Portada » Eixample

Nou paisatge urbà

LLOC: Consell de Cent (Eixample)
DATA: Divendres, 30 de setembre de 2005
AUTOR: Pere Castaño <peret@perecastanyo.cat>

Fins fa pocs dies el tram de Consell de Cent comprés entre Casanova i Villarroel (cantó mar) presentava una tàpia grisa i fosca, sovint bruta i que donava un aspecte inhòspit al carrer, un dia de matí em va sorprendre l’esclat de llum i color que s’hi veia: en enderrocar la tanca havia quedat visible el lateral de l’església que forma part del conjunt de l’Escola del Roser... el canvi és radical i dóna un aire nou a la via. Un cas semblant al de l’afortunada reforma que va obrir a la vista l’edifici del Seminari i que es troba ben a prop (tocant a Balmes).

Valdria la pena mirar d’obrir els espais closos que encara resten a Barcelona i donar-los noves perspectives, molts d’ells son propietats del Bisbat i contenen escoles i parròquies, que precisament avui son ben mancades de nous horitzons, obertura al cap i a la fí.

11 comentaris


Amb el Seminari, a més es va tenir l'encert de covertir el tram contigu del carrer Enric Granados en una mena de saló molt agradable per estar-s'hi. Si soc a prop, de vegades faig una mica de volta per passar-hi. Llàstima que sovint te'l trobes brut.

Judith - 01/10/2005 20:01


Una de les descobertes que més valoro de l'any que he passat lluny ha estat els estudis de Jan Gehl sobre l'ús social de l'espai públic i com les decisions arquitectòniques (que tot sobint s'acaben en el propi edifici) influencien el seu entorn, ja sigui fomentant-ne l'ús social o bé repel·lent-lo!

Precisament l'exemple que esmentes del seminari és dels més reveladors: el canvi de tenir un mur interminable i alt a tenir una tanca que hi veus a trabés transforma profundament l'entorn, les sensacions que transmet el lloc, com convida a passar-hi o estar-hi.

La vida al carrer té un valor que molts cops no sabem apreciar; i que existeixi o no passa per tenir espais on sigui agradable d'estar o almenys de passar-hi.

Mi K - 02/10/2005 00:11


Pocs avui poden dir que hagin “viscut” el carrer, cal tenir una certa edat per haver jugat i experimentat la convivència a la via pública. De fet amb la generalització de l’ús del cotxe el carrer s’ha anat convertint en un lloc perillós i inviable per a la pràctica del veïnatge entès com a plataforma de comunicació i intercanvi, això i l’entreteniment servit a domicili en forma de jocs individuals i espectacle televisiu, han anorreat el contacte entre persones. Però és cert que si es creen llocs propicis la gent encara en fa ús i s’estimula el coneixement mutu, d’això en tinc una certa experiència des de la militància a l’Associació de Veïns del meu barri i he vist com en obrir espais públics, a l’interior d’illa de l’Eixample per exemple, la gent no ha trigat gens a ocupar-los.

A causa precisament de la circulació rodada això és més difícil als carrers, ja que si bé encara es podrien fer petites places o jardins el soroll és un factor prou molest. Tot i així, en el seu dia vaig presentar personalment a l’Ajuntament un pla de pacificació i canvi d’usos que afecta la zona compresa des de la presó Model a l’Hospital Clínic, que inclou els Jardins Montserrat i la Escola Industrial; es dóna el cas que molts dels carrers ja estan tallats per els edificis esmentats i això atura i fa desviar naturalment el trànsit, una condició excel•lent per esdevenir zones de d’esplai amb jardins i jocs infantis, circuit per a bicicletes, espais per a gossos i altres equipaments cívics, sense negligir l’accés per a lliurament de mercaderies i garatges, és clar, però amb lentitud i seguretat. La pega és que els carrers perpendiculars a l’eix que proposo tenen una circulació força intensa, però amb una dràstica reducció de la velocitat i un bon control hauria de ser possible el “meu” eix tranquil ideal. També és cert que a part de rebre unes caloroses felicitacions per la iniciativa, mai més ningú me n’ha parlat del projecte... devia ser molt dolent.

Pere Castaño - 02/10/2005 10:45


En el meu comentari anterior he oblidat de dir que el meu pla per a l'Eix Model-Clínic comptava amb la destinació a ús públic de l'edifici històric de la presó –que com a tal ja és insostenible- en forma de Centre Cívic, casal Jove, Museu de la Repressió, Biblioteca, Guarderia, Centre d’Acolliment i Informació per a Immigrants, etc., així com la obertura i enjardinament de la resta del solar, aquesta és una reivindicació que diverses entitats mantenim de fa temps Aquest projecte en el seu conjunt determinaria que se succeïssin equipaments de lleure, ús social, docència, etc., connectats per espais d’ús lúdic a l’aire lliure. M’ha semblat que sense aquesta precisió la proposta no tindria el sentit global que jo pretenia.

Pere Castaño - 02/10/2005 12:05


Ja m'imagino que ha de ser difícil parlar de viure al carrer a Barcelona, si no es té una certa edat. Malgrat tot, encara queden zones prou allunyades del trànsit rodat on es dóna aquesta vida, i també a pobles fora de Barcelona...

També és quelcom que podem recuperar. El cotxe ha arribat a tenir un nivell de tirania en l'espai públic que últimament va sent progressivament reduït. Les operacions per a fer-ho poden ser més o menys discutibles, però crec que anem per bon camí: reducció de carrils, peatonalització de zones, reducció de places d'aparcament en certs llocs, etc.

Segur que hi ha gent que no pensa com jo, que dirà que circular i aparcar per Barcelona ja és un infern a hores d'ara, que només ens falta això. Però està demostrat que el trànsit tendeix a saturar les infraestructures a l'abast: millors infrestructures conviden a utilitzar el transport privat.

Potser manca una aposta encara més decidida pel transport públic i l'ús de mitjans com la bicicleta. En aquests casos passa el mateix: com més facilitats ofereixis més gent ho farà servir, en detriment del transport privat en cotxe. I és evident que això suposa una millora per a tots, no cal ser molt espavilat per a veure-ho.

I com deia, tot ajuda a convidar a usar socialment l'espai públic per antonomasia que és el carrer i la plaça: el tram d'Enric Granados que llinda amb el seminari ja tenia un trànsit reduït abans de treure el mur, i és evident comprovar com millora el mateix tram amb la nova tanca.

A veure si el teu pla arriba a tirar endavant en algun moment, Pere! El podem veure en algún lloc? :)

Mi K - 02/10/2005 14:35


Encara caldria dir en això de la pacificació del trànsit que si bé s'han creat zones de vianants en barris antics, com Ciutat Vella, Sants, Gràcia, Poble Sec... en cap cas s'ha mirat de fer-ho a l'Eixample que suporta una densitat de trànsit i una velocitat mitjana força inhumans.

Quant a la bicicleta (admirable mitjà sens dubte) el seu ús ve lamentablement limitat per la edat de l'usuari.

El text de la proposta sobre l'Eix Model / Clínic te'l puc remetre a l'adreça electrònica. Sigues indulgent amb les seves limitacions, jo no soc arquitecte ni urbanista.

Pere - 02/10/2005 15:00


Et sorprendries de la diversitat d'edats que utilitzen habitualment la bici a Dinamarca i Holanda (dos països que he tingut la oportunitat de conèixer de més a prop aquest any passat)

I merci pel text, molt interessant. :D

Mi K - 02/10/2005 23:15


Jo també he estat força dies a Holanda i no es pot comparar la seva orografia amb la nostra, algun dels ciclistes holandesos farien figa al carrer Escorial, Aribau o pel Carmel. És clar que si t'has avesat a pedalar des de fa temps tens millor condició física, per això cal confiar en que es vagi generalitzant l'ús de la bici, de fet ja veig que cada dia hi ha més usuaris i me n'alegro.

Pere - 03/10/2005 08:38


Ostres Pere!,avui xafardejant he llegit l'història "Nou paisatge urbà" i no he pogut resistir-me a dir-te , suposo que potser ho
saps, que el carrer Comte de Borrell serà peatonalitzat el tram comprés entre els carrers València i Rosselló. Hi te res a
veure amb la teva proposta?.
Per altre banda dir-te que, dos companys de la Comissió de veïns de la Bordeta i jo, hem dissenyat un projecte de Camins
Escolars per al barri que ha estat acceptat pel Districte i el IMEB, i que ja portem treballant-hi gairebé tres anys
conjuntament amb Via Pública i la Guardia Urbana per tal de pacificar els nostres carrers i donar més seguretat als vianants,
sobretot escolars, gent gran i discapacitats físics. Fe de Deu que és una tasca engrescadora.

Enric - 27/03/2006 00:11


He estat cercant una història que parlés de la presó Model i aquesta és l'única que he trobat que deia quelcom.
Be, només era per felicitar als meus antics veïns de l'Esquerra de l'Eixample per la desaparició i transformació d'aquest recinte penitenciari que tantes tenebroses històries haurà encabit.
D'altre banda esperonar-os a que no badeu i vetlleu per aconseguir tot allò que considereu que necessita el vostre barri.Prou de pisos!.

Enric - 18/06/2006 20:41


Amic Enric, si sabés com fer-ho m'agradaria posar a l'abast de tothom el projecte que vaig elaborar personalment -i presentar al Districte- sobre un pla d'usos de l'edifici de la Model un cop deixés de ser presó, tenint en compte que ha estat una reivindicació llargament mantinguda, no només pels veïns de l'Esquerra de l'Eixample -que podria semblar una acció interessada i localista- sinó per diverses entitats d'abast ciutadà, que incloïen arquitectes, urbanistes, estudiants, antics combatents i repressaliats per la dictadura.

He estat pensant a engegar un web propi, però encara no he aconseguit sortir-me'n amb el “punt cat”, i òbviament si puc triar una "matrícula" catalana, no en vull cap altra. El cas és que estic considerat entre els que van donar suport a la campanya del .cat, però no sé que els passa, algú ha teoritzat sobre l'allau de demandes, no ho sé. El cas és que si no me'n surto et faré a mans una còpia del projecte, personalment. De tota manera estic segur que interessaria a molts dels que freqüenten Bdebarna per les especials característiques del projecte, que pretén pacificar el trànsit en una zona prou extensa del barri i al voltant d'institucions prou rellevants com son la Escola Industrial, el Clínic i la Facultat de Medicina i les instal•lacions exigides dins del recinte de la Model, comptant també amb una zona de l’entorn amb usos molt definits cap a l’aprofitament del carrer com a zona de convivència i preferència veïnal.

Pere Castaño - 18/06/2006 23:10
Deixa el teu comentari
Per deixar un comentari has d'estar registrat:

Nom d'usuari:

Password:
Has oblidat la teva contrasenya? | Has oblidat el teu nom d'usuari? | Et vols registrar?
cerca Cerca avançada
 
Mostra al mapa
filtre

Amor

Anada d'olla

Ficcions

Històric

Històries de bici

No a la guerra

Queixa

Quotidià

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

 


 
Contacte | Staff | © Bdebarna 2010