Portada » Eixample

Cantonada dels despropòsits

LLOC: Aragó / Casanova (Eixample)
DATA: Dimarts, 9 de maig de 2006
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

L’arranjament de l’avinguda de Roma ha estat una reivindicació llargament exigida pels veïns de l’Esquerra de l’Eixample, en el seu nom l’Associació que ens representa ha presentat reclamacions i suggeriments que ara s’estan materialitzant amb una reforma força radical... i algunes coses ens fan pensar que massa i tot!

Com que és un fet que jo l’he viscut en primera persona crec que puc opinar, en realitat la reforma segueix en bona mesura un pla que vaig elaborar personalment junt amb un arquitecte veí del barri, vam fer uns plànols que coincideixen pràcticament en tot amb l’obra que es duu a terme i que vaig lliurar jo mateix, i en mà, al aleshores Gerent del Districte. He dit “pràcticament en tot” per que hi ha algunes coses que nosaltres mai de la vida hauríem gosat proposar i que ara s’estan perpetrant sense cap mirament, i parlo d’una tala d’arbrat que ha convertit aquest tram de carrer gairebé en un erm, quan abans hi havia arbres esponerosos i absolutament adients a un espai de lleure i passeig com el que preteníem construir; també d’una eliminació de xamfrans que només ocasionarà inconvenients a la mobilitat i el tràfic de mercaderies. Més encara: resulta que en la part més propera al final de l’avinguda (al davant de casa meva) passen coses que poden fer pensar que la malastrugança s’ha apoderat de les obres... o –pitjor encara- la incompetència més ostensible. ¿Voleu creure que s’ha instal•lat un passadís a la vorera d’aquests que indiquen als invidents el camí cap als passos de vianants... i que mena directament a un arbre –l´únic que hi ha!- que és allà de fa molts anys? Abans no corri la veu potser s’hi esclafaran el nas tots els cecs que hi passin per primera vegada! Aquest és un cas una mica de per riure, i no ho dic amb menyspreu cap als amics cecs, però és grotesc i costa d’imaginar que ningú, arquitectes o urbanistes, aparelladors, capatassos d’obra, o els mateixos treballadors a peu de carrer, s’hagin adonat del bunyol!

Abans de constatar aquest fet ridícul ja havia presenciat altres negligències, com ara pavimentar de bell nou, i esventrar al cap de pocs dies (i més d’un cop), zones de la vorera que havien d’allotjar elements de mobiliari urbà o cabines d’accés a mecanismes de control del trànsit i altres serveis generals. Però el meu astorament va arribar al límit en veure que el gual del pas de vianants del carrer Casanova –costat mar i Besòs- estava desplaçat ben bé 4 metres en relació amb el del davant seu –el de mar, Llobregat- i em pregunto (pregunta idiota?): En què collons estaven pensant els imbècils que dirigien l’obra? Com redimonis pot ser que ningú dels que l’instal•laven no es mirés l’altra banda de carrer i s’adonés que no s’encaraven els dos passos? Ara ho han refet i ja son simètrics, però ha calgut fer la feina dues vegades.

I potser la pregunta del milió: Qui paga tota la despesa derivada del fer, desfer i refer? Malbaratament de materials, jornals, lloguer de les màquines... i les factures dels tècnics contractats son alguns dels conceptes mesurables, per que el que ningú avaluarà son les molèsties al veïnat i als transeünts, que veiem com s’allarga una obra que causa problemes més enllà del raonable i necessari.

8 comentaris


Però,Pere que encara no estàs vacunat?.
Els que d'una manera o altra ens dediquem al moviment veïnal en podríem escriure, no un llibre, si no una enciclopèdia dels nyaps i tripijocs urbanístics que s'arriben a fer a la nostra ciutat en clara oposició al parer dels veïns.
No queda més remei que seguir denunciant,com fas tu,i intentar participar, si et deixen, que aquesta és una altra, en tot allò que afecti al teu barri.Aquí et recodaría una frase que vaig llegir en una pintada i que no deixa de tenir sentit:"Si lluites pots perdre, si no lluites estàs perdut".
De pagar,ja saps, la casa és gran i no repara en costos.Fins que els Regidors i Gerents de Districte no siguin responsables subsidiaris i ho vegin descontat del sou ,a pagar els "menda".
De totes maneres lo del arbre i lo dels passos, és que hi ha gent que només té una neurona hi sovint surt de vacances.

Enric - 09/05/2006 20:12


No serà que aquestes rajoles de mida diferent indiquen on hi ha un obstacle? no pot ser que siguin tant imbècils, això ha de tenir una explicació racional... o no?

Nuit - 10/05/2006 14:52


No, Nuit, si et fixes en moltes cantonades de les que s’han millorat amb guals en pendent i algun altre detall en pro de la mobilitat i accessibilitat, veuràs que aquests “passadissos” el que fan és dirigir la marxa cap als guals de vianants, els cecs els poden seguir gràcies al relleu diferenciat que noten en trepitjar, son un element d’orientació.

En el cas de la meva cantonada, a hores d'ara algú ha posat en pràctica una "solució" que no trobo manera d'explicar -caldria un dibuix ben delineat per fer-ho entenedor- i puc assegurar que la suposada "solució" és tan incongruent com la d'abans... més encara, per que vol dir que ja han detectat la anomalia; només diré que han marcat un itinerari laberíntic que suposa donar un tomb al voltant de l'arbre per anar cap al pas d'Aragó que és situat en 90 graus respecte al de Casanova, n’hi havia prou traçant-lo en biaix per davant de l’arbre aixafamorros, però s’han estimat més complicar-ho infinitament. Veniu, veniu a veure-ho, i viureu una experiència única.

Això si abans no ha aixecat el paviment per enèsima vegada en cerca d’una nova realització més creativa!

Pere - 10/05/2006 15:03


Aquest és el meu informe de la marxa de les obres del dia d’avui: Quan semblava que havíem arribat al paroxisme de la febre constructora/destructora, avui s’ha esdevingut un nou episodi que obre una finestra al creients en móns aliens. Tinc fermes sospites de que passa alguna cosa ultraterrena, he fet fotos d’algun dels individus que hi “treballen” i poden ser molt reveladores. Crec que les enviaré a la NASA, segur que els seus experts hi poden trobar indicis d’una intervenció alienígena. Per això la foto més significativa no la publicaré aquí, no fos cas que alertés als invasors!

Deia ahir que algú s’havia adonat que el sender de Casanova, per a invidents, que marca el camí dels passos de vianants els dirigia a un sòlid plàtan, on s’hi podien deixar el nas i algunes dents sense cap complicació, en conseqüència van fer que el camí dones la volta per darrere de l’arbre formant un quadrat absolutament idiota, un tomb innecessari per que la lògica més elemental hauria aconsellat girar en diagonal per davant de l’obstacle i enllaçar amb l’altre pas que mena cap al gual que travessa Aragó cap a muntanya. Doncs no! Avui s’ha rebentat l’obra feta fa dies i han desplaçat el caminet original per que es trobi amb l’altre sense fer giragonses... ara formen un angle recte sense laberint, però absurdament encara per darrere l’arbre.

El resultat és que s’ha pavimentat, aixecat i tornat a posar el sòl -ni ho sé quantes vegades- per aconseguir allargar inútilment l’itinerari de seguretat, sense obviar del tot la proximitat d’un arbre i convertint la “meva” cantonada en potser la única en que la pista guia no coincideix amb el centre geomètric del gual, ja que al desplaçar-la s’ha variat l’eix de simetria. Com que ja son les vuit del vespre puc imaginar que per avui puc abandonar la recerca d’extravagàncies en l’àmbit de la cantonada “de la risa”.

Continuarà?

Pere - 11/05/2006 19:42


Ja veig que aquest cap de setmana estaràs entretingut,oi?.
No et capfiquis o acabaràs caçant mosques.Mira,que t'explico una de bona: al carrer Constitució cantonada Riera Blanca hi ha una vorera amb el pas adaptat per a gent amb cadireta de rodes i tot just davant, aquesta adaptació no existeix,o sia,lo de la neurona és pura hipòtesi.

Enric - 11/05/2006 22:32


Costa d’acceptar, però és ben cert que molts cops la realitat supera la ficció; avui, només cinc dies després d’haver presenciat com es pavimentava, s’esventrava i es tornava a pavimentar la meva cantonada unes quantes vegades... per acabar aconseguint un resultat absurd, doncs veig que s’hi ha “extirpat” l’únic fanal que il•luminava la zona, i és clar, han tapat el forat que hi deixava amb els panots corresponents, tot net i polit.

Però resulta que aquest xamfrà s’ha modificat en extensió, ampliant-lo, i actualment en fa tres respecte al d’abans: és molt més gran i no té cap element que hi projecti llum, m’hi jugo el que vulgueu que no trigaran a notar la mancança... i algú rebentarà novament el terra per tal d’instal•lar un fanal nou (o dos, que l’àrea és prou gran...) i així s’haurà marcat una nova fita en un procés que cada cop més em recorda aquella novel•la que es diu “La història interminable”, només que en aquest cas la màgia del relat es transforma en un malson més propi de l’obsessiu Kafka.

I espereu, que no sembla que ningú hagi pensat a dotar aquest desert de ciment de cap cadira o banc per que, almenys, sigui d’utilitat per als vianants que vulguin reposar una estona.

Efectivament, continuarà!

Pere - 17/05/2006 14:58


Què, no hi ha novetats a la cantonada? M'hi he fixat més i ja n'he trobat un parell on els camins per a invidents menen directament... contra la façana de l'edifici del davant. No, no s'acaben abans d'arribar-hi.

Mi K - 02/06/2006 21:33


Ai, Mi K, te'n faries creus del que està passant a tocar de casa meva... Només diré que cada dia, he dit CADA DIA!, faig fotografies d'incidències inexplicables, potser demanaré una entrevista amb el Gerent del Districte, per que estem assolint límits surrealistes. Ahir van tornar a esventrar un paviment posat de fa poc, el forat tenia uns dos metres de llarg per un d'ample i jo (malèvol, ho confesso) vaig imaginar que algú havia determinat fer justícia i carregar-se al capatàs o l'enginyer de l'obra... i allò era la seva fosa sepulcral, allí, al lloc on havia perpetrat totes les desgràcies de la seva gestió; no ha estat així i ara em sap greu d'haver fruit amb una idea tan maligna.

Em penso que m'animaré a explicar més coses, il•lustrades amb imatges que resultaran difícils de pair, penseu que si no ho he fet ja és per que temo que podeu creure que abuso de la indulgència dels bdebarnautes... però també crec que pot servir d’alarma general i que tots esteu previnguts davant de l'aparició d'una brigada d'obra pública als vostres barris.

Pere - 02/06/2006 23:37
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010