Portada » Eixample

Les nimfes de la casa Lleó-Morera

LLOC: Passeig de Gràcia, 35 (Eixample)
DATA: Diumenge, 15 de gener de 2006
AUTOR: lo <lluna7@hispavista.com>

Recordo haver sentit, del meu avi, la història de la reforma-mutilació de la casa Lleó-Morera, de Domènech i Montaner. Segons m'explicava, quan Loewe va instal·lar la botiga en aquest edifici va fer desparèixer bona part dels elements originals i, entre ells, unes precioses nimfes que l'escultor Eusebi Arnau havia dissenyat per a la casa. Les podeu veure a la foto antiga que també he trobat, en la meva recerca, i que us deixo en aquesta història.
El cas, però, és que buscant més informació sobre el tema m'he trobat amb versions contradictòries. Unes avalen la tesi del meu avi, però d'altres apunten que les escultures es van perdre força abans que Loewe arribés al Passeig de Gràcia, per culpa de l'abandonament de l'edifici i dels diversos asalts que va patir durant la posguerra. Fins i tot he trobat un article que culpa un grup d'artistes (!) contraris al modernisme d'aquests atacs.
Sigui com sigui, les nimfes van desaparèixer... i el que sí hi ha de ser cert, perquè ho he pogut comprovar, és que com a mínim una d'elles va anar a parar a les mans de Salvador Dalí, doncs es pot veure al seu museu de Figueres. Expliquen que la va comprar al porter de la casa, que havia aconseguit salvar algunes de les escultures (de la reforma o dels asalts, segons la versió).
En tot cas a la foto de dalt, a l'esquerra, es veu bé que, eliminés o no les escultures en qüestió, la reforma que va fer Loewe va ser ben poc curosa. Van fer net a tota la planta baixa, sense deixar ni rastre de columnes, relleus o el que hi hagués i que fes nosa als aparadors. Anys després, el 1988, una intervenció dels arquitectes Oscar Tusquets i Carles Diaz, va permetre recuperar part de l'aspecte original, i la va deixar tal i com la trobem ara. Amb la foto de la dreta es veu bé la diferència.
I, fins aquí, el que jo he arribat a esbrinar de les desaparegudes escultures d'Eusebi Arnau i la casa Lleó-Morera. Però em queda uns història plena de dubtes.... Van ser artiestes anti-modernisme, simples barcelonins empipats o arquitectes contractats per Loewe? A més de la de Dalí, es va salvar alguna altra nimfa del naufragi? Va arribar a saber mai, el porter, el tresor que es venia? I, sobretot, en què pensaven, mentrestant, les autoritats, on eren els responsables del patrimoni artístic, on els defensors de la cultura... Ningú va provar de fer-hi res?
Si algú en sap més, que ho expliqui, a veure si m'aclareixo un xic...

3 comentaris


Doncs és ben senzill, Lo: els responsables del patrimoni artístic eren mirant cap a una altra banda, com gairebé sempre. Si publiquem totes les desaparicions que es perpetren contra botigues i edificis contínuament, aquest web semblaria un obituari. No hi ha dia que no haguem de ser testimonis de la pèrdua d'algun element decoratiu o arquitectònic interessant! A l'Esquerra de l'Eixample els entusiastes militants del col•lectiu gai, s'han dedicat sistemàticament a arrasar establiments entranyables i amb una altíssima dignitat de mobiliari i a substituir-los per les seves botigues i bars d'un lamentable disseny que amb l'excusa del "fashion" son -en general- d'un mal gust apocalíptic. Això ells, tan delicats i sensibles, ara digueu-me què podem esperar de ciutadans més incultes i destralers...

Però tens raó, els que vigilen d’ofici la conservació del patrimoni han badat moltíssim, i des de fa molt de temps!

Set-ciències - 15/01/2006 16:44


De diverses fonts, especialment estudiosos de la història de l'art, em consta que Salvador Dalí va fer-se tips de vendre a l'estranger, especialment als EEUU, tota mena de mobles, esculptures i complements decoratius modernistes comprats a baix preu. El modernisme era menystingut a casa nostra però no entre la gent culta de l'estranger. I en Dalí, que era molt llest i pessetero i a qui la cultura i Catalunya li importàven un ou va saber treure'n profit.


Gabirol - 17/01/2006 19:16


Suposo que no té res a veure la condició sexual dels destralers sinò l'ànima d'abús i la facilitat de tombar el cap cap a un altre cantó de l'administració. El que ha fet el "Corte Inglés" amb la casa del carrer Fontanella no té nom ni té perdó. Almenys han deixat testimoni de la seva falta de consciència...I no voldria titllar al "Corte Inglés" d'homosexual, ni a vosté, senyor set-ciències, acusar-lo de seguir comprant en aquest establiment perquè desconec les dues aficions.

àlex - 05/07/2007 14:48
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010