de la plaça d'Espanya i passant aleshores a servir tan sols pel transport de mercaderies fins, com he dit abans, l'any 1974 en que va ser definitivament tancada. Malgrat que a l'espai on hi havia les 24 vies s'hi va construir unes instal-lacions esportives l'edifici, propiament dit,de l'estació va quedar en mans de l'oblit i en pocs any la seva degradació va fer que s'engegués una campanya de recuperació d'aquesta obra feta pel prestigiós arquitecte premoderniste Josep Doménech i Estapà.
D'aquest poc reconegut arquitecte, potser caldria recordar algina de les seves obres: església Sant Andreu del Palomar(1881), Teatre Poliorama(1883), edifici Catalana de Gas(1896), torre de Catalana de Gas(1900), Facultat de Madicina i Observatori Fabra(1904), casa Doménech i Estapà,carrer València,241 i Museu de la Ciència(1909), església Mare de Deu del Carme,Diagonal,422(1917) i conjuntament amb l'arquitecte Enric Sagnier, el Palau de Justícia(1908).

7 comentaris


Felicitats! Per cert, les instal·lacions esportives de les que parles són municipals? queden molt lluny de l'edifici de l'estació? Ho dic pq no entenc pq no es va incloure l'edifici dins la primera transformació...

Nuit - 04/04/2006 14:40


Efectivament són d'ús públic ja que els terrenys perteneixen a la Generalitat i de l'administració s'encarrega la Secretaria General de l'Esport. Tot i així només s'hi practica fútbol en totes les seves categories. Aqui hi juga , entre d'altres,l'U. E. Sants, , Mercat Nou-Magòria, Dinàmic Batlló, Sporting Bonaventura,...
En quan a la seva situació és pràcticament el que marca el mapa. A la zona verda que hi ha tocant a l'edifici de l'estació hi han dues o tres pistes de petanca; la franja lila (14) són els vestidors gairebé fins l'alçada que hi ha un 42 i d'allí fins el carrer Amadeu Oller hi ha un C.A.P.(Centre d'Assistència Primària).
De totes maneres aquesta zona li espera una transformació macrourbanística que ho canviarà tot.
Si vols pots anar a "Can Batlló reivindicació eterna" i allí explico una mica més completa l'història.
I per acabar dir-te que intentar entendre algunes decisions dels nostres administradors és com voler esbrinar el sexe dels àngels.

Enric - 04/04/2006 19:49


Hi ha qui diu que els angels no ténen sexe... no sé si podriem extrapolar que els 'nostres administradors' no decideixen res, o no res que valgui la pena. De totes totes, però, mai plou al gust de tothom.

kpd - 05/04/2006 01:15


Decidir si que decideixen, i tant que ho fan!. El fotut és saber en funció de que ho fan i a favor de qui. Normalment ho fan a favor dels poders econòmics, encara que ho disfrasin de
millora pels veíns.
Tens rao kpd, mai plou a gust de tothom, però quan ho fa sempre es mullen els mateixos.

Enric - 07/04/2006 00:22


Tot just avui, els veïns acabem de rebre un tríptic informatiu(propagandístic)de Benestar i Familia lloan la posta en marxa d'un NOU ESPAI AL SERVEI DE LES PERSONES, o sigui l'equipament cívic Antiga Estació de Magòria.
Comença la consellera Anna Simó dient:"Estem donant un tomb a les polítiques socials del nostre país i ho fem amb fets, ho fem posant en marxa aquests mesos més de vint equipaments per a la gent gran, per les persones discapacitades, per la infància, en benefici de tota la comunitat" i acaba:"Aquest equipament té la peculiaritat que ha estat ubicat en un edifici singular, l'antiga estació de Magòria, que s'ha rehabilitat expressament per a aquest fi a petició de les associacions del barri.
Celebrem l'acabament de les obres i la posada en funcionament d'aquest equipament de Benestar i Familia, aquest equipament de tothom.
Fem nostre aquest lema:Ara, benestar t'arriba també a tu."
Explica els serveis: sala polivalent d'exposicions,sala de reunions, sala-taller activitats i arxiu històric del barri.I dóna unes dades com la superfície útil total(467 m2) i sobre tot el cost (656.863 euros).(Sense el 3%).
El que no explica són els prop de cinc anys de constant reivindicació i les poques ganes per part de la Generalitat i de Patrimoni Històric per actuar en la seva salvació.
De totes maneres bé està allò que bé acaba. Ja tenim un altre edifici salvat.

Enric - 10/04/2006 22:22


Bon dia Enric, pels teus comentaris veig que estàs posat sobre el tema de la antiga estació de Magòria.  Jo he viscut allà, el meu avi era el cap d´estació. M´agradaria saber l´horari que té l´espai cívic que s´ha creat per anar-hi i poder veure la casa on vaig viure, encara que canviadíssima, suposo.   No sé si s´ha creat algún espai per al record,  ho dic perquè tinc fotos i potser podria aportar alguna cosa. Tothom, en els comentaris que he vist a les diferents webs sobre l´estació, està convençut de que a partir del 1942, ara no sé si es aquesta la data, va ser únicament una estació de mercaderies. Bé jo vaig neixer al 1965 i recordo perfectament la arribada i sortida de soldats.

M.ANGELS - 23/05/2008 12:31


Benvinguda M.Angels. Mira l'espai cívic de l'estació de Magòria el gestiona l'Associació de veïns i comerciants d'Hostafrancs i allí s'hi fan tallers , conferències, reunions,etc.... En referència a l'horari el que jo conec, i no crec que hagi canviat, és pels matins de 9 a 13,30 i per les tardes de 15 a 21.

Per altra banda l'estació va deixar de servir per a passatgers l'any 1926, però tampoc m'estranya que hagis vist trens carregats amb soldats tenint en conta la relativa proximitat de les antigues casernes de Lepanto(Enginyers) i la del carrer Entença (Parc d'Automobilisme).

Enric J.S. - 26/05/2008 10:21
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010